OMÜ'de Yabanci Uyruklu Ögrencilere Yönelik Oryantasyon Egitimi

OMÜ'de Yabanci Uyruklu Ögrencilere Yönelik Oryantasyon Egitimi

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki bölüm ve programlara 2022-2023 egitim-ögretim yili basinda kayit yaptiran birinci sinif ögrencilerine yönelik oryantasyon egitimleri dördüncü gününü tamamladi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçeklesen programda Türkçe ve Ingilizce olarak egitimler verildi.

Egitime Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi (OMÜ-Türkçe) ögrencileri katildi.



“Sehir yönetimi olarak yabanci ögrencilerimizi seviyoruz”

Oryantasyon programinda konusan ve Türkiye’nin ve Dünya’nin en güzel sehirlerinden birine egitim görmeye geldiklerini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Sehir yönetimi olarak yabanci ögrencilerimizi çok seviyoruz ve burada olmanizdan dolayi çok mutluyuz. Büyüksehir Belediyesi olarak üniversite ile en yakin iliskileri bulunan kurumlarin basinda geliyoruz. Büyüksehir Belediyesi olarak faaliyetlerimizi takip etmenizi öneririz. Bize katki saglayacagini düsündügünüz her konuda mutlaka bizimle iletisime geçin. Büyüksehir Belediyesi olarak sizlerle farkli zamanlarda bir araya gelelim. Tekrardan hos geldiniz” diye konustu.



“Bizim sizden istegimiz Türkçeyi ileri düzeyde kullanabilmeniz”

Oryantasyon programinda konusan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Üniversitemizde egitim dili olarak Türkçe’yi kullaniyoruz ama Türkçe’yi ayni zamanda akademik bir dil olarak yani bir Dünya dili olarak görüyoruz. Uluslararasi arenada iletisimimizin belli bir dil üzerinden saglanmasi birbirimizi daha iyi anlayarak birlikte çalisma firsati olusturacaktir. Diller kültürlerin tasiyici enstrümanlaridir. Eger dilimizi dogru ve düzgün kullanirsak kültürümüzü anlamak ve yeniden insa etmeyi de mümkün kilacaktir. Burada bizim sizden istegimiz Türkçeyi ileri düzeyde kullanabilmeniz yani yorum yapabilecek metin yazabilecek düzeyde Türkçe’yi ögrenmeniz” seklinde konustu.



“Dil konusundaki yeterlilikler, ögrencilerin önündeki firsatlari arttiracak”

Dil konusundaki yeterliliklerin ögrencilerin önündeki firsatlari artiracagini söyleyen Rektör Ünal, “OMÜ’de uygulanan sistem geregi ögrencilerin dört farkli dilden birini (Ingilizce, Arapça, Almanca ve Fransizca) B1 seviyede kullanma zorunlulugu var. Ancak bu zorunluluk sizlere baska firsatlar olusturuyor. Bu dillerden birini kullanabiliyorsaniz derslerinizden muaf olma imkâni sagliyor. Bu da çok kisa sürede okulu bitirme firsati saglayacaktir. Egitimin sadece dille alakali degildir, kisisel gelisimini saglamak, bilgi üretmek ve gelecegimizi insa edebilecek beceriyi gelistirmek zorundayiz” ifadelerini kullandi.

“OMÜ sizin güçlü bir egitim almaniz için bütün imkanlarini size sunacak”

Rektör Ünal konusmasinin devaminda sunlari söyledi:

“Kendi egitiminizi önemsemenizi ve bu egitiminizi hayatinizin kampi olarak degerlendirmenizi istiyoruz. Biz sizi önemsiyoruz. Sizin de kendi geleceginizi önemsemenizi istiyoruz. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak OMÜ sizin güçlü bir egitim almaniz için bütün imkânlarini size sunacak. Çünkü gelecekte sizleri iyi konumlarda görmek istiyoruz.”

“2 bin 500 uluslararasi ögrencinin Türkçe ögrenmesini sagladik”

OMÜ Türkçe Müdürü Prof. Dr. Bekir Sisman ise, “2013 yilindan beri üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren OMÜ-Türkçe olarak bünyesinde barindirdigi 20’si akademik, 5’i idari personel olmak üzere 25 kisilik egitim kadromuzla yeni döneme haziriz. Simdiye kadar yaklasik 2 bin 500 uluslararasi ögrencinin Türkçe ögrendigi ve "Türkçe C1 Sertifikasi” aldigi OMÜ-Türkçe’de bu yil hedefimiz en az 500 uluslararasi ögrenciye Türkçe ögretmek ve C1 belgesi vermektir. Ayrica bu yil Yabancilara Türkçe Ögreticiligi Sertifika Programi’nin gerçeklestirilmesi ve çesitli etkinliklerin düzenlenmesini planlamaktayiz. OMÜ-Türkçe’de Türkçe kursu A1, A2, B1, B2 ve C1 kurlari seklinde yaklasik bin saat olarak verilmektedir. Bu yil 3 Ekimde baslayan kurslarimizin 2023’ün Haziran ayinda tamamlanmasi planlanmaktadir” açiklamasinda bulundu.

17-21 Ekim 2022 tarihlerinde gerçeklesecek oryantasyon ile yüksekögretim programlarina baslayan ögrencilerin OMÜ ve Samsun hakkinda bilgi sahibi olmalari saglanarak nitelikli ve psiko-sosyal yönden etkili bir egitim-ögretim dönemi geçirmeleri hedefleniyor.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçeklesen programa ayrica Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Mahmut Basoglu, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alisir, akademisyenler ve uluslararasi ögrenci katildi.



“Sira disi olmanizi istiyor, proje tabanli egitimle yapmak istediklerinizi destekliyoruz”

Oryantasyon programlari 4. gününde devam etti. Oryantasyon programinda Ögrenci Isleri Daire Baskanligi, Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Baskanligi, Psikoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi, Sürekli Egitim Merkezi, Uzaktan Egitim Merkezi, Kariyer Merkezi, Mezunlar Koordinatörlügü ve Teknoloji Transfer Ofisi; ögrencilerimize sagladiklari imkânlar hakkinda tanitici bilgi içeren sunumlar gerçeklestirdi. Oryantasyon programinda konusan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sevim Alisir, “Kiymetli ögrenci arkadaslarim siz yeni nesil ile tanismak burada sizlerle beraber olmak benim için mutluluk verici. Hepiniz yeni aileniz Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ)’ne hos geldiniz. Üniversitemiz 20 fakülte 1 yüksekokul 12 meslek yüksek okulu 2 enstitü 28 arastirma merkezi 1 konservatuari bulunan büyük köklü bir üniversitedir. Fen Fakültemizin 20 fakülteden farki akreditasyon yolculugunun basladigi ilk fakültedir. Egitim ögretim hayatiniz boyunca yasayacaginiz her sey önceden hocalariniz tarafindan planlandi. Sizin sektörlere ve gideceginiz kurumlara hazir ve daha nitelikli gitmeniz için önceden planlandi. “Biz sizlerin egitimini akredite yaparak garanti altina aldik. Simdi sira sizlerde öncelikle kendiniz için bir hedef çizmelisiniz, hedef çizdikten sonra neler yapabilirsiniz ona bakmalisiniz. Bunlar için çift anadal, Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi firsatlarimiz var. Mezun olmadan bölümde ki nitelikleriniz neyse bizim kurumumuzda sahip olarak mezun olmanizi istiyoruz. Mesleki uygulama programlarimiza katilabilirsiniz ve böylelikle mezun olmadan mesleginizi icra edebilirsiniz. Projelerimize katilarak burslu ögrenci olarak çalisma imkânini bulabilirsiniz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile