5,5 yaşını dolduran çocuklar, dün çalan ders ziliyle okullu oldu. Okula giden çocukların mutlaka bir spor ve sanat dalıyla uğraşması gerektiğini ifade eden uzmanlar, ailelerin çocuklarına sadece ders çalışma baskısı yapmamasını istedi. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesilhan Korkmaz, “Okula giden çocuğu sadece ders çalışan çocuk olarak görmemek lazım. Bir bütün olarak düşünmek lazım. Derslerine gitsin, sporunu yapsın, sanatıyla ilgilensin. Çünkü bu bir bütün olduğu zaman mükemmelliği oluşturabilirsiniz.” dedi.
“STRES, REFLÜ, ANEMİ VE ŞEKER YAPIYOR”
Çocukların okula giderken çok yoğun çalıştığını belirten Dr. Neslihan Korkmaz, şu bilgileri verdi: “Hem okula gidiyorlar hem sınavlara giriyorlar, bütün bunlar vücutlarının direncinin azalmasına neden oluyor. Stres sistemi salınımı denilen bir şeye neden oluyor. Bu da vücudun alerjik reaksiyon göstermesine neden olan şey. Stres, reflüyü inanılmaz artırıyor. Özellikle gece olan reflü, öksürük, akciğer enfeksiyonu ve orta kulak iltihabına neden oluyor. Yine stres vücudundaki bazı vitamin ve minarelerin kullanımını yükseltiyor. Anemiyi, şekeri artırıyor. Onun için çocuklarımıza stres kontrolünü öğretmemiz lazım.”
“HER ÇOCUK BİRİNCİ OLMAK ZORUNDA DEĞİL”
Çocuklara fazla yüklenmemek gerektiğine dikkat çeken Dr. Korkmaz, şöyle devam etti: “Her çocuk hemen birinci ve başarılı olmak zorunda değil. Kendi yapabildiğinin en iyisini yapmasını ona aşılayın. Çünkü stres bu vitamin ve mineralleri azalttığı için çocuğun başarısını da azaltacaktır ve enfeksiyon riskini artıracaktır buna dikkat etmek lazım.”
“OKUL DIŞINDA BİR SPORLA İLGİLENSİNLER”
Yazın sokakta oynayan, spor yapan çocukların kışın baskı altına alınarak sadece ders çalışmasının istendiğine işaret eden Dr. Korkmaz, şu uyarılarda bulundu: “Unutuyoruz ki onların enerjilerini bir şekilde dağıtmaları lazım, yazın devamını getirmeleri lazım. O yüzden okul dışında da etkinlikler yapmak zorundasınız ki belli bir disipline sahip olsunlar. Haftada bir kez götüreceğiniz spor, derslerinde de başarılı olmasını sağlayacaktır. O yüzden okul dışında, dersleri dışında en azından bir tane spor kolu ile ilgileniyor olması en azından bir kere müzik ya da resim dalında bir şeyle ilgilenmesi çok önemli. Çünkü hem fiziksel hem ruhsal olarak gelişmeleri, birçok şeyler öğrenmelerini sağlayacaktır.”
“HER HAFTA MUTLAKA BALIK YEMELİLER”
Okullarda çok fazla enfeksiyona maruz kalındığını ifade eden Korkmaz, çocukların düzenli el yıkaması, başkasının eşyasını ağzına almaması gerektiğini dile getirdi. Beslenmenin önemine de değinen Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haftada mutlaka balık tüketimi sağlayalım. Yeterli uyku uyumalarını sağlayalım. Uykuda öğrendiği şeyi beyni algılıyor, yerleştiriyor, pratik kullanıma sunuyor. Düzenli spor yapmalarını sağlayalım.”
“DERSLERİNE GİTSİN, SPOR YAPSIN, SANATLA İLGİLENSİN”
Her çocuğun okula gittiğini, ancak farklılıkların onları birey yaptığını vurgulayan Korkmaz, onlara farklılıklar sağlamak gerektiğini kaydetti.
Okul dışında çeşitli etkinlikler içinde olmaları gerektiğine dikkat çeken Korkmaz, şu uyarıyı yaptı: “Her çocuğun özel olduğu bir yer var, o yüzden onlara şans tanımak zorundayız. Her çocuğun mutlaka spor yapıyor olması lazım. Ne olursa olsun şans verin onlara. Hepsinin severek yapacağı bir spor vardır. Her çocuğun seveceği müzik, resim ya da tiyatro gibi etkinlikler vardır. Bütün bunlar derslerde farklı şeyleri görmelerini sağlayacaktır, sözlülerde ve yazılılarda kendilerine güven arttığı için kendilerini daha iyi ifade edebileceklerdir. Bu da ilerki yaşamlarında çok daha iyi olacaktır. Okula giden çocuğu sadece ders çalışan çocuk olarak görmemek lazım. Bir bütün olarak düşünmek lazım. Derslerine gitsin, sporunu yapsın, sanatıyla ilgilensin. Çünkü bu bir bütün olduğu zaman mükemmelliği oluşturabilirsiniz.”
“okula Giden Çocuğu Sadece Ders Çalışan Çocuk Olarak Görmeyin”
Bu yıl okulla tanışan 60-66 ay arası çocukların hayatlarında yeni bir dönem başladı.