Okullar Açildi, Istanbul'un Trafik Çilesi Katlandi

Istanbul'da yaklasik 3 milyon ögrenci ve 200 bin ögretmen egitim ögretim yilinin baslamasiyla trafige girdi 20 bin kadar servisin ve çocuklarini özel araçlariyla okula birakan velilerin olusturdugu araç yogunlugu, özellikle okul çevrelerinde dakikalarca trafigin kilitlenmesine yol açiyor Konunun uzmanlari IBB'nin acil önlemler almasi gerektigini belirtirken veliler ve servis soförleri ise sorunun bir an önce çözülmesini istiyor Istanbul Ticaret Üniversitesi Ulastirma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilicali: 'Geometrik düzeni bozuk yollar var, kavsaklar var, sinyalize kavsaklar var. Acil bunlara ait düzenlemeler yapilmasi lazim. Eger bu tedbirler alinmazsa açik net olarak söyleyeyim üniversitelerin de açilmasiyla beraber Istanbul'da trafik tamamen kilitlenir, büyük sikintilar yasariz hep beraber. Acil önlem sart, daha kötü günler bizi bekliyor' Veli Zeynep Kayatekin: 'Her veli kendi çocugunu getirmek istediginde daha çok yogunluk oluyor. Benim evim yakin oldugu için trafik sorununu çok düsünmüyorum ama esim ise giderken bu sorunu yasiyoruz. Servislerin daha uygun oldugunu düsünüyorum. Evi uzak olanlar araçlarini degil de servisleri kullanirlarsa daha iyi olur' Servis soförü Sadik Öner: 'Okullarin açilmasiyla beraber servisler trafige çikti. Istanbul trafigi zaten sikintili, 25 bin araba da girince dogal olarak trafikte bir yogunluk olur'

Istanbul'da yeni egitim ögretim döneminin baslamasiyla toplu tasimada ve trafikte yasanan yogunluk vatandaslarin tepkisine neden oluyor.

2021-2022 Egitim ve Ögretim Yilinin baslamasiyla Istanbul'da yaklasik 3 milyon ögrenci ve 200 bin ögretmen ders basi yapti. Yaklasik 20 bin kadar servisin ve çocuklarini özel araçlariyla okula birakan velilerin olusturdugu araç yogunlugu özellikle okul çevrelerinde dakikalarca trafigin kilitlenmesine yol açiyor. Sabah saatlerinde isine gitmek veya çocugunu okula götürmek isteyen kisiler, otobüs duraklarinda ve yollardaki yogunluk nedeniyle büyük sikinti çekiyor.

Istanbul Ticaret Üniversitesi Ulastirma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilicali, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Istanbul'un trafik sorunu konusunda yaklasik bir senedir uyarilarda bulundugunu söyledi.

Pandemide insanlarin toplu ulasim yerine kendi araçlarini tercih ettigini ifade eden Ilicali, bu sekilde trafige günlük 350 bin aracin ilave oldugunu, okullarin açilmasiyla beraber hem trafikte hem de toplu ulasimda anormal bir artis yasandigini ve Istanbul'un birinci gündeminin bu oldugunu kaydetti.

- "IBB acil önlemler almali"

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin acil olarak bazi önlemler almasi gerektigini belirten Ilicali, çok seritli yollarda bir seridin otobüslere ayrilmasini, deniz ulasimina önem verilmesini, taksilerin dijitalleserek mobil uygulamalarla yolcuyla bir araya gelmesinin saglanmasi gibi çalismalar yapilmasi gerektigini vurguladi.

Bu çözümlerin de yeterli olmayacagina deginen Ilicali, söyle konustu:

"Geometrik düzeni bozuk yollar var, kavsaklar var, sinyalize kavsaklar var. Acil bunlara ait düzenlemeler yapilmasi lazim. Eger bu tedbirler alinmazsa açik net olarak söyleyeyim üniversitelerin de açilmasiyla beraber Istanbul'da trafik tamamen kilitlenir, zorlamali degil kilitlenir, büyük sikintilar yasariz hep beraber. Bu sehirde 16 milyon insan yasiyor, 15 milyon turist geliyor. Onun için de acil önlemlerin alinmasi gerektigini bir kere daha belirtiyorum. Acil önlem sart, daha kötü günler bizi bekliyor."

Okullarin açildigi ilk gün yarim saat içerisinde trafikte yüzde 50 artis olduguna dikkat çeken Ilicali, toplu ulasimi ücretsiz yapmakla bu islerin olmayacagini, acilen tedbirlerin alinmasi gerektigini anlatti.

- Velilerden trafigi azaltmak için "özel araç yerine servis tercih edilsin" önerisi

Zeytinburnu'ndaki bir ilkokulda çocuklari ögrenim gören veli Zeynep Kayatekin, servislerin trafik yogunlugunu azalttigini belirterek, "Çünkü her veli kendi çocugunu getirmek istediginde daha çok yogunluk oluyor. Benim evim yakin oldugu için trafik sorununu çok düsünmüyorum ama esim ise giderken bu sorunu yasiyoruz. Servislerin daha uygun oldugunu düsünüyorum. Evi uzak olanlar araçlarini degil de servisleri kullanirlarsa daha iyi olur." degerlendirmesini yapti.

Veli Fatma Akyol da çocugunu okuldan kendisinin aldigini, okullarindaki servislerin henüz hizmete baslamadigini bu nedenle dolmus kullandiklarini anlatti.

Okula 15 dakika mesafesi olan yolu, trafik nedeniyle 1 saatte gelebildigini aktaran Akyol, sunlari kaydetti:

"Dolmuslari artirmalari gerekiyor. Özel araçlarin trafige çok fazla çikmamasi lazim. Servislerin tercih edilmesi gerekiyor. Belediye otobüslerinin bu güzergahtan gitmemesi en büyük problem. Belediye otobüsü yok. Sadece bir dolmus var Cevizlibag olarak mavi tabelalilar. Baska hiçbir sey yok burada. '5 dakikada bir geçiyor.' diyorlar, 25 dakika bekliyorsun."

Okul çevresinde, yogunlugu önlemek için zabita ya da polis bulunmasi gerektigini belirten Akyol, düzenleyici bir sistemin olmasi gerektigini ifade etti.

- "Servisler için bir güzergah düzenlemesi yapilabilir"

Veli Serkan Sadal da Istanbul'daki servis sorununun yillardir çözülemedigini söyledi.

Minibüs kullanarak, okula yaklasik 45 dakikada ulastiklarini anlatan Sadal, "Belki sadece servisler için bir güzergah düzenlemesi yapilabilir. Sadece servis soförlerinin kullanabilecegi yeni bir yol gelistirilebilir. Minibüsler, herkes Avrasya hattini kullandigi için burasi maalesef çalismiyor. Bugün farkli bir güzergah üzerinden geldik minibüsle. Yani güzergahin disina çikmak zorunda kaliyor minibüsler. Sabah ayni sekilde yaklasik 49 dakikada geldik buraya. Bu arada okula maalesef geç kalmis olunuyor. Bir sekilde devletin bunu çözüme ulastirmasi gerektigini düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Servis soförü Sadik Öner, okullarin açilmasiyla beraber trafikte yogunlugun olustugunu söyledi. Öner, "Okullarin açilmasiyla beraber servisler trafige çikti. Istanbul trafigi zaten sikintili, 25 bin araba da girince dogal olarak trafikte bir yogunluk olur." dedi.

Öner, bazi ögrenciler okula yeni basladigi için okul önlerinde de yogunlugun olustugunu anlatarak, "Bu okulda 500-700 ögrenci var, bunlarin velileri de gelirse 1400 kisi oluyor. Her okulda 5-6 servis araci var, bazi okullarda 10-15 servis araci var. Araçlar okula girip çikarken ister istemez bu yogunlugun içinden geçiyor. Bu durum da sikinti, dikkat etmek lazim." diye konustu.

Servis soförü Ibrahim Yalçinkaya ise velilerin kendi araçlariyla ögrencileri okula getirmesinden dolayi trafikte yogunlugun olustugunu belirterek, "Had safhada sikinti çekiyoruz. Servisçiler olarak bütün arkadaslarla sikinti yasiyoruz. Insallah düzelir diye dua ediyoruz." dedi.

Servis hostesi Hatice Mirici, okul tasitlarinin ayni anda trafige çiktigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Saat 9 girisli okullarda 8'de trafige çikiyoruz, is saatine denk geliyor. Trafik çok büyük problem, E-5'e baglantili ilçelerde sorun yasiyoruz. Okul önlerine geldigimizde, özel araçlarla veliler ögrencileri kendileri getiriyor, burada yogunluk oluyor. Buna çözüm bulunmasi gerekiyor. Okulun önüne sivil araç sokmamak lazim. Çünkü çocuklar okula giris çikis yaparken bu yolu kullaniyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile