Dünya hizla teknolojik bir dönüsüm içerisinde, hayatimizin vazgeçilmez ve islevsel yönleriyle tüm hayatimizi çepeçevre sardigini ifade eden Abdullah Samanci, “’Internet ve Teknoloji Bagimlilik Rahatsizligi’’ terimini bilim insanlari; internet teknolojik unsurlari takintili biçimde asiri kullanimi ve internetten yoksun birakildiginda sinir bozucu yada huysuz davranis durumu, daha genis bir bakis açisiyla da internet bagimliligi bireyin internet ve teknolojik unsurlari kullanim kontrolünü kaybederek hayatinda problemli sonuçlar doguracak kadar yogun kullanmasi olarak ifade edilmektedir” dedi.
Yetiskin bireylerin için teknoloji ve teknolojinin temel unsurlari hayat akisimiz için vazgeçilmez bir yer aldigini kaydeden Samanci, “Hayatimiza muhtesem kolayliklar saglamakta. Artik cep telefonumuzdan hayatimizdaki birçok yükümlügü yerine getirebilmekteyiz. Dünya ve ülke gündemini tarafsiz farkli yönleriyle aninda takip edebiliyor, çesitli platformlara isteklerimiz dogrultusunda katki saglayabiliyoruz. Yayginligi günden güne artan tüm unsurlar neredeyse, iç cebimizde, telefonumuzda sakli hale geldi.
Finansal islemlerimiz artik hayatimizda ciddi bir zaman almamaya ve hizlica tüm islerimizi internet ve internet unsurlari kanaliyla hizlica çözüm üretmekteyiz. Neresinden bakarsak bakalim teknoloji yetiskin bireyler bizler için bir gün içerisinde saatlerce zaman kazanci bizlere sunabiliyor” diye konustu.
Samanci daha sonra sunlari kaydetti;
“Tabi ki saglikli ve faydaci kullanimin haricinde kullanim amacinin disinda da zaman zaman kullanimlar olabiliyor.
Bir de madalyonun diger yüzü akademik egitim sürecinde olan çocuklarimiz için teknolojinin kullanimi içler acisi ve gelecek için çok büyük endiseler doguracak boyutta. Çocuk psikoloji bilim otoriteleri çocuk psikolojisinin gelisim sürecinin baslangicini anne karnina kadar indirgemekte. Çocuklarimiz ilk teknoloji unsurlarina aslinda anne karninda maruz kaliyorlar.
Dünyaya gözlerini açan çocuklarimiz ilk teknoloji kullanimini anneleri babalari ve varsa ailenin diger bireyleri kanaliyla ögrenmeye basliyorlar ve artik çagimizda tam anlamiyla bir teknoloji tarlasinda gözlerini açiyorlar. Aile fert sayisi kadar cep telefonu, bilgisayarlar, tabletler, akilli tüm bilgisayar özelliklerini tasiyan televizyon unsurlari, böylelikle teknoloji serüveni baslamis oluyor. Teknoloji bagimliligi serüveninde birey için ilk hata, aileden geliyor.
Birinci Sahne, Büyüme döneminde olan çocuk annenin istedigi kadar yemek yememektedir. Aslinda bünyesi için gerektigi kadar besin almaktadir fakat bu anneye yeterli gelmemektedir. Ve muhtesem bir silah kesfeder anne onun tüm dikkatini baska bir noktada toplamali ve fark etmeden annenin gönül rahatligi oluncaya kadar çocuga yemek yedirmelidir. Ve muhtesem bir sonuç alir. Annenin artik içi rahattir ve yemekten doymus olarak ayrilir. Ve aslinda bagliligin ilk ve kocaman adimi atilmis olur. Artik bu süreç haftalarca, aylarca ve yillarca devam edebilir. Tatbikî teknolojinin muhtesem albenisi artik çocugu sadece yemek esnasinda yeterli gelmeyecek ve sürekli kullanim süresi artacaktir.
Ikinci sahne, anne baba aksam yemegi için çok güzel restoran seçmisleridir. Fakat bir sorun vardik bir türlü yerinde durmayan tam bir kâsif vardir yanlarinda yan masalarda dahil olmak üzere kimseleri rahat birakmamaktadir. Çözüm çok kolaydir. Dört yasinda, bes yasinda, üç yasinda kaç yasinda oldugunun bir önemi yoktur. Küçük bir telefon ekrani kocaman bir çözüm sunar!
Anne ve babalar için bir övünç kaynagi olur bu serüvenin baslangici bizim çocuk muhtesem bir zekaya sahip! Biliyor musunuz daha 2 yasinda okuma yazma bilmiyor fakat telefonu benden çok daha iyi kullaniyor. Kendisi arama motorunu açiyor oradan video gösterim platformlarina kendi becerisiyle erisiyor hatta oradan da hiç benden yardim almadan istedigi video ve içerige ulasabiliyor !!! hatta inanmazsiniz ama falan oyunda su an besinci seviyede. Muhtesem gibi söylemlerde bulunabiliyor. Ve artik çok daha güçlenmis çok daha bagimlilik düzeyi güçlenmis bir bireyle karsi karsiyayiz. Maalesef günümüzde bu bagimlilik iki üç yaslarindan baslamaktadir.
Artik okul çagina baslamis birey ayni zamanda neredeyse teknoloji bagimlilik sürecini de tamamlamak üzeredir.
Okul çaginda teknoloji bagimlilik olusmamis bireyler için en önemli sinav akranlariyla olan iliskilerinde baslamaktadir. Bilinçli anne ve babasi ile okul çagina kadar teknoloji bagimliligi olusmamis bir birey için en büyük ilk tehdit maalesef teknoloji bagimlisi bir arkadastir. Teknolojik unsurlara bagimli bir bireyin tüm gündemi teknolojik unsurlar ve içeriklerini olusturur. Saatlerce oynadigi oyunlar geçirilen muhtesem zaman dilimleri muhtesem yorumlar, yeni teknoloji bagimlilarina davetiye çikarir gibidir. Bu noktada okullarimiza büyük sorumluluk düsmektedir. Bireysek teknoloji özellikle telefon kullanimi sistematik bir sekilde okullarinizda mutlaka sinirlandirilmalidir. Okulda çesitli beceriler bilgiler edinmelidir fakat onun tüm gündemi telefon tablet ve televizyon gibi unsurlardir. Televizyon darken artik eski televizyon unsurlar asla çocuklarin dikkatini çekmemektedir. Günümüzde belli bir program akisi olan televizyonun hiçbir hükmü ve baglayiciligi bulunmamaktadir. Oysa bu unsurun yerini bireyin istedigi an istedigi tarzda çizgi film, dizi, film gibi unsurlar izleyebilmesine imkan veren özel üyelikleri bulunan platformlardir gelmektedir.
Teknolojik bagimliligin en önemli ilk belirtileri akademik beceri kazanmak zorunda olan bireylerde görülür. Ister aktif isterse pasif uzun süreli ekran kullaniminin yol açtigi ruhsal ve bedensel sorunlar arasinda obezite, dikkat problemleri, okuma gelisiminin yavaslamasi, depresyon, uyku problemleri, taklit egilimi ve azalan farkli yaklasim yetenegi sayilabilir.”
Okul Çaginda Teknoloji Bagimliligi
Egitimci Abdullah Samanci, okul çaginda teknoloji bagimliligi ve çözüm önerilerini kaleme aldi.