Okul Öncesi Egitimde Haftada 5 Gün 'Ücretsiz Yemek' Uygulamasi 6 Subat'ta Basliyor

Okul Öncesi Egitimde Haftada 5 Gün 'Ücretsiz Yemek' Uygulamasi 6 Subat'ta Basliyor

Millî Egitim Bakani Mahmut Özer, 2022-2023 egitim ögretim döneminin ikinci yari yilinin baslayacagi 6 Subat tarihi itibariyla 5 milyon ögrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasina iliskin hazirliklari tamamladiklarini bildirdi.

Bakan Özer, konuya iliskin yaptigi açiklamada Millî Egitim Bakanliginin egitime erisimi artirmak için sosyal politikalarla ögrencileri desteklemeye devam ettigini vurguladi. Aralik 2021’de toplanan 20. Millî Egitim Sûrasi’nda "okullarda ücretsiz ögle yemegi veya beslenme destegi saglanmasi" yönündeki tavsiye kararina iliskin çalismalari hizlandirdiklarini ve bu konudaki hazirliklari büyük bir titizlikle yürüttüklerini ifade eden Özer, "1980’li yillardan beri uygulanan tasimali egitim ve pansiyonlarda kalan ögrencilere verilen ücretsiz yemek hizmeti son yirmi yilda her geçen gün genisletildi. Biz de sûra karari çerçevesinde ögrencilere ücretsiz ögle yemegi verilmesine iliskin çalismalarimiza hiz verdik. Hâlihazirda egitim ögretim yilinin basinda 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten faydalanan ögrenci sayisini, önce 1,8 milyona çikardik. Simdi de bu sayiyi egitim ögretim yilinin ikinci yarisindan itibaren 5 milyona çikarmak için çalisacagiz. Böylece egitimde firsat esitliginin artirilmasi konusunda gerçek bir adim daha atmis olacagiz." diye konustu.

Ögrencilere ücretsiz yemek uygulamasinin önemli bir destek uygulamasi olduguna isaret eden Özer, son bir yilda okul öncesi egitime erisimi artirmaya odaklandiklarini ve ücretsiz yemege özellikle gelisimin en hizli oldugu okul öncesi egitimden baslayacaklarini söyledi.

Bakan Özer, ücretsiz yemek programinin ikinci egitim ögretim döneminin baslayacagi 6 Subat itibariyla kademeli olarak artiracaklarini dile getirerek söyle devam etti:

"Burada agirligi okul öncesine verecegiz. Ücretsiz yemek uygulamasinin usul ve esaslarinin yer aldigi Yemek/Beslenme Hazirlama ve Dagitimi Kilavuzu’nu uygulanmak üzere 81 ilimize gönderdik. Bu çerçevede, resmî okul öncesi egitim kurumlarina devam eden tüm okul öncesi egitim kurumlarindaki çocuklarimiza haftanin bes günü, günlük bir ögün beslenme verilmesi uygulamasini 6 Subat itibariyla baslatiyoruz. Bu çerçevede 6 Subat itibariyla resmî okullara devam eden 1 milyon 450 bin ögrencimiz, bir ögün beslenme hizmetinden faydalanmaya baslayacak.

Ana sinifi bulunan birlestirilmis sinifli ilkokullara devam eden ögrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlandirilacak. Yatili bölge ortaokullarinda egitim alan ve yatililik hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm ögrencilerimize de günlük bir ögün ücretsiz beslenme destegi verilecek. Bünyesinde ana sinifi bulunan birlestirilmis sinifli ilkokullardaki ögrenciler ile yatili bölge ortaokullarinda egitim alan gündüzlü ögrencilere imkânlari uygun olan okullarda 6 Subat günü beslenme verilecek. Diger okullarda ise hazirliklar tamamlanarak en erken zamanda beslenme verilmesine baslanacak."

Bakan Özer, uygulamanin detaylarina iliskin sunlari kaydetti: "Okul mutfaginda yemek hazirlayacak anaokullari ile bünyesinde ana sinifi bulunan okul ve kurumlarin mutfak ihtiyaçlari için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptik. Kendi mutfaginda yemek hazirlanmasi mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece Millî Egitim Bakanligina bagli meslek liseleri ve ögretmenevleri ile yemek hazirlayan diger kamu kurumlarindan satin alinarak tedarik edilmesini saglayacagiz."

