Omurga Eğriliği Ergenlik Çağında Önlenebilir

Omurga Eğriliği Ergenlik Çağında Önlenebilir

Çorlu Özel Reyap Hastanesi doktorlarından Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Murat Tonbul, ergenlik çağında olup omurga eğriliği bulunan çocuklara gereken tedavinin uygulanmadığı takdirde çok kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Eğrilikteki ilerlemenin yanı sıra göğüs kafesinde daralma, solunum kapasitesinde düşme gibi sorunların boy göstereceğini kaydeden Tombul, kalp ve damarla ilgili problemlerin de yaşabileceğini belirtti.

Tonbul, eğriliklerin vücut dengesini bozduğu durumlarda cerrahi uygulamanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Aksi takdirde dengesiz ve şekli bozuk bir vücudun hem hastada hem de hasta yakınlarında psikolojik bozukluklara yol açacağını söyleyen Tonbul, ilerleyen dönemde hastada görme problemleri, sırt, boyun ve bel ağrıları gibi bir dizi rahatsızlıkların oluşabileceğini ifade etti.

Bazı omurga eğriliklerinin anne karnındaki gelişme kusurlarına bağlı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Murat Tonbul, şunları söyledi:
OMUZUNUN BİRİ AŞAĞIDA OLAN ÇOCUKLARA DİKKAT
“Ergenlik döneminde çocukların bir omzunun yukarıda bir omzunun ise daha aşağıda olup olmaması önem arz etmektedir. Baş ya da çenenin eğri durup durmaması, göğüs kafesinde şekil bozukluğu ya da sırtta kambur duruş olup olmadığı iyi gözlemlenmelidir. Bu durumların varlığı aileyi bu hastalığın uzmanına müracaat etmek konusunda uyarıcı olmalıdır.

Kızlarda 12-14, erkeklerde ise 14-16 yaş aralığının, büyüme hızı açısından önemi hastalığın bu dönemde durdurulabilmesidir. Dahası mevcut eğrilik bu dönemde yapılacak müdahalelerle tek seansta ve daha güvenli yöntemlerle düzeltilebilir. Daha ileri yaşlarda operasyonla kısmen düzelme elde edilse de eğrilik şekillendikten ve vücut yapısı oturduktan, eklemler, bağlar sertleştikten sonra gelişen omurga eğriliklerinin düzeltilmesi teknik olarak daha zor ve bir dizi ameliyatlarla mümkün olabilmektedir.

TEDAVİ SÜRECİ
İlk aşamada tanı konulduğunda 20 dereceye kadar olan omurga eğriliklerinde egzersiz önerilmekte, 20-40 derece arasındaki eğriliklerde korse tedavileri denenebilmektedir. 40 dereceden ileri eğriliklerde tedavi seçeneği ise cerrahi uygulamalardır. Cerrahi tedavide amaç, dengeli ve eğriliği ilerleme göstermeyen bir omurga elde etmektir. Cerrahi sırasında, ameliyat öncesi yapılan çeşitli ölçümler sonucu elde edilen omurga eğrilikleri, eğriliğin bölgesi, esnekliği gibi özelliklerinden yola çıkarak bir bütün halinde düzeltilmeye ve bu konumda omurganın hareketsizleştirilmesine çalışılmaktadır. Büyük cerrahi girişim olan bu uygulamalar, riskli olduğundan ve girişimde bulunulan bölgede hareket kaybı yarattığından hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi önemlidir. Bu girişim sonunda normalde hareketli olan omurga segmentleri hareket kabiliyetini kaybetmektedir. Her ne kadar özellikle ergenlik döneminde omurga büyümesi yılda 0,3 cm de olsa bu kaybın, omurga eğriliğinin ilerlemesi durumunda yol açabileceği problemlerden daha az önemli olduğu konusunda hasta ve yakınlarının bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Yine de korunabildiği kadar hareketli segment bırakmaya özen gösterildiği de vurgulanmalıdır.”
Tonbul, tedavi sürecinin uygulanmadığı takdirde ise eğrilikte ilerlemenin olacağını, göğüs kafesinin daralacağını, solunum kapasitesinin düşeceğini ve kalp ve damarlarla ilgili problemlerin ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile