Öğrencilerden 'Arsenik Savar Projesi' Uşak

-ÖĞRENCİLERDEN "ARSENİK SAVAR PROJESİ" UŞAK (A.A) - 26.04.2010 - UŞAK FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ HAZIRLADIKLARI TÜBİTAK PROJESİNDE, 'NANO PARÇACIKLAR -

-ÖĞRENCİLERDEN "ARSENİK SAVAR PROJESİ"

UŞAK (A.A) - 26.04.2010 - Uşak Fen Lisesi öğrencileri hazırladıkları TÜBİTAK projesinde, 'nano parçacıklar kullanarak sudaki arseniği aynı çatı altında birleştirmeyi' başardı.

Öğrenciler Emre Furkan Mercan ile Mustafa Coşkun, danışman öğretmenleri Remzi Altuntaş rehberliğinde TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışması için 'Arsenik Savar' isimli proje geliştirdi.

Öğrenciler manyetik nano parçacıklar yardımıyla sudaki arsenik miktarını düşürmeyi başarırken, arsenik oranı çok yüksek suları içilebilir hale getirdiler.

Emre Furkan Mercan, yaptığı açıklamada, sistemin çok maliyetsiz ve verimli olduğunu ifade ederek, üç havuzdan oluşan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Mercan, şu bilgileri verdi:

'Eşme ilçesi Kolankaya Köyü Çoban Çeşmesinden aldığımız su numunesinde, arsenik miktarının 16.6 ppb olduğunu tespit ettik. Bu sudan 8'er ml alarak 0.14 gram süper paramanyetik nano parçacık kullanarak deney yaptık. Süzülmüş su örneklerinin atomik soğurma spettroskopisinden yararlanarak, arsenik miktarlarını ölçtük. Süzülmüş su örneklerinin arsenik miktarlarının 16.6 ppb'den 9 ppb'ye kadar düştüğünü gördük. Yani sudaki nano parçacıkların arseniği temizlediğini bulduk. Sistem gayet basit çalışıyor. Arsenikli suyun içine nano parçacıklar atılıyor. Daha sonra bu parçacıklar mıknatıs yardımıyla toplanıyor. Arsenik bu arada mıknatıslara aynı çatıda birleşiyor. Daha sonra süzme işlemi yapılıyor ve su temizlenmiş oluyor.'

-'BİLİNEN YÖNTEMLERDEN EKONOMİK'

Projenin bilinen arsenik temizleme yöntemlerinden daha ekonomik ve verimli olabileceğini savunan Fen Lisesi Öğrencisi Mustafa Coşkun ise, deney sonucu elde edilen verilerin dikkati çekici olduğunu söyledi. Sudaki arsenik miktarını Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) belirlediği 5 ppb değerine ulaştırmayı başaramadıklarını ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:

'Sistemde kullandığımız nano parçacıkların kütlece değerlerini artırdığımızda WHO'nun istediği değere ulaşabiliriz. Sistemin verimliliğiyse kullanılan nano parçacıkların sadece bir ölçüm için değil, tekrar tekrar kullanılabilir olması. Ancak her kullanımda arsenikle bağ yapma özelliği azalıyor. Kullandığımız metotta nano parçacıklar haricinde fazla maliyet getirmeyen bir arsenik temizleme sistemi oluşturulabilir. Nano parçacıkların üretimiyse ilk etapta maliyeti yüksek gibi görünse de, kütlece üretim miktarı artırıldığında maliyeti düşebilir ve diğer metotlara göre daha az maliyetle daha çok verim alınabilir. Sudaki arseniğin temizlenmesinde kullandığımız manyetik nano parçacıklar, sudaki diğer ağır metaller kadminyum, selenyum, kurşun ve benzeri metallerin temizlenmesinde de kullanılabilir. Manyetik nano parçacıkların zayıf asit içine bıraktığı arsenik, asitten ayrıştırılarak tıp, endüstri ve sanayi sektörlerinde değerlendirilebilir. Biz bu sisteme Arnesik Savar ismini verdik'

Öğrencilerin hazırladığı proje İzmir'de Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmasında fizik dalında birinciliği elde ederek, Ankara'daki finallere katılma hakkını elde etti.

26.04.2010 10:30:40
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile