OKA Yönetim Kurulu 2017 Mayıs ayı toplantısı, OKA Dönem Başkanı Samsun Valisi İbrahim Şahin’in başkanlığında Amasya Valiliğinde gerçekleştirildi.
Amasya Valisi Salih Işık’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda Çorum Valisi Sayın Necmeddin Kılıç, Tokat Valisi Sayın Cevdet Can ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.
OKA Dönem Başkanı Samsun Valisi İbrahim Şahin yaptığı konuşmada, “Amasya, Çorum Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgemizde başta kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer sosyal/ekonomik aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirmek ve bölgemizin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekte olan Kalkınma Ajansının, ‘2017 yılı Mayıs ayı Yönetim Kurulu’ toplantısını gerçekleştirmek ve kurulun gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bilindiği üzere, daha önce tamamlanan Samsun Fuar Kongre Merkezi, Çorum Teknoparkı ve Amasya’da Yeşilırmak Şişirme Bendi, Yenilenebilir Enerji ve Turizm Cazibe Alanı Projesinden sonra Tokat’ta 2017 yılında Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenmesi planlanan ‘Tokat Tarihi Meydan Çarşısının Turizm Cazibe Alanına Dönüştürülmesi’ Projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bunlara ilaveten 2017 ve 2018 yılı bütçelerinden desteklenmek üzere yeni güdümlü proje fikirleri üzerine çalışılmaktadır. Geçtiğimiz ay Niksar’da yaptığımız toplantıda Türkiye’de oldukça yüksek olan buzağı ölümlerinin önce bölgemizde sonra da tüm ülkemizde azaltılmasını hedefleyen Altın Buzağı Can Sütü Güdümlü Projesi ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin Kızılırmak Deltası Doğal Yaşam Eksenli Kalkınma Güdümlü Projesi’ni uygulamaya koyma kararı verilmişti. Bugün burada bir başka güdümlü projemiz görüşülecektir. Bu kapsamda, Çorum İl Özel İdaresi liderliğinde Çorum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Dodurga Kaymakamlığı, Çorum Belediyesi, Dodurga Belediyesi ortaklığında geliştirilen Çorum ilinin Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Güdümlü Projesi hazırlık çalışmaları yönetim kurulunda ele alınacaktır. Bu proje ile Çorum ilimizin tıbbi aromatik bitkilere ait fide üretim merkezi haline getirilerek tıbbi aromatik bitkiler ve ilimizde yer alan önemli çeşitlerin fide ve tohum ıslahını sağlamak, tarımsal araştırma çalışmaları ile, TR83 Bölgesinin ekonomik ve tarımsal kalkınma potansiyellerini harekete geçirerek ilimizin kırsal alanda cazibe merkezi haline getirilmesi ile kırsal alanda yoksulluğun azaltılması ve köyden kente göçün önlenmesi amaçlanmaktadır. Yaklaşık 300 dekar alanda kurulacak olan proje kampüs alanında 5 dekar büyüklüğünde 1 adet tıbbi aromatik fide yetiştirmek için tam otomasyonlu seranın yanında 100 dekarlık tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği üretim alanı ve 50 dekarlık Karabuğday Üretim Alanı ile bin m2’lik depolama alanı ve 1 adet 3 ton/gün kapasiteli kurutma tesisi kurulması planlanmaktadır. Ayrıca, idari bina ve sosyal tesisler ile 250 kişilik toplantı/eğitim salonu, 3 adet çiftçi eğitim salonu; paketleme ünitesi, satış pazarlama alanı, laboratuvar ile soğuk odadan oluşacak yapım işleri ile proje için gerekli tüm makine ekipman alımları ve yazılım sistemlerinin kurulması planlanmaktadır” dedi.
Vali Şahin’in konuşmasının ardından toplantı gündemdeki diğer maddelerin görüşülmesi ile devam etti.
Toplantıya ayrıca; Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.
OKA Toplantısı
Amasya’da yapılan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) Yönetim Kurulu toplantısında, "Çorum Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Güdümlü Projesi" ele alındı.