Okul Hayatında İyileşmeyi Hedefleyen Proje Hayata Geçiyor

Okul Hayatında İyileşmeyi Hedefleyen Proje Hayata Geçiyor

Dünyadaki geçmişi 100 yıl öncesine dayanan ve günümüzde de 49 ülkede uygulanmaya devam okul sosyal hizmeti sisteminin, 2017 yılına kadar Türkiye’de de kurulmasına karar verildi. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından bu konudaki ilk pilot çalışma ‘’Kanarya Hayat Buldu’’ projesiyle gerçekleşecek.

Okul ortamlarında sosyal hizmet uygulaması, eğitimsel düzenlemelerde öğrencilerin potansiyellerinin en üst seviyesine ulaşmalarını sağlamak için, okul, aile ve topluluk yaşamında öğrenciye destek sağlamayı içeren sistem, dünyada 100 yıllık bir geçmişe sahip. 49 ülkede işleyen ve Türkiye’de de kurulmasına karar verilen sistem dahilindeki ilk pilot çalışma ‘’Kanarya Hayat Buldu’’ adıyla gerçekleşecek. İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından, Türkiye Çocukları Yeniden Özgürlük Vakfı ortaklığı ve Küçükçekmece Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilecek projedeki pilot okul ise Kanarya Ortaokulu olarak belirlendi. Arif Nihat Asya Ortaokulu’nun spor salonunda gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına, Küçükçekmece Belediye Başkan Vekili Mehmet Besim Müftüoğlu, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Yüksel Barut, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Yeşilkayalı, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkan Yardımcısı Uzman Psikolog Fulya Giray Sözen ile okul yetkilileri ve çok sayıda veli katıldı.

Temel amacı, çocukların okul performansını arttırmak, okul devamsızlığı, okuldan kaçma gibi durumları önlemek ve yoksulluk, akran zorbalığı, çocuk ihmali ile istismarı, dini-etnik azınlık ve mültecilik gibi sorunlara çözüm bulmak olan okul sosyal hizmeti uygulaması için model oluşturmak amacıyla ’’Kanarya Hayat Buldu’’ projesini hayata geçiren İstanbul Gelişim Üniversitesi, bu proje ile aynı zamanda yoksul, çok göç alan ve olanakları sınırlı bir semt okulunda bulunan öğrencilerin, okul sonrası programlar aracılığı ile okula ve topluma uyumlarının sağlanarak okul başarılarının arttırılmasını hedefliyor.

‘’OKUL SOSYAL HİZMETİ UYGULAMALARI İÇİN MODEL OLMAK İSTİYORUZ’’

Projenin üniversite açısından önemini dile getiren İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Yeşilkayalı, amaçlarının okul sosyal hizmeti uygulamalarına model oluşturmak olduğunu ifade etti.

Genel amaçlarının bu olduğunu belirten Yeşilkayalı, özelde ise yoksul ve göç alan bir bölgede bulunan ortaokul öğrencileriyle çalışarak onların okul başarısına, kente uyumlarına katkı sağlamak istediklerini dile getirdi. ‘’Üniversitemizden projede gönüllü çalışmak isteyen öğrencilerle ev ziyaretleri yapacağız. Projede yer alan öğrencileri daha iyi tanıyabilmek, sorunlarını anlayabilmek, onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi saptayabilmek için bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra çocuklar eğitim alırken, çeşitli faaliyetlere katılırken üniversitemizin öğrencileri yine yanlarında olacak ve onlara model olmaya çalışacaklar’’ diyen Yeşilkayalı projenin her aşamasında kendilerine destek olan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli’ye teşekkürlerini sunarak sözlerini noktaladı.

PROJEDE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİ YER ALACAK

Projenin ortaklarından Türkiye Çocukları Yeniden Özgürlük Vakfı’nın başkan yardımcısı uzman psikolog Fulya Giray Sözen dernek olarak amaçlarının çocuklarda suçu önlemeye çalışmak olduğunu ifade etti.

Çocuklar suça karışmadan bu riskleri öngörerek gerekli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Sözen, ‘’Bu anlamda 12-18 yaş arası çocuklara yönelik faaliyet gösteren bir merkezimiz var. Pazar günleri merkezimize gelen bu yaş grubu çocuklarla sanatsal, sosyal iyileştirici faaliyetler yürütüyoruz’’ dedi.

Projeye dahil olan Kanarya Ortaokulu’ndan 7. Sınıf öğrencilerinin programlarına dahil olacağını söyleyen Sözen, İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerinin de gönüllü olarak programlarında yer alacağını belirtti.

PİLOT OKUL HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENDİ?

Vakıf olarak daha çok risk bölgesi olarak adlandırdıkları yerlerde çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Sözen, ‘’Kanaraya Mahallesi çocukların suça sürüklenme riskinin yüksek olduğu bölgelerden biri. Okulun işbirliği yapmak istemesi, rehber öğretmenlerin ve idarecilerin mevcut durumdaki riskleri öngörüp destek talep ediyor olması bizim çok önemli. Bu anlamda kendileri okullarındaki sorunları çok iyi analiz etmişlerdi ve her şeyden önce bizimle ortak bir çalışma içersinde bulunabileceklerine inandılar. O yüzden biz de bu okulu seçtik’’ diye konuştu.

ÇOCUKLAR SANATSAL VE SOSYAL ETKİNLİKLER İLE GELİŞİRKEN PSİKOLOJİK DESTEK DE ALACAK

Vakıf dışında da etkinlikleri olduğunu vurgulayan Sözen, sergilere, konserlere gittiklerini, müzeleri ziyaret ettiklerini bu şekilde hem sanatsal hem sosyal anlamda çocukların gelişimlerine katkıda bulunduklarını ifade etti.

Çocukların ailelerinden uzak kalıp kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için her yaz bir haftalık kamp yaptıklarını dile getiren Sözen, ‘’Bunlar psikososyal çalışmalar. İşin içinde psikologlarımızın planlamaları da oluyor. Dolayısıyla çocukları bilinçlendirecek, bilgilendirecek çalışmalar da yaparak, öfke kontrolü, stres yönetimi, problem çözme ya da çatışma çözümü gibi temel beceriler konusunda da onları güçlendirmeye çalışıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile