OMÜ Balı Fuarda Görücüye Çıktı

OMÜ Balı Fuarda Görücüye Çıktı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kendileri tarafından üretilen balı, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda görücüye çıkardıklarını söyledi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, “Yıllardır biz üniversitenin arazide olmasını savunuyorduk. Üniversiteler halkın arasında olmalı. Bu sene fuara katılarak Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmaları halkımızla paylaşmak istedik. OMÜ Samsun’un gözde kurumlarının başında gelmektedir. Biz de Ziraat Fakültesi olarak, Samsun bir tarım şehri dedik ve bu şehirde önderlik yapan bir fakülte olma yolunda elimizden gelen gayreti gösterip halkın arasında yerimizi almak istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla da çiftçilere örnek olmak istiyoruz. Bu anlamda bu sene öne çıkardığımız ana ürünlerimiz arasında bal ve altın çilek var. Balımız kalite ve nitelik yönünden Türkiye standartlarında üretilen saf bal olarak en iyilerin başında gelmektedir. Bal kalitesini analiz edenlerde gerekli onayı verdiler. Balımızda şeker bulunmamaktadır. İnşallah öğrencilerimizle birlikte daha güzellerini üreterek Samsun’daki üreticilerimize örnek olmak istiyoruz. Türkiye’nin örnek ürünleri artık Karadeniz Bölgesi’nde ele alınıyor. Bölge tarım şehri olduğu için yapılabilecek çok şey var. Bu fuar sayesinde de üniversitemizi anlatma fırsatı bulduğumuza inanıyorum” dedi.

Altın çilek hakkında da bilgi veren Demir, “Biz altın çilek üretimine de başladık. Karadeniz’de bu noktadaki çalışmaları ön plana çıkaran fakülte olarak bizleriz. Şu anda üretimine başladık. Çiftçilerimizi de bu noktada yönlendirme çalışmalarına başlayacağız. Onlara nasıl üretmeleri gerektiği konusunu aktaracağız. Altın çilek normalde uzak doğu ülkelerinde yetişiyor. Ama ülkemizde yabani formları var. Kültür formu 10 yıl öncesinde başladı.

O zamanlar basında da yer aldı. Biz şimdi altın çileğin kendisini üreterek vatandaşımızın tüketmesini istiyoruz. Bu çilek 500 rakımın altında rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Biz bunu üniversitemizin içerisinde de rahatlıkla yetiştiyoruz. Mesela Bafra’da dayetiştirmeye başladık. Amacımız bu bölgedeki insanlara bu tür alternatif ürünleri yetiştirebildiğimizi göstermek” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile