OMÜ'de Yeni Anayasa Süreci Konuşuldu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Düşünce ve Atılım Kulübü’nün, 3H Hareketi ortaklığıyla gerçekleştirdiği, 'Yeni Anayasa Süreci ve İdeolojik Yaklaşımlar' konulu panel, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Panele, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yönetmenliğini Cemile Bayraktar'ın yaptığı panelde, OMÜ Adalet ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdal Abdülhakimoğulları, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun ve Taraf Gazetesi Yazarı Melih Altınok konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Düşünce ve Atılım Kulübü 'nün Akademik Danışmanı Doç. Dr. Metin Yılmaz, toplumun her zaman daha fazla hoşgörüye, sevgiye ve saygıya ihtiyacı olduğunu belirterek, temel hedeflerinin 'özgürlük alanı oluşturmak' olduğunu söyledi.

3H Hareketi Genel Koordinatörü Mustafa Aslan ise 'Özgürlük Yolu' adlı proje kapsamında 10 şehir dolaşacaklarını, Samsun 'un ise ikinci durakları olduğunu söyleyerek; 2012 senesini daha çok anayasa tartışmalarına ve bireysel özgürlüklere adamış olduklarını, bu amaçla da seminer, kongre ve kampanya gibi etkinlikler düzenleyeceklerini belirtti.

Panelin açılış konuşmasını yapan Cemile Bayraktar, '30 yıldır Türkiye gibi bir ülkede askeri darbe anayasası ile yönetiliyoruz. Bu nedenle de 'hak ve özgürlüklerin farkına varma' konusunda tam olarak gelişmediğimizi düşünüyorum. Bizler, devlet ve devlet kurumlarının halka, vatandaşa hizmet etmesi gerektiğini unuttuk. Yeni anayasa ile geleceğimiz şekillenecek ve en önemlisi de bireysel haklarımız ve özgürlüklerimiz anayasa da yer alacak. ' dedi.

Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun da yeni anayasanın gerekliliği konusundaki değerlendirmelerini sundu. Solgun, 'Darbe anayasası ile yönetiliyor olmak utanç verici bir durumdur. Bunun utancından kurtulmak da tek başına önemli değildir. Önemli olan anayasanın şekillendirilmiş olduğu ideolojiden arındırılması gerekliliğidir. Türkiye 'nin var olan gerçekliğini kapsayacak bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunu başarabilirsek kendi geleceğimize daha güvenle bakabileceğiz demektir. ' şeklinde konuştu.

'Yeni anayasa tartışma sürecinde bazı paradigmalardan uzaklaşılması gerekmektedir. Yazım süreci uzmanlara aittir fakat yapım süreci ise bizlere aittir. ' diyen Taraf Gazetesi Yazarı Melih Altınok, 'Biz anayasanın henüz yapım sürecini tamamlamadık. Bu konuda tartışmalar yürütüldü ama yeterince yaygınlaştırılmadı. ' dedi.

Yeni anayasa sürecinden ve beklentilerden söz eden Abdülhakimoğulları, halkın ürünü olacak şekilde, birey odaklı, insan onurunu esas alan, hukuk ve evrensel değerlerle donatılmış olan bir anayasanın olması gerektiğini belirtti.

Soru-Cevap bölümünün ardından panel, katılımcılara plaket takdimiyle sona erdi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile