Ögrencilerin Düzenledigi 'Tükettikçe Tükeniyoruz Baska Dünyamiz Yok' Paneline Yogun Ilgi

Ögrencilerin Düzenledigi 'Tükettikçe Tükeniyoruz Baska Dünyamiz Yok' Paneline Yogun Ilgi

Bolu’da lise ögrencileri tarafindan hazirlanan “Tükettikçe Tükeniyoruz Baska Dünyamiz Yok” baslikli paneli yogun ilgi gördü. Panele katilarak ögrencilerin sunumuna katki sunan Iklim Degisikligi ve Enerji Çalismalari Merkezi Baskani Ilhan Sagsen, “Iklim degisikligi uzun dönemde yagis ve sicaklik patenlerini bozuyor. Dolayisiyla da bu hem dogal afetlerin miktarini, hem sikligini hem de siddetini arttiriyor” dedi.

Liselerde Bilim Uygulamalari Projesi çerçevesinde Bolu Izzet Baysal Anadolu Lisesi’nden 6 ögrenci, küresel isinma ve iklim degisikligi ile alakali panel düzenledi.

Panel baskanligini Sude Özkan, sunumu ise Irem Gülmez, Sevval Can, Elif Yusufoglu, Abdullah Çilingir, Umutgün Acer yapti. “Tükettikçe Tükeniyoruz Baska Dünyamiz Yok” baslikli panele ögrencilere katki sunmak için Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Iklim Degisikligi ve Enerji Çalismalari Merkezi Baskani Ilhan Sagsen ve Prof. Dr. Fatih Aydin da katildi.

Ögrencilerin yaptigi sunumun ardindan konuklar yaptiklari bilimsel arastirmalari ögrencilere aktardi. Milli Egitim Müdürlügü’nün toplanti salonunda gerçeklestirilen panele çok sayida ögrenci ve ögretmen katilim sagladi.

“Genis bir kitleye erisebilme imkani bulacagiz”

Ögrencilerle panele katilmaktan dolayi mutlu olduklarini ifade eden Iklim Degisikligi ve Enerji Çalismalari Merkezi Baskani Doç. Dr. Ilhan Sagsen, “Iklim Degisikligi ve Enerji Çalismalari Merkezi olarak Bolu genelinde bütün ortaokul ve liselerimize farkindalik söylesilerinde bulunuyoruz. Burada Il Milli Egitim Müdürlügümüzle ve Izzet Baysal Anadolu Lisesi’yle beraber iklim degisikligiyle alakali program gerçeklestirecegiz. Bu programin güzel yani ögrencilerimizle beraber bir panele katilacagiz. Iklim degisikligiyle alakali onlar sunumlarini yapacak. Bizler de iklim degisikligiyle mücadelede çözüm yollari, sifir atik, geri dönüsüm, enerji verimliligi, enerji tasarrufu, bu konularda Bolu genelinde bir bilgilendirme yapmis olacagiz. Dolayisiyla da aslinda bu hem bizim yapmak istedigimiz bu farkindalik söylesilerinden bir tanesi ama bu sefer daha genis bir kitleye erisebilme imkani bulacagiz” diye konustu.



“Yeni agaçlarin dikilmesi son derece önemli”

Çevre kirliligine karsi önlem alinmazsa 50 yil sonra yasami olumsuz etkileyecek olan birçok olumsuzlugun meydana gelecegini ifade eden Doç. Dr. Sagsen, “Orman olmasi son derece önemli. Yani bu dünya için yagmur ormanlari, bizim ormanlarimiz da dahil olmak üzere Türkiye’deki ormanlar çünkü ormanlar, okyanuslarla beraber en büyük karbon yataklari. Bizim tabiri caizse akcigerlerimiz olarak hep nitelendirilir. Aslinda bu emisyonlari emdigi içindir, karbon yutaklari oldugu için. Dolayisiyla ormanlasmanin devam etmesi yani orman kesiminin olmamasi, hatta yeni agaçlarin dikilmesi son derece önemli. Önlemler alinmazsa Türkiye genelinde ve küresel olarak sadece bir ulus devletin önlem almasi da yetmiyor bu süreçte. Basta su kaynaklari olmak üzere yasami olumsuz etkileyen birçok olumsuzlukla biz karsi karsiya gelecegiz” dedi.



“Iklim degisikligi uzun dönemde yagis ve sicaklik patenlerini bozuyor”

Son dönemde yasanan firtina, sel gibi afetlerin iklim degisikligi ile dogrudan baglantisi oldugunu dile getiren Doç. Dr. Sagsen, “Iklim degisikligi uzun dönemde yagis ve sicaklik patenlerini bozuyor. Dolayisiyla da bu hem dogal afetlerin miktarini, hem sikligini hem de siddetini arttiriyor. Bunlari engellemek için aslinda Paris Iklim Antlasmasi çerçevesinde devletlerin üzerine düsen bazi sorumluluklar var. Emisyonlari düsürmek, üretim teknolojilerini modernlestirmek, enerji verimliligini arttirmak, bunun disinda kullandigimiz enerji tipini degistirmek, yani konvansiyonel yakitlar yerine, özellikle kömür kullanimi yerine yenilenebilir enerji teknolojisine yönelmek. Bu noktada en önemli bizim kaynaklarimiz. Bunun disinda da ekolojiyi korumak, yani okyanuslari, denizleri kirlenmekten korumak. Geçtigimiz günlerde yine bizim üzerinde durdugumuz tek kullanimlik plastiklerden vazgeçmek. Bunlarin tamami ekolojik dengeyi alt üst ediyor. O yüzden bu konu ve bireysel olarak da biraz ihtiyaç analizinizi dogru yapmak, yani üretim tüketim neyi aliyoruz, neyi almiyoruz? Bu analizi dogru yapmak bu noktada önemli” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile