Okçu Baba Türbesi'ne Hatalı Çevre Düzenlemesi
Bursa'da, Tophane Caddesi'ndeki Okçu Baba Türbesi'nin çevresi düzenlenirken, geçmiş yıllarda doldurulan 1 metrelik dolgu malzemesinin temizlenmemesi tepkiye sebep oldu.
Uludağ Milli Park eski Müdürü Peyzaj Uzmanı ve Orman Mühendisi Remzi Tezcan, Okçu Baba Türbesi'nin toprağın içine gömülmüş görüntüden kurtarılması gerektiğini söyledi.
Bursa'nın en güzel mekanlarından olan Tophane sırtlarındaki çalışmaların büyük bir titizlikle yapılması gerektiğine işaret eden Tezcan, daha önceki yıllarda deprem sebebiyle veya başka malzemelerle etrafı toprak ve atık malzeme alınması ile tarihi türbenin kadük durumdaki görüntüsünün ortadan kalkacağını belirtti.
Atık malzemeden oluşan zeminin 1 metre kadar aşağı alınmasının türbe ve etrafının görüntüsünü rahatlatacağına dikkat çeken Remzi Tezcan, yeni düzenlemeyle ortaya çıkan bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.
Tezcan, birkaç gün sonra zemin betonu atılacak alana Kültür Varlıkları Kurulu'nun hemen müdahale etmesini istedi
Tezcan, "Peyzaj düzenlemesinde yoldan türbenin görünmesi sağlanabilir. Hiç olmazsa engelli geçişinin olduğu bölümdeki kod aşağı çekilebilir. Türbenin yolun görünmesi ve rutubetten kurtulması için bu şart. Böylece engelli yolu da merdivenin yanına daha estetik şekilde alınabilir" dedi.
Saltanat Kapı'nın karşısındaki Okçu Baba Türbesi'nde bulunan zat hakkında kayıtlarda yeterli bilgi yer almıyor. İsminin Nasreddin Bey veya Nusret Paşa olduğu bilinen Okçu Baba'nın asker kökenli olduğu biliniyor. 16. asırda yaşadığı tahmin edilen Okçu Baba'nın içerisinde Balibey Han'ın da bulunduğu alanın Nusret Paşa Vakfı'na ait olduğu, kendisinin burada birkaç dükkan ve ev vakfettiği görülüyor. Paşanın Karacabey'de cami, han ve çeşmeden oluşan bir külliyesinin de bulunduğu biliniyor. Okçu Baba sıfatının ise, ok atmadaki maharetinden dolayı verildiği tahmin ediliyor. Kare planlı olan türbe 3,5 metreye 3.5 metrelik bir alana oturuyor. Okçu Baba ile alakalı halk arasında uzun yıllardır değişik menkıbeler anlatılıyor.