Ölümle Sonuçlanabilen Kuduzla Ilgili Veterinerden Asi Uyarisi

Ölümle Sonuçlanabilen Kuduzla Ilgili Veterinerden Asi Uyarisi

HATAY – Hatay’in Defne ilçesinde görülen ve bölge halkinda tedirginlige neden olan kuduz hastaliginin ölümcül ve tedavisinin olmadigini dile getiren veteriner Serif Günes, hastaligin direkt temas yoluyla bulastigini söyledi.

Defne’nin Meydancik Mahallesi’nde geçtigimiz günlerde bir köpekte kuduz vakasi tespit edilmisti. Kuduz vakasinin görüldügü Meydancik ve Güneysögüt mahallelerinde hayvan giris çikisinin yasaklanmasi bölge halkinda tedirginlige neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafindan köpeklerin tedbir amaçli toplanarak gözetim altina almasi vatandaslari bir nebze de olsa rahatlatti. Defne Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Serif Günes, ‘kuduz hastaligi’ konusunda önemli açiklamalarda bulundu. Kuduz hastaliginin ölümcül ve tedavisinin olmadigini dile getiren veteriner Günes, hastaligin direkt temasla bulastigini belirterek, hastaliktan korunmanin en önemli yolunun panik olmadan asi yaptirmak oldugunu belirtti.



“Kuduz hastaligi, bulastiktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçeklesiyor”

Kuduz hastaliginin ölümcül bir hastalik oldugunu ifade eden Günes, hastaligin direkt temasla bulastigini belirterek, “Kuduz hastaligi, hayvana veya insana bulastiktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçeklesiyor. Tedavi sansi da çok düsük olan bir hastaliktir. Insanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi asilamadir. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir sekilde size bulasma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi.



“Bu evrede hayvan gördügü bütün çevredeki canlilara saldirganlik egilimi gösterebilir”

Kuduz hastaliginin görüldügü hayvanlarda asiri saldirganlasmanin görüldügünü dile getiren veteriner Günes, “Yarasa diger hayvanlara bulastirabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanin tükürük bezlerinde yerlesiyor. Virüs seklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastaligina yakalandigi anda belli evreleri var. Bunun üç evre seklinde görülüyor. Özellikle saldirganlik evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldügü bir evredir. Bu evrede hayvan gördügü bütün çevredeki canlilara saldirganlik egilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadigi hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldirganlasabiliyor. Üçüncü ve son evrede artik felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalir. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanip ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile