'Ölümünün 100. Yıldönümünde Tevfik Fikret'

Türk edebiyatının ünlü şairlerinden Tevfik Fikret, "Ölümünün 100. Yıldönümünde Tevfik Fikret Sempozyumu"nda anıldı.

Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sempozyumun Tevfik Fikret'in anlaşılması ve anılması için önemli olduğuna değindi.

İBB Kültür Birimi olarak, Türk kültürüne hizmet etmiş isimleri hatırlatmaya çalıştıklarını dile getiren Şen, "Bu doğrultuda, cumhuriyetin kuruluşunda fikirlerinden istifade edilmiş Tevfik Fikret gibi önemli bir ismi, vefatından 100 yıl sonra konuşmak ve anlama gayretinde olmak son derece önemsediğimiz bir konu. Eğer bu konuda biraz katkımız olursa kendimizi mutlu addederiz” dedi.

Ünlü ismin akrabalarından Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu da Fikret'in aile hayatı ve yaşamında "sanatın yeri"ne ilişkin bilgi vererek, hayatının her döneminde sanata meraklı olduğunu kaydetti.

Tevfik Fikret'in yazarlığının yanında ressam kişiliğine de vurgu yapan Burçoğlu, "Fikret sadece bir tabiat ve natürmort ressamı değildi. Kendisi aynı zamanda bir portre ressamıydı. Eşinin ve oğlunun portre resimlerini de yapmıştır" ifadelerini kullandı.

Burçoğlu, Fikret'in hüzün ve şanssızlıklarla geçen kısa yaşamına birçok güzelliği sığdırabildiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Sevgili büyük eniştemiz Tevfik Fikret'in anısı önünde saygıyla eğiliyorum ve bu anlamlı sempozyumu düzenleyen İBB Kültür Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen'e ve Tevfik Fikret'i bugün büyük bir özenle yaşatan Aşiyan Müzesi Müdürü Ata Yersu'ya şükranlarımı sunuyorum."

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Abdullah Uçman ise Servet-i Fünun şairi olarak Tevfik Fikret'i anlatarak, ünlü ismin, şiirleri, sanat ve edebiyat anlayışıyla Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olduğuna işaret etti.

Fikret'in, şiir dilinde yerli söyleşiyi hakim kıldığının altını çizen Uçman, "Bu hakim kılış Türk şiirine getirdiği ayrı bir başarı olarak kabul edilmektedir. Diğer Servet-i Fünuncularla beraber Tevfik Fikret'in o günkü Türk şiirinde gerçekleştirmiş olduğu esas değişiklik ve yeniliklerden biri de vezin, kafiye ve ahengi ihmal etmeden şiiri nesre yaklaştırmış olmasıdır" dedi.

İki oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumun ilk bölümünde, Türkiye'de batılı sanat anlayışının yerleşmesinde önemli rol oynayan ünlü şair anlatıldı. İlk oturuma katılan Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu, "Tevfik Fikret'in Aile Hayatı ve Yaşamında Sanatın Yeri", Prof. Dr. Abdullah Uçman "Bir Servet-i Fünun Şairi olarak Tevfik Fikret", Prof. Dr. Zeynep İnankur "Resim ve Tevfik Fikret", Doç. Dr. Seyfi Kenan da "Tevfik Fikret'in Eğitim Felsefesi, Fikri Hür, Vicdanı Hür Birey Yetiştirmek" başlıklı konuşmalarını sundu.

Etkinliğin ikinci oturumunda ise yüksek mimar Ömer Kuran "Mimar Tevfik Fikret", Doç. Dr. E. Cüneyt Akalın "Tevfik Fikret, Gençlik ve Mekteb-i Sultani Müdürlüğü", gazeteci-yazar Orhan Karaveli "Gazeteci Tevfik Fikret-Tevfik Fikret ve Atatürk", arkeolog Osman Ocak "Servet-i Fünun Döneminde Tevfik Fikret ve Sosyal Hayatı" ve Aşiyan Müzesi Yöneticisi Ata Yersu "Tevfik Fikret'in Aşiyanı ve Yüzyıllık Serüveni" konulu sunum gerçekleştirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile