Ögretmenler Kinama Degil, Yasa Bekliyor

Ögretmenler Kinama Degil, Yasa Bekliyor

Egitim-Bir-Sen Manisa Subesi genis bir katilimla egitim çalisanlarina yönelik siddetin son bulmasi için yasal düzenleme yapilmasini isteyerek imza topladi.

Manisa’nin Sehzadeler ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi Meydaninda bir araya gelen Egitim-Bir-Sen Manisa Subesi genis katilimli bir basin açiklamasi düzenledi.

"Egitim çalisanlarina yönelik giderek artan siddet olaylarini protesto etmek amaci ve siddeti önleyecek, failleri cezalandiracak, magdurlara hukuki koruma saglayacak bir yasal düzenlemenin yapilmasi talebiyle bir araya gelmis bulunmaktayiz." diyerek açiklamasina baslayan Egitim-Bir-Sen Manisa Sube Baskani Halil Kallat, "Son olarak Istanbul/Eyüpsultan’da eski bir ögrenci okul müdürü Ibrahim Oktugan’a silahla saldirida bulunmus, agir yarali olarak hastaneye kaldirilan okul müdürümüz maalesef kurtarilamayarak vefat etmistir. Meslektasimiza Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün egitim camiasina bassagligi diliyoruz. Kanayan bir yara hâline gelen siddet olaylarina dikkat çekiyor, tedbir alinmasi için yetkililere çagrida bulunuyoruz. Bu çagrimizi yillardir yapiyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamaninda alinmis olsaydi belki de bugün baska seyler konusurduk. Ancak ne yazik ki birçok konuda oldugu gibi bu konuda da geç kalinmistir. Dün Ankara’da TBMM önünde yaptigimiz çagriyi bugün burada bizler de yapiyoruz: Ölümle sonuçlanmaya baslayan saldirilarin son bulmasi için gereken adimlar ivedilikle atilmali; egitimcilere yönelik siddeti önleme yasasi artik çikarilmalidir. Ögretmen, memur, hizmetli, sef, sube müdürü demeden tüm egitim çalisanlarina, kamu görevlilerine yönelen siddeti bir defa daha lanetliyoruz." dedi.



Dilekçe kampanyasi baslatildi

Bugüne kadar kamu görevlilerine yönelik gerçeklestirilen tüm siddet olaylarinda tepkilerini en sert sekilde ortaya koyduklarini kaydeden Kallat açiklamasinda sunlari söyledi: "Sendika olarak, geçen yil hayata geçirilen Ögretmenlik Meslek Kanunu tartismalarinda siddete yönelik düzenlemeyi talep edip son ana kadar sergiledigimiz israrin geregi yapilmadi. O gün geregi yapilsaydi belki bugün daha farkli konusmak mümkün olacakti. Genel Baskanimiz Ali Yalçin ile görüsmesinde Sayin Bakanin meslek kanununa iliskin yeni düzenleme konusunda kullandigi ‘siddete karsi yasal düzenleme’ ifadelerini son derece kiymetli buluyoruz. Bunun bir an evvel hayata geçmesinin takipçisi olacagiz. Egitim çalisanlarina yönelik artan siddet olaylarini önleyecek, caydirici olacak, failleri cezalandiracak ve magdur egitim çalisanlarina hukuki koruma saglayacak bir yasal düzenlemenin yapilmasinin saglanmasi için bugün is birakma eylemi gerçeklestiriyor, ülke genelinde basin açiklamalari yapiyoruz. Is birakma eylemiyle es zamanli olarak, 1 hafta sürecek (10-17 Mayis tarihleri arasinda) dilekçe kampanyamizi da baslatmis bulunuyoruz. Son birkaç yilda yasanan hadiselere bakildiginda görülecektir ki, siddet olaylari münferit eylemler olmaktan çikmis, ne yazik ki yaygin bir toplumsal sorun hâline gelmis; egitim ve ögretim hizmetlerinin yürütülmesini sekteye ugratacak boyuta ulasmistir. Bugün yasadigimiz acilar, dünün ihmal ve umursamazliginin neticesidir. Yarin yasanmasini istemedigimiz acilar da bugünkü ilgisizligin sonucu olmamalidir. Siddetin, egitimi tehdit eder boyuta ulasmasi, gelecegimizi tehlikeye sokacak boyuta varmasi, acil ve köklü çözüm bulmayi zaruri hâle getirmektedir. Devlet, kasitli sekilde ölüme, yaralanmaya ve zarara sebebiyet verilmesini önlemekle mükelleftir. Devletin bu yükümlülük çerçevesinde, suç islemekten caydirici yasal zemini ve idari sartlari tesis ederek yasam hakkini koruma ve ayrica buna iliskin ihlalleri önleyici, bastirici ve cezalandirici bir infaz mekanizmasi gelistirme ödevinin hukuk devleti olmanin geregi oldugunu bugün burada bir kere daha hatirlatmak istiyoruz. Bu dogrultuda, egitim çalisanlarina karsi egitim ve ögretim hizmetinin sunumundan kaynakli siddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alinmasi elzemdir. Egitim çalisanlari olarak, siddete karsi caydirici nitelikte münhasiran bir cezai müeyyide getirilmesini, siddete ugrayana, çalisana da hukuki koruma saglayacak türden yasal düzenlemelerin acilen yapilmasini istiyor ve bekliyoruz."

Açiklama boyunca ögretmenler, ’Canimiz yaniyor, kanimiz akiyor’, ’Susma, haykir siddete hayir’, ’Kinamayi birakin yasamizi çikarin’, ’Ögretmen ölüyor meclis uyuma’ sloganlari atti. Yasanin çikmasi için açilan imza kampanyasi için ilk imza Baskan Halil Kallat tarafindan atilirken, kampanyanin bir hafta sürecegi bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile