MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen "Basın Merkezi Toplantıları"na katılan Tırnakçı, bakanlık bünyesinde yürütülen bilgi işlem faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.
Tırnakçı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının sahip olduğu varlıkların korunması ve uygun biçimde yönetilmesi için TS-ISO/IEC 27001 standardının uygulandığını bildirdi.
E-sınav uygulamasına ilişkin bilgileri veren Tırnakçı, Ankara'da pilot olarak 2010'dan beri uygulanan motorlu taşıt sürücü adaylarına yönelik e-sınavların, yakında Eskişehir'de de yapılacağını açıkladı.
Bu çalışmanın ileride yapılacak e-sınav uygulamaları ile ilgili bir alt çalışma olduğunu belirten Tırnakçı, "Şu ana kadar yapılan binlerce sınavdan sadece iki tane teknik sorun nedeniyle hata çıktı. E-sınav çok başarılı bir uygulama. Geniş bir soru havuzumuz var. Dışarıdan sızmalara karşı güvenlik üst düzeyde" bilgisini paylaştı.
E-sınav uygulamasını ileride TEOG ve diğer sınavlarda da uygulamayı düşündüklerini bildiren Tırnakçı, "TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık" dedi.
Tırnakçı, TEOG sınavlarını sanal ortamda yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduklarını belirterek, "Bunun için Bakanlık önce karar alacak, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bizden talepte bulunacak. Biz bu alanda mikro uygulamalar yaptık. Bunun için tabletlerin dağıtılması ve tüm okulların internet alt yapısına sahip olması gerekiyor. Yoksa çocuğun sınav kağıdını işaretlemesiyle bizim ekranlarımızı işaretlemesi anlamında bir fark yok. Ayrıca sınav sonuçlarının hızlı geri dönüşü anlamında artıdayız. Anında sonuç verebiliyoruz. Şimdi bir ay bekleniyorsa o zaman iki günde verebiliriz. MEB, e-sınav konusunda teknik olarak her türlü donanıma sahip ancak TEOG'un elektronik sınav şeklinde yapılması için şartların oluşması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
MEB'de çalışan yaklaşık 1 milyona yakın kişinin tüm iş ve işlemlerini MEB Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden yaptığını anlatan Tırnakçı, sistemin sorunsuz çalıştığını söyledi.
E-okul sisteminin de yüksek güvenlikle korunduğunu dile getiren Tırnakçı, e-okuldan 927 farklı istatistiki bilgiye ulaşılabileceğini aktardı.
-"Koruma kararı alınan ailelerde kesin sınırlarımız var"
"E-Okul sistemi üzerine bazı haberler çıkmıştı. Anne baba ayrı olduğundan anneye ve çocuğa koruma kararı var ancak e-okuldan anne ve çocukla ilgili bilgilere ulaşılabileceği şeklinde haberler" ifadeleri üzerine Tırnakçı, şöyle konuştu:
"O bilgilere ulaşılamıyor. Biz zaten veli bilgilerini kimseye açmıyoruz. O bilgi mahrem bir bilgi. Öğrenci bilgilerine de yetkili kişiler, okul müdürü ve öğretmen ulaşabilir. Onun dışında herhangi bir kişi o bilgilere ulaşamaz. Eğer aileyle ilgili bir koruma kararı varsa, bu bilgiye sadece adli makamlar bizden talep ederse ulaşabilir. Burada bizim kesin sınırlarımız var. Biz o konuda çok tedbirliyiz. Ciddi koruma tedbirleri alıyoruz. Eğer mahkeme kararı varsa, anneye ve çocuğa dair bu bilgi bize ulaştığında, okul müdürü bile hiç kimse istese o çocuğun veli bilgilerine ulaşamaz. Koruma kararı alınmış bir veliye e-okuldan ulaşılamaz. Biz bu konuda kendimizden emin konuşuyoruz. Bazen öğrencilerle ilgili de koruma kararları geliyor ve onları da anında uyguluyoruz. Bu insani olarak sorumluluk gerektiren bir görev."
-"Kriz tedbirlerini aldık"
Tırnakçı, MEB'in resmi web sitesinin aylık görüntülenme oranının 10 milyon 74 bin olduğunu, bu yönüyle Türkiye'nin en çok görüntülenen sitelerinden birini yönettiklerini söyledi.
Özellikle öğretmen ataması ve sınavların açıklanma dönemlerinde sistemde bir tıkanma yaşanmaması için tedbirler aldıklarını belirten Tırnakçı, "Türkiye genelindeki elektrik kesintisinde bile sistemlerimiz kesintisiz hizmet vermeye devam etti ve hiçbir veri kaybı da olmadı. Yarın itibarıyla bu bina çökse bile bir saat ya da bir gün sistemlerimizi tekrar ayağa kaldıracak şekilde kriz tedbirleri almış durumdayız" diye konuştu.
MEB bilgi işlem sistemlerinin güvenliği için zafiyet testleri uyguladıklarını belirten Tırnakçı, hacker saldırıları sayısına ilişkin bir soru üzerine, bakanlığın resmi internet sitesine günde 20-25 büyük çaplı; 500-600 küçük çaplı saldırının geldiğini bildirdi. Tırnakçı, e-okula yapılan saldırıların da dahil edilmesi halinde günde 35 büyük çaplı, 4 binin üzerinde de küçük çaplı hacker saldırının yapıldığını belirterek, "Sınav açıklama dönemlerinde saldırılar artıyor. Biz bunları önceden tahmin ettiğimiz için gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.
-Evrak yönetimi bir tık mesafede
Bilal Tırnakçı, İçişleri Bakanlığı ile yürütülen "e-otoban" projesi hakkında da bilgi verdi. Proje sayesinde, MEB'in valiler ve kaymakamlar tarafından imzalanacak evrakları tek bir platformda imzalanabilir hale geldiğini belirten Tırnakçı, projenin Ankara'nın ardından Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.
E-imzanın MEB'in ABD ve İngiltere eğitim ataşeliklerinde de uygulamaya geçtiğini bildiren Tırnakçı, bu yılın sonuna kadar yurt dışındaki toplam 40 müşavirlikte de işler hale geleceğini belirtti.
Yurt dışındaki bu sistemin büyük bir tasarruf ve hız sağlayacağını kaydeden Tırnakçı, "Bir evrak için 23 dolar ödeniyordu ve 20 gün gibi bir sürede evrak geliyordu. Evrakın gitmesi de bir 20 gün sürüyordu. Geçen hafta itibariyle evrak yönetim sisteminde bir tık mesafede işlem yapılıyor" ifadesini kullandı.
(bitti)
Öğretmenler E-imzaya Geçiyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarını sanal ortamda yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduklarını belirterek, "TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık" dedi.