Ölüm Yolunda 'Baris Yürüyüsü' Basladi

Yaklasik 3 bin kisinin katildigi yürüyüs, 10 Temmuz'da Srebrenitsa'daki soykirim kurbanlarinin defnedildigi Potoçari Anit Mezarligi'nda son bulacak.

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yasanan soykirimdan kurtulmak isteyen Bosnak sivillerin, orman yolundan Tuzla'ya ulasmak için kullandigi güzergahta geleneksel olarak düzenlenen "Baris Yürüyüsü" basladi.

Sirp birliklerin en az 8 bin 372 Bosnak sivili acimasizca öldürdügü soykirimin 26. yili anma etkinlikleri kapsaminda, bu yil 17'ncisi düzenlenen yürüyüsün katilimcilari, Nezuk kasabasindan hareket etti.

Temmuz 1995'te sahne oldugu katliamlar nedeniyle halk arasinda "ölüm yolu" olarak da nitelendirilen orman yolunda 3 gün boyunca devam edecek yürüyüs, her gün ortalama 35 kilometre yürüyecek katilimcilarin 10 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'na ulasmasiyla son bulacak.

- Bu yilki yürüyüse yaklasik 3 bin kisi katiliyor

Baris Yürüyüsü Alt Komite Baskani Zulfo Salihovic, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bu yilki yürüyüse yaklasik 3 bin kisinin katildigini aktardi.

Geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle katilimin az oldugunu animsatan Salihovic, "Yine binlerce insanin katilmasi, Baris Yürüyüsü'ne olan ilginin eskisi gibi oldugunu gösteriyor." dedi.

Baska ülkelerden de katilimcilarin oldugunu vurgulayan Salihovic, "Bu yil baska ülkelerden katilan gruplardan en kalabaligini Türklerin olusturdugunu belirtmek isterim. Onun disinda ABD, Italya ve Sirbistan'in Sancak bölgesinden de katilimcilarimiz var." ifadesini kullandi.

- "En gençlerimiz 9 ve 11 yasinda"

Yürüyüse katilan Hariz Dautbasic, Srebrenitsa'da dogdugunu ancak Kakanj sehrinde yasadigini vurgulayarak, "Yürüyüse 30 kisilik bir grupla katiliyorum. En gençlerimiz 9 ve 11 yasinda. Aramizda 3 kiz da var. Yürüyüse 2008'den beri katiliyorum. Her yil daha duygusal ve zor bir yolculuk oluyor." dedi.

Dautbasic, yürüyüse gençlerin de katiliyor olmasindan büyük mutluluk duydugunu dile getirdi.

Yürüyüsün 11 yasindaki katilimcisi Alem Kadic, soykirim kurbanlari anisina bu yil ilk kez katildigi yürüyüste zorlanacagini ama basaracagina inandigini belirtti.

Yürüyüse babasiyla katilan 9 yasindaki Eldar Kubat da "Kakanj'dan geliyorum. Bu yürüyüse ilk katilisim. Yürümekte zorlanacagimi sanmiyorum, taekwondo antrenmanlarina katildigim için kondisyonum yerinde." dedi.

Yürüyüse 3'üncü kez katilan 17 yasindaki Armin Zelic ise soykirimin asla unutulmamasi gerektiginin altini çizerek, "Srebrenitsalilarin 1995 yazinda geçtigi ormanlik yoldan geçmek hiç de kolay degil." diye konustu.

Senad Hasanbasic de yürüyüse 12 yildir katildigini söyleyerek, "Yürüyüse katildigim yillarda soykirimdan sag kurtulmayi basaranlarin hikayelerini dinledim. Binlerce insanin katledildigi bölgelerden geçmek çok zor oluyor." ifadesini kullandi.

Soykirimdan sag kurtulanlarin önderlik ettigi yürüyüse, soykirim kurbanlari için dua ederek baslayan katilimcilar, geceleri daha önce belirlenen güzergah üzerindeki kamp alanlarinda geçirecek.

- Bu yil 19 kurban topraga verilecek

Öte yandan bu yil, 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde, 19 soykirim kurbani daha topraga verilecek.

Srebrenitsa soykiriminin yil dönümü 11 Temmuz'da her yil toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendigi Potoçari Anit Mezarligi'nda toplam 6 bin 652 kurbanin mezari bulunuyor.

Savas suçlusu Ratko Mladic komutasindaki Sirp askerlerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan 8 binden fazla Bosnak sivil, hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çikarilip kimlik tespiti yapilan kurbanlar, her yil 11 Temmuz'da anit mezarliga defnediliyor.

Aradan 26 yil geçmesine ragmen hala 1000'in üzerinde kurbanin cesedi araniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile