Omicron Varyanti Yilbasina Hazirlanan Beytullahim'de Turizm Sezonuna Gölge Düsürdü

Filistin Turizm Bakanligi Sözcüsü Ceris Kumsiyye: '(Yeni varyant nedeniyle) Rezervasyonlarin iptali, yilbasini bekleyen turizm sezonuna darbe oldu' Beytullahim'de antika esya üretim atölyesi sahibi Assam Berham: 'Yeni varyantla beraber kazanimlarimizi kaybedip sifir noktasina geri döndük'.

KAYS EBU SEMRA - Isgal altindaki Bati Seria'da bulunan Beytullahim kenti, yilbasi hazirliklarini sürdürürken, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyanti turizm sezonunu olumsuz etkiledi.

Hazreti Isa'nin dogum yeri olduguna inanilan kent, yeni yil kutlamalari kapsaminda süslenirken, Mehd Kilisesi (Dogus) önündeki Noel agaci da aydinlatildi.

Ancak bu yil, Hristiyanlarin inanisina göre en eski kutsal mekan olarak kabul edilen kentte canli geçmesi beklenen turizm sezonuna Omicron varyanti gölge düsürdü.

Otellerde yapilan rezervasyonlar, yeni varyant nedeniyle iptal edildi.

Beytullahim Belediye Baskani Anton Salman daha önceki açiklamalarinda bu yil kutlamalarin toplu yapilacagini, bu nedenle çok sayida katilimci toplayabilmek amaciyla çalismalar yürüttüklerini belirtiyordu.

- "Rezervasyonlarin iptali, turizm sezonuna darbe oldu"

Konuyla ilgili AA muhabirine açiklamalarda bulunan Filistin Turizm Bakanligi Sözcüsü Ceris Kumsiyye, Israil'in yeni varyanta karsi, yabancilarin ülkeye girisinin istisnalar disinda yasaklandigini duyurmasinin ardindan otellerdeki yabanci rezervasyonlarin tamaminin iptal edildigini belirtti.

Kumsiyye, "Rezervasyonlarin iptali, yilbasini bekleyen turizm sezonuna darbe oldu." dedi.

Filistin Oteller Dernegi Baskani Ilyas el-Arce de yilbasi için birçok hazirlik yaptiklarini ancak yaklasik 500 rezervasyonun iptal edildigini söyledi.

Israil'in aldigi karar nedeniyle sadece yerli turistleri agirlayabileceklerini aktaran Arce, salgin öncesi dönemde günlük yüzlerce yerli ve yabanci Hristiyan'in Mehd Kilisesi'ni ziyaret ettigini hatirlatti.

- Salgin süreci zanaatkarlari kötü etkiledi

Beytullahim yakinindaki Beyt Sahur kentinde antika tarzi ürünlerin üretiminin yapildigi bir atölyenin sahibi olan Assam Berham da sehirde turizm sektörü açisindan büyük hayal kirikligi yasandigini ifade etti.

Kovid-19 nedeniyle ihracatin neredeyse durma noktasina geldigini belirten Berham, "Beytullahim'de turizm hareketliligi kasim ayi baslarinda hizlandi. Biz de güzel seyler olacagini düsündük ancak yeni varyantla beraber kazanimlarimizi kaybedip sifir noktasina geri döndük." dedi.

Salgin sürecinin yeni varyantlarla devam etmesinin, yüzlerce yillik meslegin varligini tehdit ettigini söyleyen Berham, ahsap eserlere olan talebin neredeyse bitmesi nedeniyle zanaatkarlarin çogunun baska islere yöneldigine dikkati çekti.

- "Her sene bu zamanlar fazla mesai yaparak çalirsirdik"

Beytullahim'de Zahariye isimli bir baska atölyede de haftanin dört günü 9 zanaatkar, zeytin agacindan antika tarzi esyalar üretiyor.

Yaklasik 130 yillik atölyenin sahibi Remzi Zahariye, "Her sene bu zamanlar 25 zanaatkar ile hafta boyu yogun bir sekilde fazla mesai yaparak çalisiyorduk. Beytullahim farkli ülkelerden yabanci turistlerle dolup tasiyordu." ifadelerini kullandi.

Hristiyanlar için Beytullahim topraklarinin kutsal kabul edildigini, o nedenle buradan zeytin agaci ve antika esyalar almak istediklerini anlatan Zahariye, "Su anda sadece 4 gün çalisiyoruz. Pandemi sartlarindan dolayi yabanci turist gelmiyor. Omicron varyanti nedeniyle tüm rezervasyonlar iptal edildi." diye konustu.

Zahariye, salgin sürecinin küresel olarak devam etmesinin Beytullahim'i olumsuz etkiledigini söyledi.

Noel Bayrami'nin zirvesi, Gregoryen Takvimi'ne göre, 24 Aralik'ta gerçeklesiyor. Gece yarisi baslayan dini ayinlere, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas ile Arap ve yabanci ülke bakanlarinin yani sira çok sayida Hristiyan haci da katiliyor.

Dogus Kilisesi, Hristiyan dünyasinin en önemli kutsal mekanlarindan kabul ediliyor.

Imparator Konstantinus'un annesi Azize Helena tarafindan 330'lu yillarda insa ettirilen kilise, Hristiyanlar tarafindan ziyaret ediliyor. Daha sonraki yillarda degisiklige ugrayan kilise, 6. asirda Imparator Justinianos tarafindan bugünkü biçimiyle yaptirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile