Öğretim Üyesi Özçelik, Kurban Kesimi Sırasında Yaşanabilecek Yaralanmalara Dikkat Çekti

Öğretim Üyesi Özçelik, Kurban Kesimi Sırasında Yaşanabilecek Yaralanmalara Dikkat Çekti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Derya Özçelik, kurban kesimi ve etin işlenmesi sırasında el yaralanmaları yaşanabileceğine dikkat çekerek, yaralanma sonucunda ise tedavinin oldukça zor ve uzun bir süreç aldığını söyledi.

Kurban kesimleri veya peşi sıra gelen etin işlenmesi esnasında el yaralanmaları sık görüldüğünü ifade eden SAÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Özçelik, yaralanmalara karşı alınması gereken önlemler ile ilgili önemli bilgiler verdi.

“Hasta uzun süre elini kullanamıyor

El yaralanması sonucu meydana gelen parmak kopması ve tendon-sinir-damar kesiklerinin tedavisinde öncelikle ameliyat uygulandığını belirten Prof. Dr. Özçelik, “Sonrasında alçı atel içinde geçen haftalara yayılan bir süreçte onarılan yapıların iyileşmesi bekleniyor. Ardından da yoğun ve itinalı bir fizik tedavi programı gerekiyor. Zor ve uzun süren bu süreçte bir parmak dahi yaralandığında, hastanın bütün eli atelde olduğu için elini kullanması mümkün olmuyor. Tendon-sinir-damar yaralanması sonrasında bazen kalıcı fonksiyon kaybı da yaşanabiliyor” dedi.

“Kesim profesyonel kişilerce yapılmalı”

Kurban kesiminin ve etin işlenmesinin profesyonel kişilere bırakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özçelik, “Kazaların meydana çıkmasında genel bir prensip vardır. Çoğunlukla birden fazla olumsuzluk bir araya geldiğinde kaza olur. Yani kişi elinde bıçak kurbanı kesmeye çalışırken, etraftan kesim yapan kişinin dikkatini dağıtacak uyaranlar en az düzeye indirilmeli. Kullanılması bilinmeyen aletlerden uzak durulmalı. Kıyma yapma makinası gibi cihazların emniyet talimatlarına uyulmalı. Elin bu cihazların içine kesinlikle sokulmaması gerekiyor. Kurban bayramında meydana gelen yaralanmalarda özellikle bıçağı tutan elin diğer eli yaraladığı gözleniyor. Buna dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

“Yaralanmada en kısa sürede ortopedi bölümüne ulaşılmalı”

El yaralanmalarında en kısa sürede plastik cerrahi veya el cerrahisi konusunda tecrübesi olan bir ortopedi bölümüne ulaşmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Derya Özçelik, “Tam olarak kopan uzvun nasıl taşınacağı çok önemli. Kopan uzuv, temiz bir nemli beze (tercihen serum fizyolojikli steril gazlı beze) sarılarak bir plastik ya da naylon torbaya konmalı. Bu torba da buzlu su içeren ikinci bir torbaya konuluyor. Sağlık Bakanlığı 112 Acil Servisi uygun replantasyon merkezinin koordine edilmesi ve yaralının o merkeze nakli için gerekli yardım ve desteği sağlamaktadır. Kopan uzuv ezik ve çok parçalı ise bazen replante edilmesi mümkün olmayabiliyor. Bunun değerlendirilmesi uzman plastik cerrah veya el cerrahisi konusunda bilgili ortopedi uzmanlarınca yapılıyor. Sadece sinir tendon kesisi mevcut ise ve hemen onarmak için yeterli ekip yok ise; cilt onarımını takiben sinir/tendon onarımının 1-2 hafta içinde gecikmeden yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile