Avrupa'da adı EHEC diye kısaltılan bakteri yayılıyor. Şu ana kadar Almanya'da 17, İsveç'te bir kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü bakterinin daha önce rastlanmamış bir tür olduğunu söylüyor. EHEC bakterisinden etkilenenlerin sayısı bin 500'ü aştı, 100 hastanın durumu ise ağır.
Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül NTV'nin haber kuşağında bakteriyi ve bakterinin nasıl bulaştığını ve Türkiye'de riskin olup olmadığını anlattı.
"Almanya'yı temel alacak olursak, ölüm oranı yüzde 1,7 gibi gözüküyor. Bu yüksek bir rakam mı" sorusuna Ergönül, "Bu yüksek bir oran. Hastalığa yakalanan insanlar arasında ölüm oranına bakılırsa, tüm hastalıkları göz önüne aldığımızda, yüksek bir rakamdır ve beklenmedik bir ölüm oranıdır" diye cevap verdi.
Bakterilerin sürekli değişim geçirdiğini belirten Ergönül, "Bu yanlış antibiyotik kullanımı sonucunda daha dirençli, daha farklı, genetik açıdan daha evrimleşmiş bakteriler ortaya çıkıyor. Ve bildiğimiz Koli Basili denilen aynen de o EHC koli türünün bir başka türü. Uzmanlar araştırıyorlar" ifadelerini kullandı.
"Geçen hafta salatalık suçlanmıştı. Biz de dışarıdan gelen bilgiler doğrultusunda yorum yapamaya çalışıyoruz" diyen Ergönül, "Ama şimdi öğreniyoruz ki, Dünya Sağlık Örgütü bugün kaynağın belli olmadığını açıkladı. Gerçekten de bir tek İspanyol salatalıklarının hem Danimarka'yı hem Almanya'yı hem İsveç'i hatta Rusya'yı etkilemesi çok düşünülecek bir şey değil" şeklinde konuştu.
Bu bakterinin büyük bir salgına dönüştüğünü ifade eden Ergönül, "Bu salgınlar genel çan eğrisi gibidir, bir çıkışı ve inişi de mutlaka olacaktır. Ama şu an hala çıkıyor. Hangi noktada tepeye varır ve ne zaman iner onu kimse bilmiyor. Avrupa açısından çok ilginç bir durum. Bizim açımızdan acılar var elbette ama bilimsel açıdan da beklenmedik bir durum söz konusu" diye konuştu.
"Tedavide nasıl yol izleniyor?" sorusu üzerine ise Ergönül, "Hastalığın başlangıcında antibiyotik etkili olabilir. Ancak ortaya çıkan tablo hiç beklenmedik şekilde yine çok az görülen böbrek yetmezliğine bağlı ölüm. Böbrek yetmezliğine neden olan şey ise, bu bakterin toksini antibiyotikler toksini etkilemez. Bir kez toksin gittikten sonra yani en başta antibiyotik bakteriyi öldürüyorsa engeller hastalığı ama bir kez bakteri toksinini eğer kana salıyorsa o toksin böbreğe gidiyor. Böbreğe gittikten sonra hastalığa neden oluyor ve böbrek yetmezliğinden ölüyor insanlar. Böbrek yetmezliğinden ölüm için ancak başka ilaçlar kullanılabilir ki, Avrupa'da şu an başka bir ilaç deniyorlar" açıklamalarında bulundu.
Bakterinin Türkiye'de henüz olmadığını söyleyen Ergönül, "Ama halkımız sebze meyve tüketiminde dikkatli olmalı. Bol su ile yıkanmalı, sirkeyle veya asitik solisyonlarla mutlaka bekletilmeli. Ve diğer yandan da hastalığın teşhis edilebilmesi için de resmi otoritenin çok dikkatli çalışması gerekiyor" uyarısında bulundu.
BEYAZ GAZETE
Sebze meyve tüketimine dikkat!
Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Almanya'da başlayan EHEC bakterisi salgınına karşı Türkiye'yi uyardı: "Henüz bakteri ülkemizde yok ancak halkımız sebze meyve tüketiminde dikkatli olmalı."