Obezitede Multipl Endokrin Neoplazi (MEN) Tip 1 hastalığını taşıyan ve vücudunun 5 ayrı noktasında tümör bulunan 200 kilo ağırlığındaki Sakaryalı Ayşe Öztaş, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Obezite ve Diyabet Cerrahisi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aziz Sümer ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.
Daha önce gittiği her hastaneden ölüm riskinin yüksekliği nedeniyle geri çevrilen Öztaş, Van'da yapılan ameliyatı sonrası yaklaşık 70 kilo kaybederek evine sağlıklı bir şekilde dönmenin mutluluğunu, YYÜ de doktorlarının başarısından dolayı gurur yaşıyor.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak hedeflerinin, bölgede güçlü bir duruma gelebilmek için sürekli gelişim sağlamak, hizmet sunmak, üretmek ve her alanda ihtiyaçlara cevap vermek olduğunu ifade etti.
Hastanenin artık gerek altyapı, alet ve ekipman gerekse insan kaynağı açısından bölgede oldukça iyi bir noktaya geldiğini anlatan Battal, şöyle devam etti:
"Artık hastanemizde çok üst düzey ameliyatlar, tedaviler yapılmaya başlandı. Bu hastamız çok önemli ve üzerinde durulması gerekli olan bir hasta. Sakarya'dan hastanemize getirilen bir hasta. Bize 'Hastamızı başka bir hastanede tedavi ettiremiyoruz. Kabul etmiyorlar' dediler. Arkadaşlarımız canla başla çalışarak hastamızın tedavisini yaptılar. Artık hastanemiz üst düzey bir hastane niteliğinde. Gerek bölgemiz, gerekse komşu ülkelere üst düzeyde ameliyat ve tedavi yöntemleriyle hizmet vermeye devam edecek. Böbrek naklinden sonra da ilik nakline ilişkin proje çalışmalarımız bitti ve kursa gönderdiğimiz doktorlarımız sertifikalarını aldı. Hemen arkasından karaciğer nakline ilişkin çalışmaları da başlattık. Hedefimiz YYÜ'yü bu bölgedeki insanlara maksimum hizmeti verebilecek düzeye getirmek. Hiçbir hastamızı, vatandaşımızı, Van'ın dışına göndermemeyi amaçlıyoruz."
Battal, üniversitedeki doktorların batıdaki doktorlardan, hastanenin de batıdaki hastanelerden aşağı kalır hiçbir yanının olmadığını, hastaneye kısa süre önce 30 milyon lira civarında alet ve ekipman desteği sağladıklarını söyledi.
- İki ayda 70 kilo kaybetti
Merkezin başkanı Doç. Dr. Aziz Sümer ise Öztaş'ın kendileri ve tıp dünyası açısından önemli bir hasta olduğunu belirtti.
Hastanın kendilerine geldiğinde morbit obezite olarak adlandırılan riskli bir grupta bulunduğunu anlatan Sümer, şöyle konuştu:
"Hastayı özellikli kılan nokta, hastanın insüloma dediğimiz pankreasındaki bir tümöre bağlı hastalığının gelişmiş olması. İnsülomaya bağlı gelişen morbit obezite hastalığı, dünyada çok ender görülen bir hastalık. Aynı zamanda hastamız aileden gelen birden fazla organda tümörü olan bir hastaydı. Hastamız, insülomaya bağlı gelişen obezite hastalığı açısından ilk vaka. Literatür taramalarına baktığımızda da bütün kompanentleri tek bedende barındıran ve bu kiloda olan başka bir hastanın olmadığını gördük. Bu nedenle hasta dünyada bir ilk ve tedavisinin de bizim üniversitemizde yapılmış olması bir gurur kaynağı. Biz hastamızın hem midesini küçülttük hem de pankreasındaki şişmanlığına neden olan tümörü çıkartarak tedavi ettik. Hastamızı, yaklaşık 45 günlük tedavi sonrası diğer organlarının da normal olarak çalıştığına emin olduktan sonra taburcu ettik. Sapa sağlam şekilde Sakarya'ya, evine yolcu ettik."
Hastanın takibinin devam ettiğini ve gerekli dönemlerde çeşitli testlerden geçirileceğini de sözlerine ekleyen Sümer, iki ayda 70 kilo veren Öztaş'ın eski sağlıklı günlerine dönecek olmasının kendilerini de çok mutlu ettiğini söyledi.
Ölümü Bekleyen Hasta Yyü'de 3 Ayda Tedavi Oldu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Obezite ve Diyabet Cerrahisi Merkezi'nin doktorları, gittiği her kapıdan ölüm riski nedeniyle geri çevrilen 200 kiloluk hastayı, üç aylık zorlu tedavi süreci sonunda sağlığına kavuşturarak taburcu etti.