Okyanusu Sınıfa Sığdırdılar

Türkiye'nin "yeni Barbarosları"nı yetiştirmeyi amaçlayan denizcilik anadolu meslek liseleri, simülatörlü eğitimlerle öğrencilerine sınıfta engin suların seyir tecrübesini yaşatıyor.

Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü karşılamak üzere eğitim veren denizcilik liseleri, geleceğin kaptanlarını derin suların her türlü zorlu koşullarına hazırlıyor.
İzmir'de Alsancak Limanı yakınında kurulu Nevvar Salih İşgören Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi'nin okul müdürü Mehmet Bardakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gemi Yönetimi dalında eğitim verdiklerini belirterek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yetkisi çerçevesinde 500 grostonluk gemilerde görev yapabilecek gençler yetiştirdiklerini, yetkinin 3 bin grostonluk gemilere çıkartılması için de çalışmaların olumlu yönde ilerlediğini kaydetti.

Türkiye'de denizcilik eğitimin son yıllarda ivme kazandığını aktaran Bardakcı, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de denizcilik sektörünün yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğunu, bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamak için çalıştıklarını belirtti.

Bardakcı, teorik eğitimlerin yanı sıra atölyelerde haberleşme, demir atma, gemi pusulaları, filika, matafora eğitimleri verildiğini aktararak, gemilerde karşılaşılabilecek yangın durumlarına karşı tecrübe oluşturması için de yangın söndürme odalarının kullanıldığını ifade etti.

- Sınıfta her türlü koşula hazırlanıyorlar
Teknoloji olarak Avrupa'daki liselerden bir eksiklerinin bulunmadığını kaydeden Bardakcı, yaklaşık 1.5 milyon liraya mal olan simülatör sayesinde gençlere sınıfta kaptanlık tecrübesi yaşattıklarını kaydetti.

Bardakcı, öğrencilerin simüle edilen bir deniz yolculuğunda kaptanın görevlerini, uygulamalı olarak öğrenmesine büyük önem verdiklerini dile getirerek, "Simülatör bizim beynimiz, kalbimiz, teorik bilgileri mutlaka uygulama yapmak lazım, uygulama olmadan hepsi hayal oluyor" dedi.

Simülatör cihazı sayesinde öğrencilerin farklı hava ve su koşullarında okyanusta, denizde ya da boğazda bir gemiyi yönetme şansı bulduğunu vurgulayan Bardakcı, "Denizde uygulama yapmakla, sınıfta uygulama yapmak aynı. Hava koşulu, denizin durumu, olağanüstü koşullar, tehlike anları... Öğrencinin uygulamalı eğitimi sırasında zorlu hava koşulların seçiyoruz, önüne aniden tekne çıkartıyoruz, geminin bir noktasında yangın çıkartıyoruz. Gemi batma tehlikesiyle karşılaşıyor. Bunlara karşı kaptan olarak ne yapacağına karar vermek ve uygulamak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Bardakcı, Türkiye'de denizcilik sektörünün hızla geliştiğini, bu nedenle bu alanda eğitim alanların istihdam olanaklarının yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile