Tokat'ta yüzyıllardır yöresel kıyafet giyen kadın ve erkeklerin bir arada oynadığı 'Omuz Halayı' dikkatleri çekiyor. Halayın sonunda kadınların erkeklerin omuzlarına çıkarak bir süre oynamaya devam ettikleri halk oyunu, erkeklerin kadını baş tacı ederek vermiş olduğu değeri simgeliyor. Bu anlamda önem taşıyan omuz halayının UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hazırladıkları dosyayı miras listesi uzmanlarına gönderdi.
Kadınları baş tacı yapan halk oyunu UNESCO yolunda
Tokat'ın halay bölgesi içinde yer aldığını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, 'Tokat halay bölgesinde en zengin halay varlığına sahip illerimizden birisi. Bunlardan birisi de omuz halayı. Omuz Halayı kadınların erkeklerin omuzlarına çıkması ile son bulan bir halay biçimi. Muhtemelen bu eskilerde erkeklerin kendi aralarında halay oynarken çocukları yada daha küçük gençleri omuzlarına alır şekilde oynarken daha sonraları kadınların omuzlarına çıkması şekline dönmüş. Bazı rivayetlerde de gelin almalarında gelinlerin omuzlarda taşındığı şeklinde. Kadınların erkeklerin omuzuna çıkarak son bulduğu bir oyun. Her ne kadar bütün illerdeki halaylar bir birlerinde farklı ve özgün olsalar da ritm bezerlikleri açısından bir birleri ile ilişkilendirilebiliyor' dedi.
Omuz Halayı'nın kadınların erkeklerinin omuzlarına çıkması ile diğer halk oyunlarından çok farklı ve özgün olduğunu ifade eden Çakır, Omuz halayı dünya folklorunda çok özel bir yere sahip. Dolayısı ile biz bu varlığımızı hem koruma altına almak hemde dünya insanlığı ile paylaşmak adına UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne başvurduk' diye konuştu.
Omuz Halayı UNESCO yolunda
Tokat’ta erkeklerin kadına verdiği değeri simgeleyen Omuz Halayı’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi için çalışma başlatıldı.