Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligince (OIB), Brezilya ve Arjantin'e otomotiv ihracatini artirma hedefiyle çevrim içi "Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti" programi baslatildi.
OIB'den yapilan açiklamaya göre, Ticaret Bakanligi ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) is birligiyle, 9 Temmuz'a kadar sürecek etkinlige Türkiye'den 20 otomotiv firmasi katiliyor.
Programda, otomotiv sektörü ve genel ekonomik durum hakkinda çevrim içi toplantilar, Brezilya ve Arjantin'deki firmalar ile Türk katilimci sirketler arasinda ikili is görüsmeler yapiliyor.
Açiklamada, açilistaki konusmasina yer verilen TIM Baskani Ismail Gülle, Brezilya ve Arjantin'in Güney Amerika'da en çok önem verdikleri pazarlarin basinda geldigini belirtti.
Brezilya ve Arjantin pazarlarinin dinamik ve önünün açik oldugunu belirten Gülle, su degerlendirmelerde bulundu:
"Bu pazarlar, toplam 250 milyonluk bir nüfusla ciddi bir potansiyeli ve hizla gelisen bir orta sinifi bünyesinde barindiriyor. Brezilya'nin 160 milyar dolara yakin ithalatinda ülkemizin aldigi pay yalnizca 717 milyon dolar seviyesinde. Otomotiv sektörü özelinde ise Brezilya'ya ihracatimiz, 2020'de önceki yila oranla yüzde 48 artisla 100 milyon seviyesinde gerçeklesti. 2021'de bu rakami geçecegimizi düsünüyoruz. Arjantin'in 42 milyar dolarlik toplam ithalatindan yalnizca 196 milyon dolarlik bir pay aliyoruz. Arjantin'in toplam otomotiv ithalati geçen yil 6,3 milyar dolar olarak gerçeklesti. 2020 yilinda ihracatçilarimiz Arjantin'e 19,5 milyon dolarlik otomotiv ihracati gerçeklestirdi. Bu yil simdiden bu rakami geçtik. Rakamlar oldukça net. Önümüzde iki potansiyelli ülke var. Nokta atisi dogru ürün ve dogru sektörlerle hedeflerimize dogru emin adimlarla ilerlemeye ve bu ülkelerden alacagimiz payi artirmak için çalismaya devam etmeliyiz."
- "Hedefimiz tekrar 30 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak"
OIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Orhan Sabuncu da Türkiye'nin dünya otomotiv endüstrisinde güçlü bir oyuncu oldugunu vurguladi.
Katma degerli üretimle rekabetçiliklerini korumak ve dünyanin dört bir tarafinda etkilerini daha da güçlendirmek istediklerini aktaran Sabuncu, "Kurulu kapasitesi yillik 2 milyon adet olan ve son 15 yildir sektörel bazda ihracat sampiyonu olan endüstrimiz bize cesaret veriyor. Bu yil hedefimiz tekrar 30 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak." ifadelerini kullandi.
Sabuncu, Brezilya ve Arjantin'e ihracati yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bu ülkelerle ilgili bazi ekonomik göstergelere deginen Sabuncu, söyle devam etti:
"Dünyanin yükselen ekonomilerinden biri olan Brezilya, 200 milyonu askin nüfusa sahip ve 2020 yili motorlu araç tescillerine göre dünyanin en büyük 7'nci otomobil pazari. Geçen yil sadece otomotiv sektöründen yaklasik 10 milyar dolar ithalat yapti. Pandeminin olumsuz etkisine ragmen Brezilya geçen yil Türk otomotiv sektörünün deger bazinda ihracat artisi yasadigi ülkelerden biri oldu. Arjantin ise Brezilya'nin ardindan Güney Amerika'nin ikinci büyük motorlu araçlar pazarina sahip. 2020 yilinda toplam sektör ithalati yaklasik 5 milyar dolar olmus. Sektörümüzün ihracati ise 20 milyon dolar. Bu ülkeler için ürünlerimiz, Avrupa Birligi (AB) ülkelerine göre fiyat avantajina sahip ve bu konudaki farkindaligi artirmamiz önem tasiyor."
Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Sefik Vural Altay ve Brazilya Büyükelçisi Murat Yavuz Ates ile Buenos Aires Ticaret Müsaviri Biray Kus ve Sao Paulo Ticaret Müsaviri Cansu Dinçer Zeybek de degerlendirmelerini aktardi.
OIB, Brezilya Ve Arjantin'e Yönelik Çevrim Içi 'Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti' Programi Düzenliyor
Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle: 'Önümüzde iki potansiyelli ülke var. Nokta atisi dogru ürün ve dogru sektörlerle hedeflerimize emin adimlarla ilerlemeye ve bu ülkelerden alacagimiz payi artirmak için çalismaya devam etmeliyiz'