Ögrencilere Çevre Bilinci Asilamak Için Böceklere Tugladan Yuva Yaptilar

Mardin Sabiha Gökçen Anaokulunda görevli ögretmen Seval Uygun: 'Çocuklara sürdürülebilir bir yasamin oldugunu, canlilara ve çevreye saygiyi asilamayi amaçladik. Ilk çalismamiz 'böcek oteli' oldu'

Mardin'de anaokulu ögrencilerine canlilara ve çevreye saygiyi asilamak amaciyla okulun bahçesinde "böcek oteli" olusturuldu.

Merkez Artuklu ilçesi 13 Mart Mahallesindeki Sabiha Gökçen Anaokulunun ögretmenleri Seval Uygun ve Rojda Ak, e-Twinning programi kapsaminda Balikesir, Aksaray ve Istanbul'daki bazi okul öncesi ögretmenleriyle "EKO-PER Sürdürülebilir Yasam Projesi"ni hazirladi.

Çocuklarda çevre bilinci olusturmak amaciyla hayata geçirilen proje ile okulun bahçesinde ögrencilerin de yardimiyla bazi dogal malzemeler ve geri dönüsüm atiklarindan yuva yapildi. Yuvanin yanina "Sabiha Gökçen Anaokulu Böcek Oteli" yazisi asildi.

Agaç kütükleri ve tugla kullanilan "böcek oteli"ne karinca, kelebek, ugur böcegi, salyangoz ve arilar girmeye basladi.

Ögrencilerden 6 yasindaki Zana Açil, AA muhabirine, böcekleri korumak için bahçede onlara "otel" yaptiklarini söyledi.

Bütün hayvanlari çok sevdiklerini anlatan Açil, "Evlerimize geldiklerinde onlara zarar vermemeliyiz. Böcekler bize zarar vermez." dedi.

5 yasindaki Ela Naz da böcekler için yuva yapmanin mutlulugunu yasadiklarini belirterek, "Onlara zarar vermemeli, onlari korumaliyiz. Oteli böcekler için yaptik. Her gün bir sürü böcek misafirlige geliyor." ifadelerini kullandi.

- "Canlilara ve çevreye saygiyi asilamayi amaçladik"

Projeyi uygulayan ögretmenlerden Seval Uygun, farkli illerden ögretmenlerin katilimiyla uyguladiklari projenin 6 ay sürecegini söyledi.

Her ay farkli bir çalisma yapacaklarini ifade eden Uygun, "Çocuklara sürdürülebilir bir yasamin oldugunu, canlilara ve çevreye saygiyi asilamayi amaçladik. Ilk çalismamiz 'böcek oteli' oldu. Çocuklarla 2-3 gün bir tasarlama asamamiz oldu, daha sonra onlarla otelimizi tamamladik. Misafirlerimiz (böcekler) gelmeye basladi." diye konustu.

Okul müdürü Edip Gündüz de 8 ögretmen ve 180 ögrenci ile okulda egitim çalismalarini yürüttüklerini söyledi.

Bu tür çevreci çalismalarin çocuklarin egitimine önemli katki sunduguna isaret eden Gündüz, bu çalismaya katki sunan ögretmenlere ve ögrencilere tesekkür etti.

Gündüz, çalismaya velilerin de katki sundugunu ifade ederek, "Böyle bir projenin okul öncesi egitimde çocuklarda çevreci bir bilinç olusturacagini inaniyorum. Hayvan sevgisine belki böceklerden baslayacaklar ama önemini burada kavrayacaklar." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile