Oksijen Maskeleri, Her Gün Kontrol Edilmeli

Maden ocaklarında kullanılan oksijen maskelerinin, içindeki kimyasalın bozulma riskine karşı her gün kontrol edilmesi hayati önem taşıyor.

Drager Korunma Teknolojileri Ltd. Şti. Türkiye Genel Müdürü Abidin Korkmaz, AA muhabirine madenlerde tehlike anında çalışanların ferdi kurtarıcılarla kaçışının sağlanması gerektiğini söyledi.

Almanya, Avustralya, Amerika ve Güney Amerika'daki maden ocaklarında oksijenli ferdi kurtarıcıların kullanıldığına dikkati çeken Korkmaz, şöyle konuştu:
"Oksijenli ferdi kurtarıcılar, nefes alındıktan sonra verilen nefesten bir miktar karbondioksiti kimyasal yapısında tutup yine oksijen olarak kullanıcıya verir. Bu şekilde 30 veya 60 dakika oksijen sağlayan değişik tipleri mevcuttur. Bu maskelerin en büyük özelliği dışarıdaki karbonmonoksitin miktarına bağlı olmadığı için süreleri de söylenen sürelerdir. Avrupa normlarına göre belli hareket ve nefes alışında 30 dakika gider. Daha az nefes alışverişi olursa bunlar 50 veya 60 dakikaya kadar çıkabilir.
Bu şekilde yapılacak acil kaçış planına göre verilen maskeleri tehlike anında madenciler kullanır. Kaçma imkanları olur."
- "Ferdi kurtarıcının içindeki kimyasal nem alırsa kullanımı imkansızdır"
Soma'daki facianın ardından oksijenli ferdi kurtarıcıları soran maden firmalarının sayısında artış gözlemlediklerini aktaran Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Talep artışına rağmen, burada önem taşıyan maskelerin kullanılabilirliğinin biliniyor olması. Eğer oksijenli ferdi kurtarıcının içindeki kimyasal nem alırsa kullanımı imkansızdır. Söylenen standartlarda çalışmaz. O yüzden madencilerimize bu tip cihaz kullanıyorlarsa her sabah kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Renk değişimi var ise 'nem almış' demektir. Madenciler, kurtarıcının işverence değiştirilmesini veya kontrol edilmesini isteyebilir. Bu şekilde her ferdi kurtarıcı, kullanılması gereken sürede kullanılabilir.
Dünyada kabul görmüş, bir kere kullanıldığı zaman hayat kurtaracak maskeleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İşverenler belki bir miktar daha fazla para verecek ama bu maskeler kurtarma amacına ulaşmış olacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile