Dersin başında ziyaret sebebini açıklayan Sınıf öğretmeni Hülya Değerli, öğrencilerin, yerel ve merkezi yönetim derslerini uygulamalı olarak görmeleri, yöneticileri tanımaları ve bir yönetimin nasıl olduğunu yerinde görmelerini istediklerini ve bu amaçla geldiklerini söyledi.
Öğrencilere önce ilçe hakkında bilgiler veren Kaymakam Esmer, daha sonra yönetim hakkında bilgiler aktardı.
Merkezi yönetimin il ve ilçelerden oluştuğunu söyleyen Kaymakam Esmer, İli valinin ilçeyi ise kaymakamın yönettiğini ifade etti. Kaymakam Esmer: "Erzurum'un 20 ilçesi var. Bu 20 ilçe Vali'ye bağlıdır. Bense bu 20 ilçeden Palandöken'in Kaymakamıyım. Burada devlet idaresinin kollarının başında ben varım. Bizler ilçeyi yönetirken, kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre hareket ederiz. İmkânlar dâhilinde sorunlara müdahale edip çözüm bulmaya çalışırız. İmkânların yetmediği takdirde de bir üst makama iletir o şekilde çözüm ararız" dedi.
Nasıl atandıkları hakkında da bilgiler veren Kaymakam Esmer: "Bizler üçlü kararname ile atanıyoruz. İçişleri Bakanı - Başbakan ve Cumhurbaşkanı' nın onayından geçiyoruz. Belirli görev sürelerimiz var eğer talebimiz olursa bu süreleri uzatabiliriz. Görev süremiz dolduğunda başka bir yere veya başka bir göreve atanırız. Erzurum merkezde 2008 yılı Mart ayında çıkan bir kanunla iki ilçe kuruldu. Bunlar; Yakutiye ve Palandöken ilçeleri. İlçemizin nüfusu 31.12.2009 verilerine göre 152 bin 680'dir. Bu nüfusun yüzde 98'i merkezde, yüzde 2'si köylerde oturuyor. 32 bin öğrencimiz var. Palandöken Dağı, Kayak Tesisleri, Atlama Kuleleri ve Konaklı'da yapılan tesislerin hepsi bizim bölgemizdedir" dedi.
ÖĞRENCİLER SORDU, KAYMAKAM ESMER CEVAPLADI.
Kaymakam Şenol Esmer daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Esmer, öğrencilerin: "Mesleğinizin zorlukları nelerdir? Neden kaymakam oldunuz? İlçedeki her sorunu çözebiliyor musunuz? Kaymakam olmak için hangi okullarda okudunuz? gibi sorularına cevaplar verdi. Kaymakam Esmer öğrencilere, İnsanların taleplerinin çok fazla olduğunu bazen yeterli imkânlar olmayınca zorlandıklarını söyledi. Zaman içinde meslek seçme noktasına gelindiğinde meslek seçmek zorunda kalındığını vurgulayan Kaymakam Esmer, bende, düzgün gitmeyen bazı işlere acaba müdahale edebilir miyim dedim ve öylece kaymakam olmaya karar verdim. Kaymakam olmak için Sosyal bilimler, İktisadi Birimler, Kamu ve Hukuk okumak gerekiyor. Bu bölümleri okuyanlar stajyer kaymakam oluyorlar. Devlet dil eğitimi için yurt dışına gönderiyor. Sonra mülakata giriliyor ve kabul ediliyorsa boş ilçelere kura ile atama yapılıyor" diye konuştu.
Kaymakam Şenol Esmer, makamında gerçekleşen görüşmenin ardından, öğrencilere tek tek birimleri gezdirerek, hangi birimin ne işe yaradığını anlattı. Kaymakam Esmer öğrencilere ayrıca kitap seti hediye etti.
Öğrencilerden Uygulamalı Yerel Ve Merkezi Yönetim Dersi...
Özel Aydın Doğan İlköğretim Okulu 4/A sınıfı öğrencileri "Yerel ve Merkezi Yönetim" dersi için Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer'i ziyaret ederek bu dersi uygulamalı olarak işlediler.