Ölenlerin Fotografi 40 Yildir Bu Çay Ocaginda Toplaniyor

Ölenlerin Fotografi 40 Yildir Bu Çay Ocaginda Toplaniyor

Rize’de cami vakfinin çay ocaginda vefat edenlerin fotograflari özel olarak hazirlanan bir panoda 40 yildir toplaniyor.

Rize’nin merkeze bagli Muradiye beldesinde cami vakfina ait çay ocagini isleten Aydogan Yildirim, Merkez Heleke Camii’nin dernegi tarafindan olusturulan gelenegi sürdürmeye devam ediyor. Yaklasik 40 yildan beri mahallede vefat eden kisilerin vesikalik fotograflari kahvehanenin duvarindaki panoya asiliyor. 40 yildir kesintisiz olarak toplanan fotograflar nedeniyle çay ocagindaki panoda yaklasik 500 kisinin fotografi bulunuyor.

Çay ocagi isletmecisi Aydogan Yildirim, “Rize’nin Muradiye beldesinde bir esnafim. Çay ocagi isletiyorum. Bu panonun tam tarihini bilmesem de yaklasik 30-40 yil önce Muradiye Merkez Heleke Camii Dernegi tarafindan olusturulmaya baslandi. O zamanki büyüklerimiz sirasiyla panonun en basindan baslayarak vefat eden kisilerin fotograflarini koymaya baslamislar. Kimin ne zaman vefat ettigi tam olarak belli degil fakat 80 yas üstü büyüklerimize sordugumuz zaman ortalama tarihler ögrenebiliyoruz. Biz de yüzeysel olarak vefat eden kisilerin akrabalarindan fotograflarini isteyip gelenegimizi elimizden geldigi kadar sürdürmeye çalisiyoruz. Bu panoda 40 yildan daha uzun süre önce bile rahmetlik olan büyüklerimiz var. Su anda 500’e yakin, 450’nin üzerinde fotografimiz var. Açikçasi net sayisini saymadim” dedi.

Rize’de birçok çay ocaginda panolar oldugunu ama kahvehanesindeki panodan daha büyügünü görmedigini söyleyen Yildirim, “Aslinda bizim bulundugumuz bölgede birçok çay ocaginda bu tür panolar mevcut. Bu kadar büyügüne rastlamadim ama küçük çapli olanlari Rize’de mevcut. Rize’de gelenek diyebiliriz. Biz fotograflari talep ediyoruz. Vatandaslarimizin aliskin oldugu bir durum. Bulunan resimleri genelde aileler birakiyor bize. Bunu görenler vefat eden insanlara rahmet veriyorlar, dua okuyorlar. Büyüklerimiz görünce de eski yillardan anilarini paylasabiliyorlar” seklinde konustu.

Akrabalarinin fotograflarini panoda gördükçe hüzünlendigini söyleyen Oguzhan Sarimehmet, “Ben 30 yasindayim. Kendimi bildim bileli bu pano köyümüzde. Dedem burada, büyükbabam burada. Onlari gördükçe hüzünleniyoruz, üzülüyoruz. Çok güzel bir gelenek aslinda. Bu gelenek devam ediyor. Yörede birçok insanin bundan haberi yok. Gördügünüz gibi fotograflar eski. Simdi fotograf eskisi gibi birakilmiyor. Gelenegin devam edebilmesi için fotograf birakmamiz lazim” diye konustu.

Panoya baktiklarinda büyükleri için ‘Keske aramizda olsalar’ diye düsündüklerini dile getiren Kasim Mert ise, “Vefat eden yaslilarimizi özlüyoruz. Bu panoda akrabalarimiz, büyüklerimiz var. Panoya bakinca keske burada olsalar da çay içip muhabbet etsek diye içimizden geçiriyoruz. Çok duygulaniyoruz, onlari özlüyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile