'okul Sütü Projesi Üreticiye Nefes Aldıracak' (özel)

Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, anasınıfı ile 5. sınıf arasındaki 6 milyon 172 bin öğrenciye haftanın üç günü süt dağıtımı projesinin üreticiye nefes aldıracağını söyledi.

Balıkesir'in günlük 2 bin ton süt üretimiyle Türkiye'de ilk sırada bulunduğunu ifade eden Şimşek, "Süt üreticisinin en zor dönemi, şubat ile mayıs arasıdır. Bu dönmede üretim artıyor, pazar daralıyor. Okul sütü projesi de öyle bir döneme denk geliyor ki üretici ve sanayiciye cansuyu olacak, üzerindeki baskıyı alacak." dedi.

Sütün hayatın başlangıcında tanışılan ilk gıda olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Şimşek, aynı zamanda stratejik bir ürün olduğunu kaydetti.

Şimşek, "Balıkesir, süt üretiminde Türkiye'nin birinci ili durumunda. Balıkesir'de ayrıca 650 bin büyükbaş ve 850 bin küçükbaş olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin hayvan varlığı bulunuyor. Buna karşılık 2011 verilerine göre toplam 44 bin 922 kayıtlı süt ürecisi mevcut." şeklinde konuştu.

İl genelinde 13 süt üretici birliği bulunduğunu kaydeden Şimşek, "Türkiye'de günlük 13 milyon ton süt üretimi var. Balıkesir, Türkiye'de üretiminin yüzde 19,8'ini, Marmara Bölgesi'nin yüzde 40'ını karşılıyor. Marmara'da üretilen sütün yüzde 99'u kayıt altında. Diğer bölgelere oranla kayıtlılık oranı en yüksek bölge. Bölge içinde de kayıtlılık oranı en yüksek il Balıkesir. İlimizde 630 noktada süt toplama merkezi bulunuyor." dedi.

'İŞLETMELERİMİZ AVRUPA STANDARTINDA' Üretimin arttığı, pazarın daraldığı bir dönemde uygulanacak okul sütü projesini üreticiler olarak çok olumlu karşıladıklarına dikkat çeken Cihat Şimşek, hem sanayici hem de üretici açısında çok önemli olduğunu vurguladı. Süt üretiminin yılın ilk altı ayında yüksek, ikinci altı ayında düşük seviyede olduğuna dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Yıl içinde iki dönem var, ocak-haziran ve temmuz-aralık. Ocak ayı, doğumların ve süt üretiminin arttığı dönemin başı. Üretim, mayıs itibariyle en yüksek seviyelere ulaşıyor. Temmuzdan itibarense düşmeye başlıyor. Bu iki dönem birleştirildi. Fiyat istikrarının devamı açısından böyle bir yol izlendi ve başarıyla uygulanıyor. Bu yıl ikinci kez uygulanacak okul sütü projesini çok önemsiyoruz. Okulların açıldığı dönemde uygulansaydı, sahada süt kalmayacaktı. Zaten o dönemde üretim, normal pazarın ihtiyacını karşılayacak durumda. Fiyatları da yukarı çekecekti ancak okulların ikinci döneminde dağıtılmasının zamanlaması çok yerinde. O dönemde üreticinin ve sanayicinin elindeki süt artıyor. Bu durum üreticiye nefes aldıracak." Geçen yıl yaşanan ve kamuoyuna "süt zehirlenmesi" olarak yansıyan haberlere de değinen Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı, sağlık ve hijyen açısından endişe duyan velilere seslendi. Süt üreticilerinin artık işin bilincinde olduğunu vurgulayan Şimşek, "Süt zehirlenmeleri olduğuna inanmıyorum. Öğrencilere dağıtılan süt, marketlerde satılanlarla aynı. Başka ülkeden de gelmedi, bu memlekette üretildi. Zehirlenme hadiseleri, depolanma koşullarından kaynaklanmış olabilir. İşletmelerimiz artık Avrupa standartlarına uygun hale getirildi.

Herkes bu sütleri gönül rahatlığıyla içebilir." değerlendirmesinde bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile