OKÜ, Çukurova'da Çilek Tarımını Yaygınlaştıracak

OKÜ FenEdebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Baktemur: 'Çukurova yöresi iklim şartları bakımından çilek yetiştiriciliğine uygun olmasına rağmen çilek yetiştiriciliği oldukça az' 'Yöre çiftçisinin hububat tarımından daha karlı olan tarla bitkilerine özellikle de çilek üretimine yönlendirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz'.

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Osmaniye Korkut Ata Üniversitesince (OKÜ), Çukurova'da çilek üretiminin artırılması amacıyla üniversite yerleşkesinde kurulan serada uygulamalı çilek yetiştiriciliğine başlandı.

OKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökhan Baktemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının Çukurava'da çiftçilere çilek yetiştiriciliğini öğretmek ve çilek tarımını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

OKÜ Bahçeler Şube Müdürlüğü arazisi üzerinde bir dönüm alan üzerinde 5 yıl süren ön çalışmalar sonucu örtü altı çilek üretimine geçtiklerini belirten Baktemur, 'Aldığımız sonuçlara göre, Rubigen çilek türünün Çukurova yöresine adaptasyon sağladığını, Çukurova şartlarında yüksek verim alınabilen çilek türü olduğu sonuçlarına ulaştık.' dedi.

- Dönüme 4 ton verim

Türkiye'nin en verimli arazilerinden Çukurova'da genellikle hububat tarımı yapıldığına işaret eden Baktemur, 'Çukurova yöresi iklim şartları bakımından çilek yetiştiriciliğine uygun olmasına rağmen çilek yetiştiriciliği oldukça az. Yöre çiftçisini hububat tarımından daha karlı olan tarla bitkilerine özellikle de çilek üretimine yönlendirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Hububatta ortalama dönüm başına 500 kilogram ürün alınırken çilekte dönüm başına 4 tona kadar ürün alınabiliniyor. Çiftçilerimiz risk almak istemedikleri için en iyi bildiği hububat tarımı yapıyor oysa çilek yetiştiriciliğinin öğrenilmesi ve yaygınlaşmasıyla hem çiftçilerimizin gelirini arttıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak' diye konuştu.

Çileğin diğer tarla bitkilerine kıyasla daha verimli ve karlı olduğunu vurgulayan Baktemur, şöyle konuştu:

'Çiftçilerimiz bilinçlendikçe geleneksel tarımdan modern tarıma yöneliyor. Üniversitemiz bu amaçla çiftçilerimize yönelik eğitim programları yapıyoruz, seminer ve sempozyumlar düzenliyor. Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda yöreye adaptasyonunu sağladığımız Rubigem türünün diğer çilek türlerine göre, aroması daha keskin, şeker oranı yüksek, lezzeti daha önde olduğu görülüyor. Bu çilek türü, pazarlama için önemli özellik olan görünüm, dayanıklılık ve tat gibi özelliklere sahip. Halk arasında çilek irileştikçe hormonlu olduğu gibi bir kanı var. Asla çilekte hormon olmaz, aksine çileğe hormon verildiği durumda çilek irileşmez aksine veriminde düşüş olur.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile