On Bin Yıllık Hacılar Seramiği Yeniden Hayat Buluyor

Batı Akdeniz'in 10 bin yıllık geçmişini günümüze taşıyan Hacılar seramiği yeniden hayat buluyor.

Bölgenin en zengin seramik mirasının bulunduğu Burdur'daki Hacılar seramiğinin yeniden ulusal ve uluslararası tanıtımı yapılarak ülke turizmine ve yöre ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor. Atölyede, İnsuyu Mağarası ile Kibele rölyefi, seramik form, Hacılar kapları, Burdur konulu duvar panoları, anafora ve vazo örnekleri yapılıyor. Burdur'a gelen önemli isimlere de Burdur'u temsilen bu seramikler hediye ediliyor. Şimdiye kadar Hacılar seramikleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, çeşitli bakanlar ve Burdur Belediyesi'nin organize ettiği konserlere katılan ünlü sanatçılara hediye edildi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nden yeni mezun olan ve seramik kursu vermeye başlayan Işıl Ekici Eryılmaz, yaz aylarında atölyede Burdur kültürünü yansıtan ürünler yapıldığını söyledi.

Üretilen ürünlerin hediye amaçlı olduğunu belirtilen Eryılmaz, "10 bin yıllık tarihi bulunan bu eserlerin günümüzde de yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması çok güzel bir duygu." dedi.

Belediyede açılan seramik kursunu bitiren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Resim-İş Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Ersin Al, yaz ayında da üretim yapıyor. İki yıldır atölyede çalıştığını anlatan Al, “Belediyenin destekleriyle tarihi ve yöresel ürünleri üretiyoruz.” şeklinde konuştu.

Burdur’un köklü bir tarihe sahip olduğunu anlatan Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, kazılarda ortaya çıkan tarihi çanak, çömleklerin seramik atölyesinde aslına uygun olarak üretildiğini söyledi.

Hacıların önemli bir tarihi kalıntı olduğunu vurgulayan Başkan Akkaya, “Bu sayede Burdur’un tarihini 9 bin yıl öncesine kadar çıkarabiliyoruz.” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile