Öğrencileri Yaşam Alanlarını Yeniden Tanımlıyor

Öğrencileri Yaşam Alanlarını Yeniden Tanımlıyor

Mekan tasarımını deneyimli hocalar eşliğinde uygulamalı olarak gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi iç mimarlık öğrencileri, iş hayatına farklı hocaların bakış açılarından kazandıkları vizyonla hazırlanıyor ve mekanları yeniden tanımlıyor.

Türkiye’de yapı alanında görülen gelişmeler, yapı ve mekan tasarımının önemini daha da artırıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), iç mekan tasarımı alanında yetiştirdiği öğrencilerle birlikte, mekan tasarımını modern dünyaya uygun trendlerle yeniden tanımlıyor. Türkiye’de yapı sektörünün gelişimi ve kentsel dönüşümün gündeme gelmesiyle birlikte iç mimarlık alanının da gelişim gösterdiğine vurgu yapan İAÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Didem Telli, iç mekânlarda farklılaşma ihtiyacı, kullanıcıya özel çözümler sunulması, kamusal ve kişisel mekânların daha konforlu ve kolay kullanılabilir hale getirilmesi gibi ihtiyaçların iç mekan tasarımında yeni yaklaşımları beraberinde getirdiğini söylüyor.

İç mekan tasarımının ülkenin gelişimine paralel olarak daha da önem kazanmaya başladığını belirten Yrd. Doç. Telli, mekan tasarımında iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulacağına işaret ederken, İAÜ’nün bu ihtiyacı karşılayacak bir eğitim yaklaşımı içinde olduğuna dikkat çekiyor. Mekanları düzenleyen, alana işlev ve estetik kazandıran iç mimarlık alanının kullanıcı ile bire bir temasta olan, tüm iç mekânların tasarlanması ve düzenlenmesi konularıyla ilgilendiğini kaydeden Yrd. Doç. Telli, bu realite doğrultusunda binalarda ve çevredeki mekân düzenlemesini, estetik ve mimari bilgi ile bütünleştirecek ve bu alanları müşteri isteklerini karşılayacak şekilde çözümler üretecek nitelikli iç mimarlar yetiştirmeyi amaçladıklarının altını çiziyor.

Deneyimli eğitimcilerle farklı bakış açıları

Disiplinli ve sistemli araştırmalara dayalı tasarım yapabilme becerisi gelişmiş, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, ulusal ve uluslararası düzeyde özgün çalışmalar yapabilen nitelikli, iç mimar ve tasarımcı yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Yrd. Doç. Telli, “Birinci yarıyıldan sekizinci yarıyılın sonuna kadar toplamda temel tasarım dersleri dâhil olmak üzere 8 stüdyo dersi ile öğrencilerimiz mesleğinde isim yapmış tam donanımlı eğitmenler eşliğinde, iş hayatlarına eksiksiz başlamaları için hazırlanmaktadırlar. Her dönem farklı hocalar ile çalışma imkânı, öğrenciye farklı bakış açıları kazandırmaktadır” dedi.



Stüdyo çalışmaları ve yerinde uygulama

Teorik eğitimin yanı sıra, stüdyo eğitimi ve yerinde eğitimlerle kendilerini geliştirme fırsatı sunduklarını belirten Yrd. Doç. Didem Telli, estetik ve teknik bilgi ve beceri altyapısı nedeniyle alternatif eğitim anlayışına sahip olan İAÜ İç Mimarlık Bölümü’nün teknoloji ve malzeme alanındaki gelişmeleri yakından takip ederken, çağın gereksinimlerine uygun bir eğitim-öğretim yaklaşımını benimsediklerini söylüyor.

Yrd. Doç. Didem Telli, stüdyo çalışmalarının teknik bilgilerin verildiği, öğrencilerin sosyal ve kültürel alt yapılarının desteklendiği teorik derslerle tamamlandığının altını çiziyor: “Bu derslerde öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmek ve yeni tasarımlar yapabilmeleri adına mesleği ilgilendiren her alanda, hiçbir altyapı eksikliklerinin kalmadan iş hayatına geçişleri sağlanmaktadır.”

Yrd. Doç. Telli, ayrıca bölümde, dört yıllık eğitim öğretim süresince iç mimarlık öğrencilerinin iş hayatına atılmadan önce üç zorunlu yerinde uygulama çalışması ile ilk deneyimlerini kazanma imkanı sağlandığına vurgu yapıyor.

Önceki yıllarda yetenek sınavı ile öğrenci alan İç Mimarlık Bölümü, son iki yıldır MF-4 puan türü ile öğrenci alıyor. Yrd. Doç. Telli, iç mimarlık mezunlarının her türlü iç mekân tasarımı yapılan alanda istihdam imkanı bulurken, “Mezunlarımız özel ve kamu kuruluşlarında iç mimar olarak çalışma olanağına da sahip olabileceklerdir. Ayrıca ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik eleman olarak da görev alabileceklerdir” diyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile