'Ombudsman Mardinlilerle Bulusuyor' Toplantisi Gerçeklestirildi

'Ombudsman Mardinlilerle Bulusuyor' Toplantisi Gerçeklestirildi

KDK uzmanlari Avrupa Birligi ile Kamu Denetçiligi Kurumunun ortaklasa yürüttügü “Insan Haklarinin Korunmasi ve Tanitiminda Kamu Denetçiligi Kurumunun Rolü” Projesi kapsaminda düzenlenen ‘Ombudsman Mardinlilerle Bulusuyor’ toplantisinda Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç, muhtarlar ve sivil toplum kurulusu temsilcileriyle bir araya geldi.



Bir otelde gerçeklestirilen toplantiya, Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç, Vali Mahmut Demirtas, Kamu Denetçileri Fatma Benli Yalçin, Arif Dülger, Sadettin Kalkan ve Celile Özlem Tunçak, Cumhuriyet Bassavcisi Aydin Turhan, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutani Tuggeneral Burhan Aktas, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Coskun Sel, Adalet Komisyonu Baskani Önder Kürsat Mutlu, Il Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, kurum müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri katildi.



"Idareci ve vatandas arasinda baris köprüsü vazifesi görevi"

Kamu Denetçiligi Kurumunun idare ile vatandas arasinda bir baris köprüsü vazifesi gördügünü dile getiren Basdenetçi Malkoç, "Yasanan herhangi bir sikintida veya uyusmazlikta basvuru yapilacak kurumlardan bir tanesi Kamu Denetçiligi Kurumudur. Türkiye’de özellikle son yillarda Cumhurbaskanimizin öncüllügünde birçok hizmet alani genisledi ve hizmetin kalitesi artti. Sagliktan ulasima, egitimden çalisma hayatina kadar birçok konuda önemli mesafeler aldik. Belediye hizmetlerinde ayni sekilde gelismeler var. Bu hizmetlerin verilmesinde, topluma sunulmasinda idareci veyahut kamuda görevli olanlarin eksigi, noksani ve kusuru olabilir. Iste bunlarin mahkemeye gidilmeden düzeltilmesine imkan saglayan kurumlardan bir tanesi de Kamu Denetçiligi Kurumudur. Devletimiz milletimize kamu hizmetlerini olabildigince imkan dahilinde sunuyor. Sosyal devletin bütün gerekenlerini yerine getirmeye çalisiyor. Kamu Denetçiligi Kurumu idareci ve vatandasimiz arasinda bazen bir arabulucu bir hakem bazen de bir baris köprüsü vazifesi görüyor.” dedi.



"Kolay ve ücretsiz basvuru ile hizli karar"

Kuruma yapilan basvurularin ücretsiz bir sekilde gerçeklestiginin altini çizen Basdenetçi Malkoç, "Mahkemelere giderken yasa geregi harç, pul ve bilirkisi gibi ücretler ödeniyor. Kamu Denetçiligi Kurumuna basvuruldugunda ise herhangi bir ücret ödenmiyor. Müracaatlar bilirkisiye de gitse bunun da ücretini kurum ödüyor. Kesif ücreti dahil ödemesi saglaniyor. 6328 sayili kanunda açikça yazilir; Kamu Denetçiligi Kurumuna basvuruldugu andan itibaren en geç 6 ay içerisinde karar verilir" diye konustu.



Kamu Denetçiligi Kurumunun bir hak arama kurumu oldugunu vurgulayan Basdenetçi Malkoç, 2010 yilinda hak ve özgürlüklerin genisletilmesi amaciyla Anayasa degisikliginde önemli iki adim atildigini bunlardan bir tanesinin Anayasa Mahkemesine bireysel basvuru hakkinin taninmasi digerinin ise Kamu Denetçiligi Kurumunun kurulmasi karari oldugunu animsatti.

Kamu Denetçiligi Kurumunun önemli hizmetler yerine getirmekte oldugunu bildiren Mardin Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesi, iyi yönetim ilkelerinin yerlesmesi, insan haklarinin gelismesi, hukukun üstünlügünün saglanmasi noktalarinda Kamu Denetçiligi Kurumunun önemli hizmetleri yerine getirdigini söyledi.

Vali Demirtas, "Bununla birlikte vatandaslarimizin hak arama kültürünün yayginlasmasina, yönetimin seffaf ve hesap verebilir olmasina ve insan odakli bir idarenin olusmasina da katki saglamaktadir. Bu bakimdan kamu denetçileri hakkaniyet, iyi yönetim ilkelerinin yerlestirilmesi ve halka karsi sorumluluk anlayisi temelinde, halkin avukatligini yapmakta, vatandaslarin idare ile sorunlarini dostane bir sekilde çözmekte ve aldigi kararlarla idareye de yol göstermektedir" seklinde konustu.



Konusmalarin ardindan ‘Serbest Kürsü’ uygulamasinda muhtarlar ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri görüs, öneri, düsünce, sikayetlerini ve beklentilerini dile getirdi.

Toplanti katilimcilarin çesitli konularda görüslerinin aktarmasindan ardindan Basdenetçi Malkoç ve Kamu Denetçilerinin, sorulari yanitlamasi ve çekilen fotograf ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile