OMÜ 2015-2016 Öğretim Yılı Açılışı

OMÜ 2015-2016 Öğretim Yılı Açılışı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) 2015-2016 Öğretim Yılı Açılış Töreni, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti. Açılış törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, MHP Samsun Milletvekili Hüseyin Edis, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçarslan, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ŞAHİN: “TERÖRE ASLA PRİM VERMEYİN”

Öğrencileri terör olaylarına karışmamaları konusunda uyaran Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Ülkemizde kitap satışlarının 15 yaşının üstündekilere daha az satıldığı gibi bir durum var. Kitap okuma konusunda ben dahil biraz özürlü bir milletiz. Özellikle oturduğum yerin etrafında nargile kafeler var. Bu kafeler okullar açıldığı zaman bayram ediyorlar. Öğrencilerimiz maalesef oralarda vakit harcıyor. Siz öğrencilere daha fazla kitapla, daha az nargile ile arkadaşlık etmenizi öneriyorum. Bu eğitim yuvasının sağlıklı bir şekilde 2015-2016 yılını tamamlaması için teröre asla prim vermeyin. Bu üniversiteye gölge düşürecek insanlara kesinlikle fırsat vermeyeceğiniz bir ortam oluşturmanızı istiyorum. Bu tarz bir olumsuzluk gördüğünüzde bir üstünüze, hocalarınıza, güvenlikteki arkadaşlara veya bize ulaştırın. Çünkü buranın sağlıklı bir eğitim yuvası olmasını istiyoruz. Bunu aşmanın yolu birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmektir. Onun için daha düzenli daha rahat bir eğitim istiyorsak, bu üniversitenin huzurunu kaçırmak isteyen insanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

YILMAZ: “ÜNİVERSİTE ŞEHRİ, ŞEHİR DE ÜNİVERSİTEYİ ETKİLEDİ”

Üniversitelerin şehirlere çok önemli değerler kattığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “OMÜ büyük bir potansiyel. 40. yıl ne güzel bir tekerrür. 40 yıllık üniversite olduk artık. Allah nice 40 yıllar nasip etsin. Hani o batıdaki 200 yıllık üniversiteler diyorlar ya bize de onu nasip eder inşallah. Biz o günleri göremezsek de o günleri bu şehre görmeyi nasip etsin. Bu üniversite, şehri etkiledi. Şehir de üniversiteyi etkiledi. Tıpkı insan, şehir ilişkisi gibi. Hangi şehirde üniversite okunursa o şehrin donanımlarının insanları etkiliyor. Şehir üniversiteyi üniversite de şehri etkileyerek bizleri hayata hazırlıyor. Ben şehrimizin üniversitesi ile gurur duyuyorum. Bizler şehri bu üniversiteye yakışır bir hale getirmeye çalışıyoruz. Ama şehri değiştirmek şehri yeniden modifiye etmek çok kolay iş değil. İnsanların tırnakları ile kazandıkları evleri bu şehre yeniden yakışır hale getirmek için yıkıp yeniden yapmak kolay olmuyor. En yakın örneği Saathane Meydanı. Teneke mahallesini yıkarak tarihi dokuyu ortaya çıkartmakta verdiğimiz mücadeleyi hepiniz yakından biliyorsunuz. Üniversitemizin hep üzerimizde baskısı var. Biz bilimsel kongrelerimizi yapamıyoruz. Üniversite demek kongre demek. Kongre demek de turizm alt yapısına uygun otel ve konaklama tesisleri demektir. ‘Ne olur başkanım bu şehirdeki konaklama ve otel alt yapısını tamamlayın bir an önce’ diyen üniversite hocalarımızın baskısı ile oluşmuştur bazı otellerimiz. Ne olur üniversiteler arası organize edilecek kongrelerin şehrimizde yapılması konusunda sizler de ön ayak olun” diye konuştu.

AKAN: “YABANCI ÖĞRENCİ SAYIMIZ 2 BİN 100’E ÇIKTI”

Yeni öğretim yılının bütün öğrencilere ve hocalara hayırlı olmasını dileyen OMÜ Rektörü Prof Dr. Hüseyin Akan, “2 konuda büyük övünç duyuyorum. Birincisi lisansüstü öğrenci sayımızın artması konusu. Biz bu konu hakkında Türkiye’de kriterler koyan ilk üniversiteyiz. Bir hocamızın yüksek lisans ya da doktora dersi verebilmesi ve danışmanlık yapabilmesi için son 5 yılda alanına göre değişmek üzere asgari uluslararası yayın şartı getirdik. Bu kısıtlamalara ve YÖK’ün getirdiği asgari şartların yükselmesine rağmen, 2008’de bin 200 civarında olan lisansüstü olan öğrenci sayımız bugün 6 bin 500’dür. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu öğrencilerden bin 100’ü aşkını ise doktora öğrencisidir. 30 bin lisans öğrencimiz var. Üniversitemizin öne çıktığı bir diğer husus da uluslararası öğrenci konusudur. 2008’de 200 civarında olan yabancı öğrenci sayımız bugün itibariyle 2 bin 100’e ulaşmıştır. Bu sene 600’e yakın uluslararası öğrenci üniversitemize kayıt yaptırdı. Bu 600 öğrencinin 130’a yakını lisansüstü eğitim için üniversitemize geldi. Bir üniversitenin uluslararası olduğunun en önemli göstergesi, o üniversitenin yurt dışından lisansüstü eğitimine öğrenci gelmesidir. Bizim Amerika’ya, Avrupa’ya lisansüstü eğitime gittiğimiz gibi bugün üniversitemize 130 yabancı öğrenci lisansüstü eğitimini tamamlamak için gelmiştir. Bu olay çok gurur verici ve önemli bir konudur. Bu öğretim yılının üniversitemizde bulunan öğrencilere ve hocalara verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra solist Nazan Saral öncülüğünde geleneksel Türk müziği dinletisi yapıldı.

Açılış töreni, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın öğretim yılı açılış dersini vermesiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile