Ölümcül Hastalik Için Riskli Tarih Nisan Ve Ekim Aylari Arasi

Ölümcül Hastalik Için Riskli Tarih Nisan Ve Ekim Aylari Arasi

Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, ölümlere neden olan Kirim-Kongo Kanamali Atesi Hastaliginin (KKKAH) Nisan ve Ekim aylari arasinda görüldügünü söyledi.

Doç. Dr. Büyüktuna, Kirim-Kongo Kanamali Atesi Hastaligi (KKKAH) ile ilgili açiklamalarda bulundu.

“Nisan ve ekim aylari arasinda görülüyor”

Büyüktuna hastaligin nisan ve ekim aylari arasinda görüldügünü belirtip, “Hastalik siklikla kene kaynakli, ates, kanama ve karaciger fonksiyon bozuklugu ile karakterize akut bir enfeksiyon hastaligidir. Türkiye’de ilk olarak 2002 yilinda tespit edilen hastalik Erzincan ve çevresini kapsayan genis bir alanda görülmektedir. Hastalik mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak nisan ve ekim aylari arasinda ortaya çikmaktadir. Etken virüs siklikla Hyalomma cinsi kenelerle bulasmaktadir.” dedi.

Saglikçilar ve hayvancilikla ugrasanlar risk grubunda

Büyüktuna saglik çalisanlarinin ve hayvancilikla ugrasanlarin risk grubunda oldugunu belirtti.

Hastaligin bulasiciligindan bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastalik, insanlara kenelerin kan emmesi ya da kenelerin elle ezilmesi esnasinda bulasabilmektedir. Virüs kenelerde ömür boyu kalmakta ve çogalabilmektedir. Veterinerler, endemik bölgelerdeki hastanelerde görev yapan saglik çalisanlari, tarim ve hayvancilikla ugrasanlar risk grubunda yer almaktadirlar.” ifadesini kullandi.

Doç. Dr. Büyüktuna hastaligin belirtilerinin; ani baslayan üsüme, titreme, ates, bas agrisi, eklem agrisi, bulanti, kusma ve karin agrisi oldugundan bununla birlikte tüm vakalarin yaklasik yüzde 75’inde kanama ortaya çiktigina degindi.

Hastaligin tedavisinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastaliginin tedavisinde ‘destek tedavisi’ esas tedaviyi olusturmaktadir. Uygulanan destek tedavisinin düzenlenmesinde hastanin hem klinik hem de laboratuvar degerlerinin takibi önem tasimaktadir. Hastalara gerektiginde kan ürünleri ile destek tedavisi uygulanmaktadir. Agir ve çoklu organ yetmezligi gelisen hastalarda sivi-elektrolit replasmani, gerektiginde diyaliz uygulanmasi, hatta yogun bakim ve solunum destegi gerekebilmektedir.” dedi.

Korunmada kontrol ve elbise tercihi önemli

Hastaliktan korunma yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Bütün enfeksiyon hastaliklarinin kontrolünde oldugu gibi KKKA hastaliginda da korunma ve izolasyon önlemleri büyük önem tasimaktadir. Dünya Saglik Örgütü’ nün (DSÖ) önerilerine göre hastanin kan ve vücut sivilari ile korunmasiz temastan kaçinilmalidir. Mümkün oldugu kadar kenelerin bulundugu alanlardan kaçinmak gerekmektedir. Bu yerlere gidenler mümkünse açik renkli elbiseler tercih etmeli, vücutta açik kisim kalmamasina dikkat etmeli, dönüste mutlaka kene yönünden elbiselerini ve vücudunu kontrol etmelidir.” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile