Okullar Açilmadan Önce Çocuklarin Bagisiklik Sistemi Güçlü Olmali

Okullar Açilmadan Önce Çocuklarin Bagisiklik Sistemi Güçlü Olmali

Çocuk Hastaliklari ve Çocuk Hematolojisi Uzmani Doktor Hakan Erkman, okullar baslamadan önce aileleri uyararak, ‘Düzenli uyku, yeterli su tüketimi, dengeli beslenme ve egzersiz’ sayesinde çocuklardaki bagisikligin güçlendigini söyledi.

11 Eylül itibariyle okullar açilacak ve milyonlarca çocuk ders basi yapacak. Çocugunun hastalanmasi her aile için endise veriyor. Çocuk hastaliklarinda sentetik ilaçlarin yan etkisinden korkan aileler dogal tedavi arayislarina yöneliyor. Ancak bu korkular bazen gereksiz olabiliyor.

“Bagisiklik sistemi güçlü olmali”

Acibadem Adana Hastanesi Çocuk Hastaliklari ve Çocuk Hematolojisi Uzmani Doktor Hakan Erkman, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Çocuklu aileleri uyaran Doktor Erkman, “Okullar baslamadan önce çocuklarimizin bagisiklik sistemlerimi güçlü olmasi lazim. Çocuklarimizin bagisiklik sistemlerini korumamiz için 4 önemli unsur var. Ilk defa okula veya kreslere giden çocuklar, ilk defa toplum içine girecekleri için bagisiklik sistemlerinin güçlü olmasi gerekiyor. Bunlarda düzenli uyku, yeterli su tüketimi, dengeli beslenme ve egzersiz” ifadelerini kullandi.

“Uyku en önemli ihtiyaç”

Uykunun bagisiklik sistemi için çok önemli oldugunu vurgulayan Çocuk Hastaliklari ve Çocuk Hematolojisi Uzmani Doktor Hakan Erkman, daha sonra sunlari söyledi:

“Uyku vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarindan biridir. Düzenli uyku sirasinda hücrelerimiz, vücudumuzun tamirini, onarimini ve vücudun dinlenmesini saglar. Hasta olan çocuklarin uyku ihtiyaçlari daha çok artar ve çok uyumaya baslarlar. Çünkü iyi bir uyku vücudu toparlar. Yeterli ve düzenli uykuyu ne kadar alsak da bizi hastaliktan ali koymasa da yine de hastaliktan koruyucu bir etmendir. Mesela 1 yas alti çocuklarin temel olarak 12-16 saat uyumalidir. 3-5 yas arasi çocuklar ise 11-14 saat uyumalidir. 6-12 yas arasi çocuklar da 9-12 saat uyumalidir. 13-18 yas arasi çocuklar, 8-10 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Eriskinlerde uyku en az 8 saat olmalidir.”

“Su tüketimi çok önemli”

Su tüketiminin çocuklar üzerindeki etkisinden bahseden Doktor Erkman, “Ikinci olmazsa olmazlardan biri de yeterli su tüketimidir. Bagisiklik sistemimizin güçlenmesi için günlük yeterli su miktari almamiz gerekiyor. Yeterli su miktari vücudumuzu koruyacak mineralleri ve besinleri tasimasina yardimci olur, vücut isimizi düzenleyecek, vücuttaki zararli atiklari disari atip enerji saglayacaktir. Su içeren sebze ve meyveler de tercih edilebilir. Ilk 6 ayda bebege sadece anne sütü vermemiz gerekiyor. Anne sütü yeterli olacaktir. Anne sütünden hariç hiçbir gida verilmemelidir. 6-12 ay arasi çocuklara günde 30 veya 100 mililitre, büyüdükçe su miktari artacaktir. 1-4 yas arasi 4 su bardagi, 4-8 yas arasina 4 veya 6 su bardagi, 8-12 yas arasina da 6 veya 8 su bardagi su içmelerini öneriyoruz. 12 yas üstü insanlara da 8 veya 10 su bardagi su tüketmelidir” diye konustu.



“Dengeli beslenme çok önemli”

Dengeli beslenmenin de çocuklarin bagisiklik sistemini güçlendirdigini vurgulayan Doktor Erkman, “En önemli unsurlardan biri de dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme sayesinde çocuklarin bagisiklik sistemi güçlenecek, düsük bulasici hastaliklari önleyecek. Çocuklarin ihtiyaç duyduklari vitamin, mineral, lif, protein ve antioksidanlarin alinmasi için her gün taze ve islenmemis yiyeceklerin tüketilmesini öneriyoruz. Evde hazirlanmis meyve sulari içebilirsiniz. Taze ve saglikli gidalara bagli kalirsaniz bagisiklik sistemi de saglikli ve güçlü olacaktir. Sebzelerde ki vitaminlerin kaybolmamasi için fazla pisirmemiz gerekiyor. Çocuklarin günlük beslenmelerinde iki bitkisel ve iki hayvansal gida tüketmelerini öneriyoruz. Bitkisel olarak mevsimine göre meyve ve sebze, kuru baklagiller, hayvansal gida olarak da et tavuk balik süt ve süt ürünleri tüketmelerini tercih ediyoruz” dedi.

Öte yandan Çocuk Hastaliklari ve Çocuk Hematolojisi Uzmani Doktor Hakan Erkman egzersiz yapmanin da bagisiklik sistemini güçlendirdigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile