İki lise öğrencisi bu projeye ortak edildi. Gençler, İzmir Körfezi’nde bulunan bir su yosununda araştırma yaptı. Elde edilen ilk sonuçlar, yurt dışında da yankı uyandırdı, ödül üstüne ödül kazandırdı.
Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda insan sağlığı üzerine çalışmalar yürütülüyor. Nanoteknoloji kullanılarak elde edilen biyosensörler aracılığıyla kanseri önleyecek ya da ilerlemesini durduracak ilaçlara yönelik araştırma yapılıyor. İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri Feyza Özel ve Umut Onbaşılar da, bu projenin parçası oldu. Bilime meraklı gençler, Gedizli akademisyenlerin desteğiyle ilk iş olarak, hücrelerin kontrol dışı çoğalarak nasıl kansere yol açtığını inceleyecekleri biyosensör hazırladı. Ardından aynı biyosensör kullanılarak, İzmir Körfezi’nde bulunan bir su yosunu türünün DNA’yla etkileşimine bakıldı.
Yosundan kanser aşısı üretme amaçlı çalışma, kısa sürede yankı uyandırdı. Liseliler Feyza Özel ve Umut Onbaşılar, Tübitak 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ege Bölge Birincisi, İstanbul Fatih Koleji 21. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatları Türkiye Birincisi ve dünya 3’üncüsü, Doğanata Doesef Biyoloji Birincisi oldu. Peş peşe ödül kazanan öğrenciler, ABD’de düzenlenen Intel Isef Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda da Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Feyza ve Umut, bu araştırmayı daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edecek. Gediz Üniversitesi’nin her türlü desteği verdiği araştırmadan çıkacak sonuç, tıp ve ilaç dünyasıyla paylaşılacak.
YETER Kİ BAŞARSINLAR
Rektör Prof.Dr. Seyfullah Çevik, Gediz’in, buluşların, bilimin adresi dünya çapında bir üniversite hedefiyle kurulduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Çevik, bu amaç doğrultusunda azimle ilerlediklerini kaydederek şöyle konuştu: “Bir yandan akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi, diğer yandan da liseli evlatlarımızı teşvik etmeye çalışıyoruz. Ülkemizin buluşlara imza atan, teknoloji üretip dünyaya satan konuma gelmesi için üniversitelere büyük görev düşüyor. Gençlerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz, yeter ki başarsınlar.”
Olumlu Sonuç Çıkarsa Tıp Alanında Çığır Açacaklar
Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda kanser aşısı üzerinde çalışılıyor.