Hastaneye kaldırıldığında hemen hemen tüm organlarının iflas ettiği anlaşılan ve öldü gözüyle bakılan genç kız, 8 gün süren ECMO tedavisi ile hayata tutunurken tedaviyi gerçekleştiren Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ECMO’nun gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve birçok hastaya umut ışığı olan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.
Yıldızdaş, bu tedavinin ilk kez Türkiye’deki bir çocuk yoğun bakım ünitesinde uygulandığını ve başarılı sonuç verdiğini açıkladı.
Pınar Gezerli, annesi, babası ve 1 kardeşi hapishanede olduğu için, diğer 3 kardeşine hem annelik hem babalık yapıyordu. Yaşadığı acılara daha fazla dayanamayan 17 yaşındaki genç kız, yaklaşık 2 hafta önce merkez Yüreğir ilçesine bağlı Ulubatlı Hasan Mahallesi’ndeki evinin önünde bayıldı. Gezerli’yi yerde baygın gören esnaf Veysel Ergül, genç kızı apar topar Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne götürdü. Burada tedavi altına alınan Gezerli’ye ‘çoklu organ yetmezliği’ teşhisi konuldu. Yoğun bakıma alınan genç kızın, kalp, akciğer, böbrek ve beyin etkileşimlerinin neredeyse durma noktasına geldiği anlaşıldı. Yakınlarının öldü gözüyle baktığı genç kıza, Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ve ekibi tarafından, Amerika başta olmak üzere birçok ülkede sıkça kullanılan veno-arteriyel ECMO tedavisi uygulanmasına karar verildi.
Ölüm riski çok yüksek olan genç kız, 8 gün sonra ECMO makinesinden çıkarıldı ve hayata tekrar tutundu.
“ÖLÜM DÖŞEĞİNDEKİ HASTALARIN YÜZDE 70’İ ECMO İLE KURTARILABİLİYOR”
ECMO tedavisi ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ECMO tedavisinin, hastalığa bağlı olarak ‘veno-arteriyel’ veya ‘veno-venöz’ tekniği ile uygulandığını kaydetti.
Tedavinin, kardiyak ve solunum yetmezliği olan hastalarda uygulandığını belirten Yıldızdaş, gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılan ECMO tedavisinin, Türkiye’de sayısı az olan belli noktalarda uygulanabildiğini bildirdi. Yıldızdaş, “Klinik olarak ağırlaşan ve ölen hastaların yaklaşık yüzde 70’inin ECMO ile kurtarılabileceği düşünüldüğünde, ülkemizde bu tedavinin ciddi eksikliğinin boyutu daha iyi anlaşılıyor” diye konuştu.
“ARTIK SGK DA TEDAVİYİ KARŞILIYOR”
Prof. Dr. Yıldızdaş, ECMO cihazının bir tür ‘akciğer pompası’ olarak tanımlandığını söyleyerek, “Cihazın kullanım amacı, kalp ya da akciğerinde ağır problem olan hastaların organlarının görevini, geçici olarak bu cihaza devretmek. Bu sırada devam eden tedavilerde dinlenmeye alınan organların düzelmesine şans veriliyor. Tedavi, kalp ameliyatı sonrasında yoğun bakımda kötüleşen hastalar, ağır zatürre geçiren hastalar, ağır sepsis gibi enfeksiyonların yanı sıra yeni doğan bebeklerin ağır akciğer rahatsızlığı ve solunum sıkıntılarında da kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.
Yıldızdaş, ECMO tedavisinin artık SGK tarafından da karşılandığını bildirdi.
“VENO-ARTEYİREL ECMO İLE İLK KURTARILAN HASTA”
ECMO tedavisinin ardından sağlığına kavuşan Pınar Gezerli’yi hastanede kaldığı odada ziyaret eden Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, Gezerli’nin hastaneye ilk geldiğinde beyin, bökrek, karaciğer, kalp, akciğer, hematolojik ve immünolojik sistemlerinin hepsinin tutulduğunun teşhis edildiğini kaydetti.
Yıldızdaş, genç kızın ilk etapta yapılan tedavilere yanıt vermediği belirterek, ciddi oksijen yetersizliği yaşadığını ve bu tür hastaların durumunun büyün oranda ölümle sonuçlandığını anlattı. Yıldızdaş, “O dönemde akciğer destek sistemi olan ECMO var, bu tedaviyi uygulamaya karar verdik. ECMO kanüllerini Çocuk Kalp Damar Cerrahisi tarafından yerleştirildi. Hasta, ECMO tedavisiyle kendisini hızla toparladı ve tedavinin 8. gününde uygulama sonlandırıldı ve hasta tekrar hayata tutundu. Pınar, Türkiye’de çocuk yoğun bakım ünitelerinde veno-arteriyel ECMO tedavisi ile ilk kurtarılan hasta” şeklinde konuştu.
“KOLA İÇMEK İSTİYORUM”
Hastaneye nasıl geldiğini hatırlamadığını söyleyen Pınar Gezerli ise “Hastaneden çıkınca annemi ve babamı ziyaret edeceğim. Hastanede canım sıkılıyordu, çıkınca gezeceğim. Bir de kola içmek istiyorum” dedi.
“ÖLÜM HABERİNİ BEKLİYORDUK”
İşyerinde çalışırken, Pınar Gezerli’yi yerde baygın gören ve hastaneye götüren esnaf Veysel Ergül de genç kızın ailesi ile aynı zamanda aile dostu olduklarını ifade etti.
Ergül, Gezerli’nin ölüm haberini beklerken, hayata dönmesinin kendisini sevindirdiğini anlattı. Genç kızın, ailesinin hapiste olduğunu kaydeden Ergül, “Pınar, 3 kardeşine bakıyor, çok mağdur bir durumda” dedi.
Ölüm Haberi Beklenen Genç Kız, ‘Ecmo’ Tedavisi İle Hayata Tutundu
Adana’da anne ve babası hapiste olduğu için 3 kardeşine bakan 17 yaşındaki Pınar Gezerli, evinin önünde baygın halde bulunarak kaldırıldığı hastanede konulan teşhis sonucu ölümü beklerken "Ecmo" tedavisi ile Türkiye'de hayata dönen ilk hasta oldu.