Öğrencilerin Yenilikçi ve Özgün Tasarımları Bursa'da Sergilenecek

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından bu yıl 3'üncüsü 2-4 Mayıs'ta yapılacak şenliğe katılacak 30 üniversiteden 45 bilim kulübü ile lise ve ortaokul öğrencileri, yenilikçi ve özgün tasarımlarını stantlarda meraklılarına sunacak.

"Bursa Bilim Şenliği", "yenilenebilir enerji" ana temasıyla 2-4 Mayıs'ta Merinos Parkı'nda gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle organize edilen şenliğin, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezindeki tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bilim adamlığının bir meslek değil bir yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Bu yaşam biçiminin yaygınlaşması, geniş kitlelerce sevilmesi noktasında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Altepe, Bilim ve Teknoloji Merkezini görkemli bir törenle Bursa'ya kazandırdıklarını anlattı.
Sadece bina inşa etmenin yetmeyeceğini vurgulayan Altepe, şöyle konuştu:
"Bu merkezi her anlamda dolu dolu yaşayan bir merkez haline getiriyoruz. Türkiye'nin en kapsamlı ilk bilim merkezi olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi olarak bu yıl 2-4 Mayıs'ta Bilim Şenliğinin 3'üncüsünü düzenliyoruz. Şenliğimiz ilk yıl 50 bin, geçen yıl 100 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bu sene de rekor bir katılım bekliyoruz. Amacımız; gençlerimizin idealist, üretken ve birikimli olmasıdır. Yerel yöneticiler olarak elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Biliyoruz ki bu çalışmalar sadece kamu kurumlarının gayretiyle değil sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle daha üst seviyelere taşınır. Bu yılki organizasyonumuza 30 farklı üniversiteden 45 bilim kulübü katılıyor."
Şenliğin yakın gelecekte uluslararası alanda da önemli bir etkinlik kimliği kazanacağına değinen Altepe, bu yıl İtalya, İngiltere, Fransa ve Hollanda'dan 4 ekibin katılımıyla organizasyonun yurt dışına açılması bakımından önemli bir atım atacaklarını sözlerine ekledi.
- Gece gündüz bilim
Bursa Bilim Şenliğine bu sene üniversiteler de yoğun ilgi gösteriyor.
Yıldız Teknik Üniversitesinin, "robotik kollu bant sistemi", "elektrikli bisiklet", "güneş enerjisi takip sistemi", "üç kanatlı rüzgar türbini", "jeotermal enerji tesisi", "otomatik ağaç parçalama makinesi" ve "soft dondurma makinesi" projeleriyle şenliğe katılması bekleniyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi, ilk görsel lansmanını gerçekleştireceği elektrikli arabasıyla şenliğe gelecek. Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğunun, Türkiye'nin en hızlı güneş enerjili aracı da bilim meraklılarıyla buluşturulacak.
Bireysel mucit ve firmalar arasında da telleri bulunmadan çalınabilen lazer kanun, uluslararası enerji sempozyumunda yeni bir buluş olduğu kabul edilen ve dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretimi olarak tescillenen hidrojen üretme yöntemi de dikkati çekecek çalışmalar arasında yer alıyor.
Etkinlik süresince şenlik alanından gündüz güneş rasadı, 3 Mayıs gecesi de Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinden satürn gezegeni ve ay gözlemi yapılabilecek.
Türkiye'de bulunan diğer 10 bilim merkezinin de katılacağı şenlikte, Türkiye'de en fazla güneş ve hidrojen enerjili araç da görücüye çıkarılacak.
İlk kez "geleceğin otomobilleri" kapsamında elektrikli araçlar ve arazi araçları sergilenecek. Üniversite kulüpleri, hovercopter ve model uçak projeleriyle şenliğe başka bir boyut katacak. Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul ve Sakarya'dan 6 tır, geleceğin 20 otomobilini Bursa'ya taşıyacak.
Bu arada, 180 proje standı, 25 mesleki yönlendirme çadırı, bireysel deney düzenekleri geliştirmiş ve patent almış Türkiye çapında 30 mucit, bilimsel çalışmalar yürüten 10 bilim merkezi ve 45 üniversite kulübü, şenlikte yer alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile