Okullarda Yabancı Diller Arasına Arapça Da Girdi

Dünyada 350 milyon insanın konuştuğu Arapça, bu eğitim öğretim yılında ilk ve ortaöğretimde okutulan yabancı diller arasına girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, “Bu öğretim yılından itibaren isteyen öğrencilerimiz yabancı dil olarak Arapça’yı seçerek okuyabilirler.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, Cihan Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, bugüne kadar ilk ve orta dereceli okullarda 8 yabancı dilin okutulduğunu hatırlattı. Tufan, “Bu öğretim yılından itibaren Arapça da okutulan yabancı diller arasına dahil edildi. Bundan sonra öğrenci 9 yabancı dilden herhangi birini seçerek hem ilköğretimde hem de ortaöğretimde okuyabilecek.” dedi.
Yabancı dil eğitiminin ilköğretimde 4. sınıftan itibaren başladığını hatırlatan Tufan, “4 ve 5. sınıflarda üçer saat; 6, 7, 8. sınıflarda dörder saat olarak okutuluyor. Liselerimizde de ortak dersler arasında 9. sınıflarda üç saat; 10, 11, 12. sınıflarda da ikişer saat olarak okutuluyor. Okul türlerine göre bu ders saatleri artıyor. Eğer öğrenci yabancı dili daha fazla öğrenmek istiyorsa, seçmeli dersler arasında yabancı dillerimiz de var, onlardan da seçerek, ders saati sayısını artırabiliyor.” diye konuştu.
Türkiye’de yabancı dillerin okutulabilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından bu yönde karar alınması gerektiğini hatırlatan Tufan, “2010 yılı 4. ayında Bakanlar Kurulu, Arapça’nın da okutulan yabancı diller arasına dahil edilmesi konusunda karar aldı. Geçtiğimiz öğretim yılının ortasında olduğu için bu dersi seçme şansı pek olmadı. Ancak bu öğretim yılından itibaren isteyen öğrencilerimiz yabancı dil olarak Arapça’yı seçerek okuyabilirler.” bilgisini aktardı.
Tufan, gelecek yıllarla birlikte derse ilginin artarak devam edeceğini düşündüğünü aktardı. İlk ve ortaöğretim için Arapça öğretim programının yeni hazırlandığını hatırlatan Tufan, şunları dile getirdi: “Öğretim yılı başında uygulamaya koyduk. Eğer bu sene seçmişlerse ilköğretimdeki öğrencilerimiz, kabul edilen program doğrultusunda bu dersi okuyabilecekler.” Bununla birlikte, yeni programa göre ders kitabının hazırlanmasının zaman alacağını söyleyen Tufan, “Kitaplar henüz yok. Öğretmenler hazırladıkları materyallerle bu programa göre, bu dersi okutabilecekler.” dedi.

ARAPÇA DERSİNİ KİMLER VERECEK?
Eğitim fakültelerinde Arapça öğretmenliği bölümü bulunduğunu anımsatan Tufan, Arapça dersini kimlerin vereceğine ilişkin şunları söyledi: “Bu bölümden mezun olanlardan sistem içerisine girmiş arkadaşlarımız var. Onların atama gerekçeleri de, bilindiği gibi öteden beri İmam Hatip Liselerinde, mesleki Arapça dersi var. Bu dersi hem ilahiyat fakültesi mezunu öğretmenlerimiz hem de eğitim fakültelerinin Arapça öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmenler okutmaktaydı. Yani sistem içerisinde bu dersi okutabilecek çok sayıda öğretmenimiz var. İlköğretim okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine giren ilahiyat fakültesi mezunu öğretmenlerimiz de bunu okutabilir, ayrıca yine eğitim fakültelerinden mezun olmuş, öğretmen olarak atanmış olan Arapça öğretmenlerimiz de okutabilir.”

DÜNYADA 350 MİLYON KİŞİ ARAPÇA KONUŞUYOR
Dünyada 26 ülkede 350 milyon insanın Arapça konuştuğunu söyleyen Tufan, “Komşularımızdan resmi dilleri Arapça olanlar var. Bu komşularımız ile bizim siyasi ilişkilerimiz var, ticari ilişkilerimiz var, turistik ilişkilerimiz var. Dolayısı ile onlarla olan münasebetimiz, dünya olan münasebetimiz bakımından Arapça’nın da okutulan diller arasına girmesinde yarar vardı. Bu zorunlu bir dil değildir. Öğrenci isterse 9 yabancı dilden hangisini arzu ediyorsa onu seçip okuyabilir.” şeklinde konuştu.
İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Çince ve Japonca dilleri arasına Arapça’nın da eklendiğini kaydeden Tufan, “Dünyada en çok konuşulan yabancı dil öncelikle İngilizce. Sonra nüfus itibariyle Çince geliyor. Almanca, Fransızca, İspanyolca. Ondan sonra da Arapça geliyor. Mesela bizim yabancı dil olarak seçtiğimiz bazı diller, (mesela Rusça var) bunlar sayı itibariyle daha az kişinin konuştuğu yabancı diller olduğu halde onları da yabancı dil olarak belirlemişiz. Ayrıca bu dillerin özel kurslarda da okutulma imkanı var.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile