'Okul Çagi Enfeksiyonlarina Karsi En Büyük Koruma Bagisiklik'

'Okul Çagi Enfeksiyonlarina Karsi En Büyük Koruma Bagisiklik'

Okul çagi enfeksiyonlarina karsi en büyük korumanin bagisiklik oldugunu belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Sevinç Tugay, güçlü bagisiklik için su tüketimi, uyku düzeni, vitamin ve minerallere dikkat çekti.



Okullarin açilmasi ile birlikte bulasici hastaliklarda kapiya dayandi. Türkiye genelinde 19 milyon ögrencinin okul siralarina merhaba demesiyle en büyük tehlike de onlari bekliyor. Özel Medicana Kadiköy Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Sevinç Tugay, çocukluk çagi hastaliklarindan korunmak için güçlü bagisiklik sisteminin önemi hakkinda bilgi verdi.

“Bol su tüketilmeli”

Su tüketimine dikkat çeken Dr. Sevinç Tugay, “Her renkten saglikli beslenme ve su tüketimi olmazsa olmazlarimiz. Et, süt, yumurta ve balik tüketimi, sari, kirmizi, yesil sebze ve meyve ile dogal ve dengeli beslenmek bagisikligin güçlendirilmesi için çok önemli. Güzel sebze-meyve yiyen bir çocugun C vitamini takviyesi kullanmasina gerek yok. Ayrica haftada 1-2 kez balik yiyorsa Omega-3 destegi de alinmasina gerek yok, ancak yemiyorsa Omega-3 destegi alinabilir. Tüm bu ek gida ve vitamin takviyeleri hekime danisilarak kullanilmali. Çocuklarda bagisikligi güçlendirmek için kontrolsüz olarak bagisiklik güçlendirici vitamin-mineral takviyeleri kullanilmamasi gerekiyor. Bagisikligi destekleyen ve zarar vermeyen ürünleri ise D vitamini (yasa uygun dozda), C vitamini ve çinko olarak siralayabiliriz. Çocuklarda bagisiklik sisteminin güçlendirilmesi için düzenli ve 8-10 saat uyku sart. Hastaliklara karsi daha dirençli olmak için uyku düzenine önem verilmeli” dedi.



“Rutin çocuk muayeneleri aksatilmamali”

Çocuklarda büyümeyi saglayan, organlarin çalismasini düzenleyen, ayni zamanda vücudun onarim mekanizmasinda görevli olan ve bagisikligi güçlendiren melatonin hormonu uyku halinde (karanlik ortamda- ram uykuda) en yogun 22.00- 02:00 saatleri arasinda salgilandigina dikkat çeken Dr. Sevinç Tugay, “Düzensiz uyku uyuyan çocuklar bu hormonun etkilerinden faydalanamaz; dolayisiyla vücut direnci zayiflar ve hastaliklara yakalanmasi daha kolay olur. Hayatimizin vazgeçilmezi televizyona tablet ve telefonda eklendi. Gündelik hayatin içinde tamami sinirli kullanilmali. Bilgisayar veya tablet karsisinda oyunlara süresiz devam etmemeli. Tüm vücut ve öncelikle gözlerin dinlenmeye ihtiyaci var. Günde en azindan 1 saat açik havaya çikilmali. Kosmak, oynamak, oksijen almak tabletten ve televizyondan aldigi isik etkisini uzaklastirmak için çok önemli. Hareket gerektiren her türlü aktivite çok yararli. Rutin çocuk muayeneleri aksatilmamali. Vücutta neyin eksik olugunu bilmeden takviye kullanmak tehlikeli olabilir. Yillik kan testlerine bakilip çocuklarin ne durumda oldugu gözden geçirilmesi gerekiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile