OMÜ'nün harç zammını 7 kat artırması yabancı öğrencileri ülkelerine döndürecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nün harç zammı, yabancı öğrencileri sıkıntıya soktu. Kayıtların son gününde açıklanan harç zammına tepki gösteren öğr

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nün harç zammı, yabancı öğrencileri sıkıntıya soktu. Kayıtların son gününde açıklanan harç zammına tepki gösteren öğrenciler, indirim yapılmaması durumunda ülkelerine dönecek. Türkmenistanlı öğrencilerden M.T. "Babamın maaşı 300 liraya geliyor. Benim bu parayı ödemem mümkün değil." diyerek ülkesine geri dönmek zorunda kalacağını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl 360 TL olan harç bedelinin bu sene 2 bin 800 TL'ye çıkartılması ile şoke olan yabancı öğrenciler, rektörlüğün konuya el atmasını istedi. Özellikle Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden gelen ve OMÜ'ye bağlı değişik fakültelerde öğrenim görecek olan öğrenciler, bu parayı ödeyecek güçleri olmadığı gerekçesiyle kara kara düşünüyor. Türkiye'de eğitim görmeyi çok istediklerini belirten öğrenciler, harç fiyatlarında indirim yapılmaması durumunda bu imkandan yararlanamayacaklarını savunuyor.

Orta öğrenimlerini Türk kolejlerinde tamamlayan ve öğretmenlerinin tavsiyesi ile Türkiye'ye geldiğini belirten Türkmenistanlı M.T. isimli öğrenci, "Ailemizin gelir düzeyi, Türkiye'ye göre çok kısıtlı. Babamın aylık maaşı 300 TL. Benim dışımda okuyan başka kardeşlerim de var. Ailemizin bu parayı bize göndermesi çok zor. Harç fiyatlarının geri çekilmemesi durumunda Türkiye'de okuma şansımız çok zor olacak." diye belirtiyor.

Yine Türkmenistanlı B.Ö. isimli öğrenci de Türkiye'de okumayı hayal ettiğini belirterek şunları söylüyor: "Fiyatın bu derece yüksek olduğunu bilseydim, kayıt yaptırmazdım. Konya Selçuk Üniversitesi'ne gitmeyip, OMÜ'yü tercih ettik. Bu parayı bulup vermem mümkün değil. Aileme bu rakamı söylemem bile mümkün değil. Böyle pahalı olduğunu bilseydim kayıt yaptırmazdım. Kayıtların bittiği son gün harç zammından haberimiz oldu. Rektörlük, harç zammına yönelik indirim yapılacağını söyledi. Gerekli kolaylığın gösterilmesini bekliyoruz. Aksi durumda ülkemize geri döneceğiz. Aynı para ile Moskova'da iktisat fakültesinde çok rahat okuruz. Türkiye'de okuma hayayilimiz; üniversite yönetiminin alacağı karara bağlı."

Öte yandan OMÜ yönetimi, yaklaşık 10 katı düzeydeki harç zammına yönelik itirazların değerlendirileceğini, öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi adına konuyu tekrar gündeme alacaklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile