Okul kıyafetlerinin serbest bırakılmasına üreticiler tepki gösteriyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk ve orta öğretimde okul kıyafetlerini serbest bırakmaya hazırlanması üreticileri tedirgin etti. Uygulamanın hayata geçme

  Milli Eğitim Bakanlığı ' nın ilk ve orta öğretimde okul kıyafetlerini serbest bırakmaya hazırlanması üreticileri tedirgin etti . Uygulamanın hayata geçmesinin kendileri için ' yıkım ' olacağını söyleyen üreticiler , karardan vazgeçilmesini istiyor .

Tasarının hayata geçirilmesi durumunda , hem işsizler ordusuna yeni milyonların katılacağını hem de sektöre milyon dolarlık yatırımlar yapan firmaların iflas bayrağını çekerek yok olacağını ifade eden üreteciler , " Bu olayın ekonomik boyutu . Bunun dışında olayın birde sosyal boyutu ile güvenlik boyutu var . " dedi .

Okul kıyafetleri üretiminde Türkiye ' nin önde gelen entegre tesislerinden Gaziantep ' te kurulu Altınlar Giyim , serbest kıyafet uygulaması öngörüsünün yasallaşması halinde okullarda yaşanacak sıkıntıları , ulusal gazetelerde ilan olarak yayınlattı . " Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ' ya Açık Mektup " adı altında yayınlanan ilanda , kıyafet serbest bırakılmasının kabul edilmesi halinde okullarda öğrencilerin ve eğitimcilerin yaşayacağı sıkıntıları dile getirildi .

İlanı hazırlatan Altınlar Giyim Genel Müdürü Adem Altan , kıyafetlerin okullarda serbest bırakılmasının sosyal ve ekonomik yönden vereceği zararların çok büyük olacağını iddia etti . Okul kıyafeti üretiminin Türkiye ' de bir sektör olduğunu dile getiren Altan , " Kıyafet serbestliği kabul edildiği takdirde bu sektörde çalışan yaklaşık 3 milyon insan işsiz kalacak . Olayın bir boyutu bu , bir diğer boyutu ise milyonlarca dolarlık yatırım yaparak insanlara istihdam sağlayan , ülke ekonomisine katkı sunan yaklaşık 5 milyar dolarlık bir piyasa da iflas edecektir . " dedi .

Okul kıyafeti üreticilerinin sadece yurt içi pazarında faaliyet göstermediğini ve birçok firmanın yurt dışına açıldığını söyleyen Altan , şöyle devam etti : " Yatırımcılar artık yurt dışına ihracat yapacak konuma geldiler . Hatta birçok firma yurt dışında kendine pazar oluşturmuş durumda . Şimdi siz bu firmaların önünü keseceksiniz , onları iflas ettirip , yurt ışı pazarlarını da ellerinden alacaksınız . Bu da ülke ekonomisine ciddi anlamda bir balta vuracaktır . "

Okul kıyafeti uygulamasının son bulmasının ekonominin yanı sıra sosyal yapıya da zarar vereceğini vurgulayan Altan , " Okul kıyafetlerinin en önemli kısmı okullarda öğrencilerle sivilleri birbirlerinden ayırmasıdır . Kıyafet uygulaması serbest kalırsa , okul kapılarının önündeki tinerci , balici ve diğer satıcılar öğrencilerin arasına kolaylıkla sızabilecek . Bu olayın bir boyutu . Bir diğer boyutu ise sınıflarda kıyafetlerinden dolayı zengin , fakir öğrenci ayrışması yaşanacak . Maddi durumu daha iyi olan bir öğrenci her gün okula değişik bir kıyafetle gelirken , maddi durumu buna yeterli olmayan bir başka öğrenci ise her gün aynı kıyafetlerle okula gelecek . Haliyle o öğrenci diğer arkadaşlarına bakarak psikolojik olarak bir yıkıntı yaşayacak . Sadece kıyafetten dolayı disiplinsizlik hat safhaya ulaşabilecek . Daha da kötüsü sınıflar podyuma dönecek ve zamanla öğrenciler arasında haftanın şıkı rüküşü bile seçilecek . " diye konuştu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile