OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon’da düzenlenen sempozyuma OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, tıp fakülteleri ve hukuk fakültelerinden gelen akademisyenler ile tıp fakültesi öğrencileri katıldı.
Hasta memnuniyetinin yanı sıra hekim memnuniyetinin de artırılması gerektiğine dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hastalar doğal olarak daha konforlu bir hizmet istiyorlar, sağlık hakkı istiyorlar ve haklarını arama konusunda daha fazla bilinçlendiler. Hekimlerde elbette daha sağlıklı, daha iyi bir sağlık hizmeti vermek istiyorlar ama koşullar çoğu zaman onun bu hizmeti vermesine yeterli olanağı sağlamıyor. İster istemez bu durumda bir çatışma ortaya çıkıyor. Birde hekime yönelik şiddet arttı. Şimdi bütün hastanelerde ciddi bir güvenlikçi kadrosu var. Çünkü ortamı korumak durumundalar. Hem sistemi çalıştırmak hem de bu tür problemler olduğu vakit müdahale edebilmek için. Bu aslında iyi bir şey değil. Bu tür problemleri çözebilmemiz için bizim iletişim kanallarını artırmamız gerekiyor. Bu sorunlardan kurtulabilmemizin yollarından birisi kendinizi karşınızdakinin yerine koymak. Hastayken hekim yerine, hekimken hastanın yerine koymak. Özellikle bir yönüyle biz yöneticilere bir yönüyle de devlete ve hükümete düşen de bu altyapı olanaklarını artırmak gerekiyor. Bu altyapı olanaklarını artmadıkça biz ne kadar hasta memnuniyetini artırırsak artıralım hekim memnuniyetini artırmadığımız müddetçe ve sorunlar bu şekilde devam ettikçe korkarım bir yandan da biz hekimlerde defansif tıp anlayışı gelişecektir ki bu hasta yararına olmayacaktır” dedi.
MUTLU HASTANE HAYALİ
İnsanın insan olmaktan doğan en temel hakkının insanca yaşama hakkı olduğunu söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, “Kişinin doğuştan getirdiği bu hakkın yasalarla korunmasından adını alan ‘insan hakları’ ve bu başlık altında gelişen ‘hasta hakları’, özünde insan haklarının, sağlık bakım hizmetlerine uygulanmasıdır. Hasta hakları kavramı artık günümüzde net bir şekilde tanımlanmaktadır. İster özel olsun ister kamuya ait, neredeyse tüm hastanelerde bu alanda hizmet sunulmakta, hasta ve yakınlarına sorunlarının çözümü ve şikayetleri konusunda danışmanlık yapılmaktadır. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Hasta Hakları Kurulu, yaşanan hasta hakları ihlalleri ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan sorunların önlenmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması, sağlık hizmetlerinin insan onuruna yakışır biçimde sunulması, hastaların hak ihlallerinden korunabilmesi ve gerektiğinde hukuki korunma yollarının fiilen kullanılabilmesi amacıyla hizmet sunmaktadır. Hastanemizin Hasta Hakları Birimi'ne yapılan tüm başvurular için gerekli araştırma ve değerlendirme yapıldıktan sonra, konuyla ilgili olarak tüm başvuru sahiplerine geri dönüş yapılmaktadır. Ayrıca özel olarak hasta sorunlarıyla ilgilenecek bir birimin olması nedeniyle farklı alanlarda çalışan personelin sorunların çözümü için ayrı ayrı zaman ve emek harcaması önlenmekte ve en önemlisi sunulan hastane hizmetleri ile ilgili olarak hasta ve yakınlarından canlı ve gerçekçi bir geri bildirime sahip olunmaktadır. Böylece memnuniyetin ve memnuniyetsizliğin gerçekçi bir resminin çizilmesi ve oluşan bu farkındalık sayesinde kurumun problemlerinin ne olduğunun ve nasıl çözüleceğinin bilinerek, tüm çalışanları ve hastalarıyla mutlu bir hastane hayalinin gerçekleşmesi amaçlanmaktadır. Hastanemizin Hasta Hakları Birimi'ne gelen başvurularda, hasta ya da hasta yakınlarıyla çalışan personel arasındaki iletişim ve diyaloğa dayalı şikayetler göze çarpmaktadır. Başvuruların büyük çoğunluğunu, personelin kendileriyle daha iyi bir diyalog kurması yönündeki talepler oluşturmaktadır. Bu paralelde ikinci sırayı hasta ya da yakınlarının hastalık konusunda doktorlarından yeterli ve detaylı bilgi alamadıkları yönündeki şikayetler oluşturmaktadır. Bu başvuruları, hastaların poliklinik hizmetleri konusundaki bekleme süreleri ve randevu tarihleri konularındaki şikayetleri takip etmektedir. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Hasta Hakları Kurulu'na gelen farklı konulardaki tüm başvurular için gerekli değerlendirme ve araştırma yapılmakta, Hasta Hakları Kurulu kararları doğrultusunda konuyla ilgili tüm kişi ve sorumlular bilgilendirilmektedir. Başvuru sahiplerine de sözlü ya da yazılı olarak geri bildirim yapılmaktadır” diye konuştu.
Sağlıkta dönüşüm çalışmalarının ardından hasta memnuniyetinin en üst seviyelere geldiğini belirten Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “2003 yılından bu yana sağlıkta dönüşüm programı insan odaklıydı, hep bunu söyledik. Dönüp baktığımız zaman sağlıkta dönüşüme, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tarafsız anket çalışmasında yüzde 39 vatandaş memnuniyeti vardı sağlıkta. 2010 yılı memnuniyeti yüzde 73, 2011 yılının memnuniyeti ise yüzde 76,3. Hasta memnuniyeti açısından baktığınız zaman ulaşılması çok zor noktalara gelmişiz. Bundan sonra en fazla yüzde 80’e çıkabilir. Sağlıkta dönüşümle beraber sağlık hizmeti çok ciddi noktalara geldi. Çalışan memnuniyetine baktığımızda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Çalışan memnuniyeti hasta memnuniyetine göre çok üst düzeyde değil. Bunu gidermek gerektiğinin farkına vardık. Artık çalışanın da memnun olması gerektiğine inanıyoruz. Acilde çalışan hekime birileri gelip darp edebiliyor ya da tacizde bulunabiliyor, ben kamu olarak bunu savunamıyordum. Ama buda fark edildi artık” şeklinde konuştu.
Sempozyumda; Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Hakan Hakeri, Prof. Dr. Mustafa Tiftik, Prof. Dr. Tevfik Özlü, Prof. Dr. Yıldırım Doğan, Prof. Dr. Sedat Işık, Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, Yrd. Doç. Dr. Berfin Melikoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çakır, Yrd. Doç. Dr. Ali Türkmen, Uzm. Dr. Canan Yüksel, Dr. Mehmet Ali Zengin ve Gökten Koçoğlu birer sunum yaptı .
OMÜ Tıp Fakültesi’nde Hasta ve Hekim Hakları Sempozyumu
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından organize edilen Hasta ve Hekim Hakları Sempozyumu’nda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin hukuk fakülteleri ve tıp fakültelerinden bilim adamları hasta ve hekim haklarını masaya yatırdı.