Ölümlerin yüzde 60'ı bu yüzden oluyor!

Ölümlerin yüzde 60'ı bu yüzden oluyor!

Doç. Dr. Emel İrgil, dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü ve tüm ölümlerin yüzde 60’nın kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen “5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür” projesi bu yılda tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitmen eğitiminde gönüllülere kronik hastalıklar ile ilgili bilgiler verildi.

Kronik hastalıklara sebep olan risklerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Emel İrgil, dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü ve tüm ölümlerin yüzde 60 'nın kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı. Ölümlerin yüzde 29 'nun 60 yaş altında olduğunu ve yarısının kadın olduğunu söyleyen İrgil, 9 milyon ölümün ise 60 yaşının altında gerçekleştiğini, ölümlerin yüzde 80 'ninin düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. İrgil, “Kronik hastalıkların sebepleri arasında nüfusun yaşlanması, sağlıksız diyet, hareketsizlik, tütün, yaş, artmış kan basıncı, artmış kan glikozu, anormal kan lipitleri, aşırı kilolu ve şişmanlık vardır. Sigara, önlenebilir hastalık nedenleri arasında birinci sırada. Dünyada her gün 13 bin 500 kişi sigaradan ölmektedir. Türkiye, sigara kullanımının azaltılması konusunda Son yıllarda önemli adımlar attı. Sigara kullanımı konusunda Türkiye 17 ülkeden biridir. Ayrıca hareketsizlik ve yanlış beslenme 'gerçek ' ölüm nedenlerinin başında gelir. Yanlış beslenme, koroner kalp hastalığına, kansere, felçlere, diyabete, osteoporoza ve şişmanlığa sebep olmaktadır” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile