Sef, seyyah ve arastirmaci Ömür Akkor'un hazirladigi "Türkiye Gastronomi Atlasi" kitabi, Ketebe Yayinlari'ndan seyahat ve yemek severlerin begenisine sunuldu.
Eserde Akkor, Türkiye'nin yedi cografi bölgesini karis karis gezdigi 25 yilda olusan gezi rotalarini ve lezzet noktalarini harita ve çizimleriyle okurlara anlatiyor.
Türkiye'nin zengin mutfak kültürünün ele alindigi esere iliskin Zennup 1844 Fisekhane'de yapilan tanitim toplantisinda Ömür Akkor, ilkokuldan bu yana bir seyleri ögrenmek için sürekli çizimler yaptigini söyledi.
Akkor, ekonomi ve tarih bölümlerinde egitim aldigini belirterek, "Her zaman bir sey ögreneceksem yazardim. Yaziya merakim var. 15 yildir harita çiziyorum. Son 10 yildir da bunu insanlarla paylasmaya karar verdim ve insanlarin istedigi gibi çizmeye basladim. Biz Türkler çok heyecanliyiz ve bir an önce sonuca varmak istiyoruz. Ben de okurlar için illeri çizdim, nerede ne yiyecekler, nereden ne alacaklar, hangi tarihi eseri görecekler, Gaziantep'te 24 saatte ne yenilir gibi notlar hazirlamistim. Sonunda 25. yilimda Ketebe ile beraber benim için çok kiymetli olan bir kitap ortaya çikti." dedi.
Bugüne kadar yaptigi seyahatlerinin toplaminin 350 bin kilometreyi geçtigini anlatan Akkor, söyle devam etti:
"Dedigim gibi 25 yildir geziyorum. Bu kadar seyahat etmemin sebebiyse Anadolu'daki malzemelerin kalitesi ve bunlari insanlari bilmemesi. Her gittigimiz yerden baska bir unutulmus tarif görüyorum. Yani Türkler ölüyor yemek yiyor, doguyor yemek yiyor, askere gidiyor yemek yiyor, dügün, nisan, kina yapiyor yemekli. Neden ? Çünkü Türkler hayatinin tam ortasinda yemekle yasiyorlar. Siz bu yemeklere ait herhangi bir tarifi unuttugunuzda kültüre ait çok önemli bir nüansi da kaybediyorsunuz. Iste bu düsturla ben de ögrendikçe daha çok ögrenme istegi dogdu ve hala düzenli olarak ayda ya da haftada Türkiye'de seyahatlerime devam ediyorum. Artik köy köy, ilçe bazli geziyorum. Buradaki tek amacim Anadolu'daki malzemenin kiymetinin bilinmesi."
Akkor, ???????Türklerin sampiyonlar liginde sampiyon oldugu üç konunun olduguna dikkati çekerek, "Kültürleri, gida ürünleri ve yemekleri. Eger sen bu dille konusursan dünyanin her yerinden sana büyük bir saygi geliyor. Ben Malezya'da Kral ve Kraliçenin davetiyle bir asçi olarak sarayda yemek yaptim. Daha sonra Polonya Sarayi ben çagirdi. Milano Sarayi'nda bir davet verdim. Bunlarin hepsinin sebebi sadece Anadolu'yla ilgilenmemdi. Çünkü dünyanin hepsi zaten Italyan, Fransiz mutfagiyla ilgileniyor. Ama gerçekten Anadolu mutfagina sahip çikan çok az insan var. O yüzden de (çalismalarim) dünyanin her tarafindan karsilik buluyor." degerlendirmesinde bulundu.
Paris, Washington, Israil ve Filistin gibi birçok yerde Anadolu mutfagi konsepti gibi yemekleri hazirladigina vurgu yapan Akkor, "Giderken tabaklarimi, ekmeklerimi, mayalarimi tasiyorum, dünyanin her tarafinda ve biraz olsun insanlarin Anadolu mutfagini hak ettigi yere koymasini istiyorum. Bütün çabalarim bu yüzden." ifadelerini kullandi.
- Ömür Akkor hakkinda
Yurt içi ve yurt disinda da oldukça taninan Ömür Akkor, bugüne kadar 28 kitap çalismasina imza atti.
Uludag Üniversitesi Iktisat Bölümü'nden mezun olan Akkor, halen ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi "Kültürel Miras ve Turizm" bölümüne devam ediyor. Akkor, Dogu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi bölümünde de "Anadolu Mutfak Tarihi", "Osmanli Mutfagi" ve "Türk Mutfagi" dersleri verdi.
Akkor, ayni zamanda 105 yildir devam eden ve Türkiye'nin en eski arkeolojik kazisi olan Alacahöyük'te kazi çalistayi ekibinde sef olarak bulunuyor ve 4 bin yillik yemekleri hayata geçirmeyi amaçliyor.
Son 25 yildir Türkiye mutfagi üzerinde çalismalar yapmak için 81 ili gezen "Türk mutfagi için 350.000 km" projesini tamamlayan ünlü sef, bu projesine 500 bin kilometre hedefiyle devam ediyor.
Bu seyahatler sonucunda yazdigi "Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi"nin ilk cildi 2016'da, ikinci cildi 2018'de, üçüncü cildi ise 2020 yilinda yayinlandi.
Akkor'un Türk Mutfak kültürü üzerine yazdigi 28 adet yemek kültürü kitabinin yani sirada görme engelliler için hazirladigi 3 adet yemek kitabi da bulunuyor. Ünlü sefin birçok kitabi yemek kitaplari Nobel'i sayilan "Gourmand Cookbook Awards" tarafindan dalinda dünyanin en iyisi seçildi.
Ömür Akkor'un 350 Bin Kilometrelik Seyahati Sonucunda Yazdigi 'Türkiye Gastronomi Atlasi' Yayinlandi Açiklamasi
'25 yildir geziyorum. Bu kadar seyahat etmemin sebebiyse Anadolu'daki malzemelerin kalitesi ve bunlari insanlari bilmemesi' 'Hala düzenli olarak ayda ya da haftada Türkiye'de seyahatlerime devam ediyorum. Artik köy köy, ilçe bazli geziyorum. Buradaki tek amacim Anadolu'daki malzemenin kiymetinin bilinmesi' 'Dünyanin hepsi zaten Italyan, Fransiz mutfagiyla ilgileniyor. Ama gerçekten Anadolu mutfagina sahip çikan çok az insan var. O yüzden de (çalismalarim) dünyanin her tarafindan karsilik buluyor'