Örnek menüler hazirlandi

Yemek/Beslenme Hazirlama ve Dagitimi Kilavuzu’nda, okullarda beslenme hizmeti süreçleri detaylariyla yer aldi. Bu süreçler, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gida güvenligi ve hijyen uygulamalari)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazirlama ve pisirme)", "yemegin / beslenmenin dagitilmasi" ve "servis sonrasi islemler" olmak üzere alti asamadan olusacak. Söz konusu kilavuz Saglik Bakanligi ve Tarim ve Orman Bakanliginin bu konudaki mevcut mevzuat ve çalismalari referans alinarak olusturuldu.

Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir sekilde karsilanabilmesi için çocuklarin tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasina dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri alaninda saglikli beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak; ihtiyaç duyacaklari besin içeriklerinin karsilanmasi, bunun yani sira saglikli beslenme aliskanliklari kazandiracak egitimlerin verilmesi de saglanacak.

Okullara diyetisyen destegi

Beslenme hazirlanirken Saglik Bakanliginin ilgili programlari geregince az tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlilarda hiçbir sekilde yapay tatlandirici kullanilmayacak.

Menülerde saglikli beslenme için bulunmasi gereken besin ve besin gruplari sirasiyla, süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yagli tohumlar grubu, ekmek ve tahillar grubu, sebze ve meyveler grubu olacak.

Okullara gönderilen yemeklerin okullarda olusturulacak komisyon tarafindan haftalik belirlenen menü listelerine ve gramajlarina uygun olup olmadigi kontrol edilerek alinacak.

Bakanlik tarafindan okul öncesi egitim kurumlari için dengeli beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazirlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, il ve ilçe halk sagligi merkezlerinden diyetisyen destegi alacak.

Kahvalti da verilebilecek, menüler web sitesinde yayimlanacak

Öte yandan, Bakanlik, normal egitim yapan okullarda öglen yemegi seçenegi kullanilmasini öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alinacak karar neticesinde sabah kahvaltisi menüsü de kullanilabilecek.

Ikili egitim yapan okullarin sabahçi gruplarinda sabah kahvaltisi menüsü veya ailelerin görüsleri alinip okulun beslenme saati menü türüne göre düzenlenerek öglen yemegi menüsü de kullanilabilecek.

Ikili egitim yapan okullarin öglenci gruplarinda ise öglen yemegi menüleri kullanilmasi öneriliyor. Ailelerle alinacak karara göre sabah kahvaltisi menüleri de kullanilabilecek.

Ayrica diyetisyen destegi ile okullarda hazirlanacak olan haftalik beslenme listesi okulun web sayfasinda yayinlanacak.

Komisyonlar kurulacak

Her il ve ilçede temel egitim biriminden sorumlu müdür yardimcisi veya sube müdürü baskanliginda en az bir anaokulu müdürü, bir ana sinifi olan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen olusan bir komisyon kurulacak. Komisyon tarafindan periyodik araliklarla ücretsiz bir ögün beslenme verilmesi programina iliskin süreçler konusunda rehberlik ve denetim yapilacak.

Yemek alacak ögrencilerin velilerinden izin alinacak

Okullarda sürecin planlanmasi, hazirlanmasi ve uygulanmasi asamasinda temizlik ve hijyene dikkat edilecek. Ücretsiz beslenme destegi verilecek olan ögrencilerin velilerinden izin belgeleri alinacak. Belgede veliler, ögrencinin beslenmeye bagli herhangi bir alerjisi veya hassasiyetinin olup olmadigini yazili olarak beyan edecek.

Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan ögrencilerin beslenme programlarina uygun hareket edilecek. MEB, ücretsiz bir ögün beslenme verilmesi programinin saglikli ve sorunsuz sekilde yürütülmesi için valiliklerce tüm tedbirlerin alinmasi istendi. Beslenme hazirlanmasi ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazirlama ve Dagitimi Kilavuzu’nda belirtilen hususlara titizlikle uyulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile