Olumlu Vücut Imaji Için Altin Öneriler

Olumlu Vücut Imaji Için Altin Öneriler

Genellikle dis etkenlerden dolayi olusan ideal beden algisinin insanlarin kendi bedenlerini begenmemesine sebep oldugunu aktaran Prof. Dr. Fatih Dogan, “Olumlu vücut imaji bedenini sevmeyle ilgiliyken, olumsuz vücut imaji memnuniyetsizlikle ilgilidir. Birçok insanin vücut imaji hakkinda endiseleri vardir. Bu endiseler genellikle agirlik, cilt, saç veya belirli bir vücut bölümünün sekli veya boyutuna odaklanir. Ancak olumsuz vücut algisi olan hastalarin memnuniyetsizligi estetik ameliyati sonrasi da devam edebilir” diyerek olumlu vücut imaji için önerilerde bulundu.

Her kültürde insan vücudunun görünüsü ve imaji ile nasil mesgul olunduguna dair örnekler bulmak kolaydir. Sadece bir gazete bayisindeki fitness ve saglik dergilerine ya da kitapçilardaki saglik bölümüne göz atildiginda ideal vücut ölçülerine sahip insanlarin resimleri tüm çekiciligi ile önünüzde yer alacaktir. Insanlarin aynaya baktiginda gördügü ile hayalindeki vücut algisi ise birbirinden farklidir. Aynadaki görüntümüz gerçegin yalin hali iken, düsüncelerimizdeki bedenimiz hiper-ideal bir görüntüdür. Son yüzyilda algi ve gerçegin vücudu ile ilgili sayisiz arastirma yapildigini söyleyen Medicana Atasehir Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Fatih Dogan, “Bunlarin hemen hepsi olumsuz vücut imajinin insan yasami üzerine etkileri, sebep oldugu davranis bozukluklari ve yeme aliskanliklari üzerindeki degisiklikler ile ilgilidir” dedi.

Kozmetik cerrahi ve kozmetik uygulamalarin sayisinin tüm dünyada her gün giderek arttigini vurgulayan Prof. Dr. Dogan “Olumlu vücut imaji bedenini sevmeyle ilgiliyken, olumsuz vücut imaji memnuniyetsizlikle ilgilidir. Estetik cerrahi hekimleri kozmetik islemleri yaptiran hastalarin beklentilerini ölçerken, olumsuz vücut imajinin olup olmadigi ya da boyutunu degerlendirerek islem karari almaya çalisirlar. Birçok insanin vücut imaji hakkinda endiseleri vardir. Bu endiseler genellikle agirlik, cilt, saç veya belirli bir vücut bölümünün sekli veya boyutuna odaklanir. Ancak olumsuz vücut algisi olan hastalarin memnuniyetsizligi ameliyat sonrasi devam edebilir. Bu nedenle hastanin beklentisini ölçmek ve yapilan islemler ile beklentinin karsilanip karsilanamayacagini degerlendirmek gerekir” dedi.

"Tarih boyunca insanlar, insan vücudunun güzelligine önem vermislerdir" diyen Prof. Dr. Dogan, "Toplum, medya, sosyal medya ve popüler kültür genellikle bu görüsleri sekillendirir ve bu kisinin kendi vücudunu nasil gördügünü etkileyebilir. Ancak, popüler standartlar her zaman yardimci olmaz. Görsel medya ve sosyal medyanin sürekli asiri idealize edilmis fotograflari, insanlarin bedenleri hakkinda rahatsizlik hissetmelerine neden olur. Ayrica is, sosyal yasam ve hayatin diger yönlerini de etkileyebilir” diye konustu.



Olumlu vücut imaji nedir?

