OMÜ Çocuk Kök Hücre Nakil Birimi'nde Iyilestirici Çevre Düzenlemesi

OMÜ Çocuk Kök Hücre Nakil Birimi'nde Iyilestirici Çevre Düzenlemesi

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Hastanesi Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Biriminde, tedavi gören çocuklar için ‘Iyilestirici Çevre Düzenleme’ uygulamasi hayat buldu.

OMÜ Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Birimi hemsirelerinin fikir alisverisleri sonucunda, Prof. Dr. Jean Watson’un ‘Insan Bakim Modeli’nde yer alan çevre düzenlemesinden esinlenilerek bir resim çalismasi yapildi. ‘Insan Bakim Modeli’ni gelistiren Prof. Dr. Jean Watson da OMÜ Tip Fakültesi Hastanesi Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Biriminde hayata geçirilen bu uygulamayi, Watson’s Caring Science Institute (WCSI) aglarinda ‘Türkiye’deki hemsirelerden sifa dolu bir ortam’ örnegi olarak paylasti.

“Çocuklarin iyilesme sürecine katkida bulunmak istedik”

Projeyle bilgiler aktaran OMÜ Tip Fakültesi Çocuk KIT Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Canan Albayrak, “Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Ünitemiz 15 yil önce açildi. 300’e yakin çocuk hastamiza kök hücre nakli uyguladik. Çesitli hastalik gruplarina hizmet ediyoruz. Ünitemizin içerisinde bir degisiklige gitmek, ortami renklendirmek istedik. Çocuklarin hosuna gidebilecek figürler tasarlamayi amaçladik. Çünkü bu figürler çocuklara mutluluk ve umut veriyor. Ünitemiz çok sicak ve samimi fakat izole bir ortam. Çocuklar sosyal hayattan uzak kaliyor. Uzun süre kapali alana maruz kaliyorlar. Bu yüzden ister istemez sikici bir alan olusuyor. Biz de çocuklarin iyilesme sürecine katkida bulunmak istedik. Onlara olumlu mesaj veren resimler çizildi. Hemsirelerimiz organize etti ve 1-2 gün içerisinde hizlica tamamladik. Ünitemiz çok aktif ve oldukça steril bir ortam. Dolayisiyla daha hizli hareket etmemiz gerekti. Emegi geçen sanatçi arkadaslarimiza da tesekkür ediyorum. El birligi ile güzel bir is ortaya çikti” dedi.



"Bilim ve sanatin bir arada olusu bizi heyecanlandirdi"

“Hayata geçirdigimiz proje bizler için çok kiymetli” diyen OMÜ Çocuk KIT Sorumlu Hemsiresi Seher Yildirim, “Çocuk Kök Hücre Nakil Servisimizde yaptigimiz bu iyilestirici çevre düzenlemesinin önemi, bilimi esas almasi ve hemsireler tarafindan gerçeklestirilen bakim temelli bir uygulama olmasindan kaynaklaniyor. Bu hemsirelik uygulamasi hizmet içi egitim konusu belirleme ile basladi.

Daha önceki egitimlerimde hemsirelik kuramlari ile tanismistim ve kuramlarin hemsirelik uygulamasi için degerli olduguna inaniyordum. Ekibimizin öncülügünde Watson Kurami’nda yer alan çevre düzenlemesinden hareketle servisimizde bir resim çalismasi fikri ortaya çikti. Hemsirelik bilgisinin kullanimi, bilim ve sanatin bir arada olusu bizi heyecanlandirdi. Böylelikle resim çalismasi süreci basladi.

Emegi geçen ögrencilerimize, ekibimize tesekkür ediyorum" seklinde konustu.



"Duvarlara vurulan her firça darbesinin bir anlami var"

Çocuklarin hemsirelik bakimini iyilestirici olarak güçlendirmek için bu uygulamayi gerçeklestirdiklerini söyleyen Çocuk KIT Hemsiresi Elif Kalin da sunlari söyledi:

"Jean Watson, bakim bilimi için iyilestirici süreçleri öne sürüyor. Bunlar 10 ‘Caritas’ süreciyle ortaya konulmus. Ben ekip içi egitimler sirasinda sekizinci Caritas süreci olan ‘Iyilestirici Çevre Düzenlemesi’ için duvarlari sanatsal çalismalarla düzenleyebilecegimizi önerdik. Öncelikle ‘Cochrane’, ‘Web of Science’, ‘Pup Med’ gibi bilimsel veri tabanlarindan sanat ve iyilesme ile ilgili güncel çalismalari taradik. Pek çok temanin iyilesme ile iliskisinin arastirildigi deneysel çalismalar, literatürde mevcuttu. Çalismalarin sonuçlarinda iyilesme üzerinde en fazla olumlu etkisi olan tema ise ‘Doga’ olarak iletilmisti. Bu yüzden doga temali görseller çizmeye karar verdik. Es zamanli olarak Üniversitemizdeki ögrenci topluluklarina ulastik. Pek çok ögrenci toplulugu ve akademisyenin oldugu kocaman bir sanat ekibimiz oldu. Ilk gün herkes için oldukça duyguluydu. Sanatçilar resim yaparken hasta odalarinda tedavi gören çocuklari düsündüklerini ifade etti.

Ögrenciler için de oldukça fakli bir deneyimdi. Sanatçilar, iyilesmeyi umut eden bir çocugun gözlerinin degdigi beyaz bir duvara ruhlarindan renkler katip hayat verdiler. Sanatçilarin ve hemsirelerin ortak amaci çocuklar için ‘umudu korumak’ idi. Gerçekten hepimiz bu duygu ve birliktelikle çalistik. Duvarlara vurulan her firça darbesinin bir anlami vardi. Sanatçilarin o odalarda hissettigi her sey çok kiymetliydi."

"Prof. Dr. Jean Watson, ‘Türkiye’deki hemsirelerden sifa dolu bir ortam’ örnegi olarak uygulamamizi paylasti"

Çalismayi çok kisa bir süre içerisinde tamamladiklarini dile getiren doktora ögrencisi Hemsire Kalin ise “Projemiz bittikten sonra daha önce nakil olan çocuklar ziyaretimize geldiler, çok heyecanlandilar. Nakil olmak üzere 3 yasinda bir çocugu servisimize kabul ettik, resimlerden renkleri ve sekilleri ögrendi, onlarla oyun oynadi. Çocuklarimizi bu sekilde görmek bizi de çok mutlu etti. Ayni zamanda çalisanlarin olumlu dönüsleri oldu ve yeni öneriler ortaya çikti. Sürecin görsellerini ve hikâyemizi mail olarak Prof. Dr. Jean Watson ile paylastim. Sürecimizi ilgiyle karsiladi. Watson’s Caring Science Institute (WCSI) aglarinda ‘Türkiye’deki hemsirelerden sifa dolu bir ortam’ örnegi olarak uygulamamizi paylasti. Olumlu dönüsler ekibin ilgisini ve motivasyonunu daha da yükseltti. Bu ilk adim Watson’un ‘Caritas’ süreçlerini yeni projelerde uygulamaya devam edecek olan ekibimiz için umut verici oldu" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile