Her yıl değişik temaların işlendiği Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nün 2015 yılı için konusu ise "Kuş Dostu Enerji Üretimi" olarak belirlendi. Program kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Iğdır İl Şube Müdürlüğü’nce, ilkokul öğrencilerine Aras Kuş Halkalama İstasyonu’nda yakalanan kuşun halkalanması uygulamalı olarak gösterilirken, Ekolojik Uzman Biyolok Emrah Çoban ise ‘kuşların göç yolları, kuşların doğadaki ekolojik işlevleri’ hakkında bilgi verdi.
Programda konuşma yapan Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, 2006 yılından beri dünyada kutlanan ‘Dünya Göçmen Kuşları Günü’nü kutlamak için burada bulunduklarını söyledi.
Kuş halkalanmasının nasıl yapıldığını öğrencilere göstermek amacıyla buradaki programdaki tertiplediklerini anlatan Türkoğlu, “Aynı zamanda; kuşların ekolojik işlevlerinin nasıl olduğunu da görmüş olduk. Bu yıl ‘Kuşların Enerji Verimliği’ üzerinde bir tema işlendi. Doğaya kurulan enerji santralleri, çevresindeki bütün canlıları etkilemekte ve göçe zorlamaktadır. Göç edilen alandaki çevre dengesi bozulmaktadır. Özellikle rüzgar enerji gülleri kuşlar için büyük tehlikedir. Her gün binlerce kuşun ölümüne, yaralanmasına sebep olmaktadır. Rüzgar santralleri yapılırken hayvanlar için büyük bir tehlike oluşturur. Her gün binlerce kuş ve yarasa pervane kanatlarına çarparak ölürler, kuş ölümlerinin olmaması için bu santraller göç yollarına yapılmaması göz önüne alınmalıdır. Buradaki amacımız kuş ölümlerinin asıl önüne geçebiliriz, kuşları nasıl koruruz?” dedi.
Öğrencilere Kuş Halkalanması Eğitimi
Iğdır’daki Aras Kuş Halkalama İstasyonu’nda öğrencilere kuş halkalanması uygulamalı olarak gösterildi.