Olumlu vücut imajina sahip kisinin vücudunun nasil göründügü ve nasil hissettigi ile ilgili saglikli bir baglanti kuracagini belirten Prof. Dr. Dogan, “Olumlu bir vücut imajina sahip olmak için vücudu oldugu gibi kabul etmek ve takdir etmek, genis bir güzellik anlayisina sahip olmak, vücuda saglikli ve tatmin edici hissettirecek sekilde bakim yapmak ve sosyal medya veya toplumsal mesajlardan bagimsiz olarak vücut ile iyi bir iliski kurmaya çalismak gerekir. Olumlu bir vücut imajina sahip olmak, zihinsel ve fiziksel olarak saglikli olmayi gerektirir. Olumlu vücut imajina sahip insanlara yapilacak kozmetik islemler daha gerçekçi ve hasta-hekim arasindaki iletisimde daha anlasilir olacagi asikardir. Hastanin beklentisinin cerrahi olanaklarin sinirlari içerisinde olmasi, islemin sonuçlarinin güvenilir ve basarili olmasini saglayacaktir” diye konustu.



"Medya, akranlar ve aile üyeleri vücut imaji olusumunu etkileyebilir"

Olumsuz vücut imajina sahip kisilerin vücudundan ve görünüsünden memnun olmadigini söyleyen Prof. Dr. Fatih Dogan, “Olumsuz vücut imajina sahip kisiler; kendilerini baskalariyla kiyaslar ve bunu yaparken kendilerini yetersiz hisseder. Vücutlarini izlemek zorunda hissederler (sik sik ölçerler, tartilirlar veya aynaya bakarlar), vücutlarindan utanirlar, rahatsiz olurlar veya garip hissederler ve vücutlarinin bazi kisimlarini çarpik bir sekilde görürler. Bazen olumsuz vücut imajina sahip olmak, depresyon gibi akil sagligi hastaliginin gelismesine katkida bulunabilir. Bu kisiler ayrica gereksiz ameliyatlar, güvenli olmayan kilo verme aliskanliklari veya kas insa etmek için uygunsuz hormon kullanimi pesinde kosabilir. Arastirmalara göre yeme bozukluklari ve olumsuz vücut imaji arasinda güçlü bir baglanti vardir. Bazen vücut dismorfik bozuklugu ile iliskili olabilir. Bu kisiler vücudunun bir bölümünü veya tamamini olumsuz bir sekilde görür. Örnegin hastanin burnu normal oldugu halde büyüklügünü ‘düzeltmek’ için estetik ameliyat isteyebilirler. Medya, akranlar ve aile üyeleri, kisinin vücut imaji olusumunu etkileyebilir. Bu gruplar insanlari küçük yaslardan itibaren ideal bir vücudun var olduguna inanmaya tesvik edebilirler. Görüntü, genellikle dogal olmayan bir görüntüdür. Moda ve güzellik endüstrisi, ürünler ve reklamlar ile çok sinirli bir vücut tipi yelpazesini arzu edilir olarak tanittiginda, sagliksiz bir örnek olusturur. Okulda, iste veya toplumda günlük mikro saldirganliklara maruz kalmak, insanlarin kendilerini taniyamadiklari veya bir sekilde eksik olduklari hissine neden olur. Tüm bu sayilan ve daha birçok etken olumsuz vücut imaji olusumuna neden olur. Olumsuz vücut imajina sahip hastalar bazen ayni vücut bölgesinde defalarca ameliyat olabilirler. Kozmetik cerrahi açisindan ne kadar basarili bir ameliyat olursa olsun hasta için tatmin edici sonuç elde edilemez” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Fatih Dogan, olumlu vücut imaji için ise altin önerileri su sekilde siraladi:

"- Pozitif bakis açisina sahip insanlarla zaman geçirin

- Kendi kendinize olumlu konusma pratigi yapin. Örnegin, ’Kollarim çok büyük’ yerine ’Kollarim güçlü’ deyin

- Kendinizi içinde iyi hissettiginiz rahat kiyafetler giyin

- Güzelligin sadece görünüsten ibaret olmadigini unutmayin

- Gülmek, dans etmek ve üretmek gibi vücudunuzun yapabildiklerini takdir edin

- Size farkli olmaniz gerektigini hissettiren medya mesajlarini ve görselleri aktif olarak elestirin

- Kendinizi kusurlu bir vücut parçasi olarak degil, bütün bir insan olarak görün

- Saçini kestirmek gibi vücudun için güzel bir sey yap"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile